“Η Ισπανία έχει υποστηρικτές μεταξύ των εταίρων της” τόνισε η πηγή αυτή. Πέρσι το καλοκαίρι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είχε εκφράσει την υποστήριξή της σε έναν “Ισπανό υποψήφιο” για τη θέση, σε μια περίοδο που διατυπώνονταν πολλές εικασίες για την πρόωρη αποχώρηση του Ντάισελμπλουμ.
Ο Ολλανδός υπουργός αποφάσισε τελικά όχι μόνο να παραμείνει στην προεδρία του Eurogroup μέχρι τη λήξη της θητείας του αλλά και να είναι και πάλι υποψήφιος. Νωρίτερα σήμερα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επανεκλογή του, διαβεβαιώνοντας ότι έχει “ευρεία υποστήριξη” στους κόλπους της ευρωζώνης.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν εγκωμίασε στις αρχές Μαΐου τις “ικανότητες” του Ντάισελμπλουμ και λίγες εβδομάδες αργότερα απέφυγε να σχολιάσει την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του δε Γκίντος για τη θέση.
Η Μαδρίτη θεωρεί ότι η ανάληψη της προεδρίας του Eurogroup από έναν δικό της υποψήφιο θα αποτελούσε μια αναγνώριση “των προσπαθειών που έχει καταβάλει στο σύνολό της η ισπανική κοινωνία και της στροφής που πραγματοποιήθηκε χάρη στις μεταρρυθμίσεις” στην τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης.
Η Ισπανία βγήκε το 2014 από την ύφεση μετά από πέντε χρόνια αλλά το ποσοστό ανεργία παραμένει πολύ υψηλό, στο 23,78% του ενεργού εργατικού δυναμικού.
ΑΠΕ-ΜΠΕ