12.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Ο Ιούλιος στον Αίθριο Χώρο του Θεάτρου Κυδωνία

Ημερομηνία:

Η Εταιρεία θεάτρου ΜΝΗΜΗ σε συνεργασία με την Πράξη Τέχνης Ίμερος παρουσιάζουν την Τρίτη 10 και την Τετάρτη 11 Ιουλίου, στις 9.30μμ, στον Αίθριο Χώρο του Θεάτρου Κυδωνία τον ηθοποιό Γιώργο Μπινιάρη στην αφήγηση, συνοδεία ζωντανής μουσικής, του εμβληματικού διηγήματος του Γεωργίου Βιζυηνού, «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον».

Δεν θυμάσαι την Χρυσόμαλλη Νεράιδα

και τα λευκονδυμένα νεραϊδόπουλα,

που τραγουδούν, παππού, και γελούν και χορατεύον,

και ράφτουν τα νυφιάτικα, χωρίς ραφή και ράμμα;

Με γνώμονα το γοητευτικό παραμύθι του μικρού ραφτόπουλου που ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη και ερωτεύεται τη χρυσόμαλλη Νεράιδα, ο Γεώργιος Βιζυηνός (Βιζύη Ανατολικής Θράκης, 1849 – Αθήνα, 1896) παρουσιάζει την βαθιά και συγκινητική σχέση του παππού με τον εγγονό. Στο αυτοβιογραφικό του διήγημα, «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον», που εκδόθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Εστία το 1884, οι ιστορίες του παππού εν είδει λαϊκής Οδύσσειας αφυπνίζουν σε όλους μας οικείες μνήμες και μας ταξιδεύουν στον κόσμο του μύθου και του γλωσσικού πλούτου του Γεωργίου Βιζυηνού. Την αφήγηση του Γιώργου Μπινιάρη συνοδεύει μουσικά επί σκηνή η Άννα Παπαγιαννάκη Διβανή.

Γιώργος Μπινιάρης

Ο Γιώργος Μπινιάρης γεννήθηκε στην Αρχαία Κόρινθο. Θέατρο σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου. Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με πολλά αθηναϊκά και περιφερειακά θέατρα, το Εθνικό Θέατρο, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, καθώς και το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, σε έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, με τους σκηνοθέτες Λεωνίδα Τριβιζά, Δήμο Αβδελιώδη, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Νίκο Καραθάνο, Πηγή Δημητρακοπούλου, Στάθη Λιβαθινό, Σοφία Σπυράτου, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, Άντζελα Μπρούσκου, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Δημήτρη Τάρλοου, Ζωή Χατζηαντωνίου, Δημήτρη Καρατζά και Ιώ Βουλγαράκη. Στον κινηματογράφο συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες Γιάννη Οικονομίδη, Τάσο Μπουλμέτη, Σύλλα Τζουμέρκα και Γιώργο Ζώη, καθώς και σε ταινίες μικρού μήκους νέων σκηνοθετών.

Στο θέατρο σκηνοθέτησε τα έργα Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου, Όνειρο Καλοκαιρινής νύχτας του Σαίξπηρ, Οδυσσεβάχ της Ξένιας Καλογεροπούλου, Η σονάτα του σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου και Τα ρόδα της αυγής του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Δίδαξε στη Δραματική Σχολή Μορφές του θεάτρου Εμπρός  και επί σειρά ετών σε Προγράμματα θεατρικής αγωγής του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

***

Άννα Παπαγιαννάκη Διβανή

Η Άννα Παπαγιαννάκη Διβανή γεννήθηκε στην Κομοτηνή.

Σπούδασε Ιστορική Μουσικολογία και Μουσικοπαιδαγωγικά με μεταπτυχιακό τίτλο και ειδίκευση στη φωνητική μουσική της Αναγέννησης και στις φωνητική τεχνική του πρώιμου Baroque και το φωνητικό έργο του Claudio Monteverdi (1567-1643) (Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ., Πανεπιστήμιο του York).

Mαθήτρια των Orsoya Szabo, Emma Kirkby, Richard Jackson, Robert Hollingworth (I Fagiolini), Άρη Χριστοφέλλη, Γιάννη Ιωαννίδη, Peter Erdei, Roger Marsh, Peter Seymour και Γιώργου Χατζηνίκου, ως mezzo soprano έχει συνεργαστεί με συνθέτες, φεστιβάλ, θέατρα, χορωδιακά σύνολα και ορχήστρες σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο και Κάτω Χώρες σε ρεπερτόριο του πρώιμου Baroque και στην παραγωγή έργων σύγχρονης μουσικής.

Παραστάσεις που έχει σκηνοθετήσει έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο και Κάτω Χώρες. Από το 2012 συνεργάζεται με το Εθνολογικό Μουσείο της Θράκης (ΕΜΘ) ως ιστορικός μουσικολόγος και μουσικοπαιδαγωγός στο σχεδιασμό παραστάσεων και στη διεύθυνση μουσικών εκπαιδευτικών κύκλων με θέμα το παραδοσιακό τραγούδι και την μουσική της Αναγέννησης. Καλεσμένη ομιλήτρια του TEDx Alexandroupolis – 2016 (Anna Papagiannaki Divani, “Backtobasics: There a son why folksongs never die”), το 2016 συνίδρυσε στο Άμστερνταμ την θεατρική ομάδα Alli Mana | Performance, Theatre & Poetry με πεδίο εργασίας την μελέτη των προφορικών πολιτισμών ως τεχνική θεάτρου και το Μάρτη του 2017 πραγματοποίησε σε συνεργασία με την Παιδική και Νεανική Χορωδία του Δήμου Ηρακλείου (Διεύθυνση: Γιάννης Ιδομενέως) το Εκπαιδευτικό Εργαστήριο

Φωνητικής και Ιστορικής Ερμηνείας Claudio Monteverdi 450 – To Θέατρο των Φωνών.

Στην Ολλανδία συνεργάζεται με την Academy of Vocal Arts (AcVA, Τhe Hague) στην διδασκαλία εργαστηρίων με θέμα το ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι, την Αναγέννηση και το Baroque, ενώ συμπράττει με το φωνητικό σύνολο Cantamare (dir. Silverevan Lieshout). Ενεργό μέλος του Royal Associationof Musicology (RAM, UK) και της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας, ως ιστορικός μουσικολόγος συνεργάζεται με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ελληνικό Φεστιβάλ.

***

Εισιτήριο:  €10, €8

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Κρήτη το 3ο Συνέδριο Περιφερειακού Τύπου

Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί τον...

Σφοδρή σύγκρουση ταξί και ΙΧ στα Χανιά – Τραυματίστηκαν δύο άτομα

Ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής...

Χανιά: Νέα απάτη με θύμα ηλικιωμένη γυναίκα στον Γαλατά – Έχασε 12.000 ευρώ

Μια νέα υπόθεση απάτης σημειώθηκε την Παρασκευή στα Χανιά,...

25 Νοεμβρίου 1942: Η συμβολή Χανιωτών στον Γοργοπόταμο

Γράφει ο Εμμανουήλ Παπαδάκης, γιατρός Έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στην...