Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Ο “Ιός” της Ελευθεροτυπίας αποχαιρετά τον Σεραφείμ Φυντανίδη | Βίντεο

Το βράδυ των Χριστουγέννων έφυγε από τη ζωή από καρδιολογικά προβλήματα ο δημοσιογράφος Σεραφείμ Φυντανίδης, ο ιστορικός διευθυντής της Ελευθεροτυπίας μέχρι και τον Απρίλιο του 2007.

Ο Σεραφείμ Φυντανίδης είχε γεννηθεί στην Αθήνα στο Περιστέρι τον Μάρτιο του 1937. Το 1960 πήρε το πτυχίο της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Αρχικά εργάστηκε στην εφημερίδα Έθνος ως συντάκτης την περίοδο 1957 – 1968. Στην περίοδο της Χούντας από το 1968 μέχρι το 1974 εργάστηκε στη Απογευματινή στην αρχή ως υπεύθυνος ύλης και αργότερα ως αρχισυντάκτης. Από το 1974 μέχρι τον Ιούνιο του 1976 υπήρξε διευθυντής σύνταξης στην Ακρόπολη. Από τον Ιούνιο του 1976 μέχρι τις 27 Απριλίου 2007, ήταν διευθυντής της  Ελευθεροτυπίας.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι ο αποχαιρετισμός της ομάδας δημοσιογράφων της στήλης «Ιός» της ιστορικής Ελευθεροτυπίας, για τον Σεραφείμ Φυντανίδη, τον επί 28 χρόνια διευθυντή της:

«Λίγοι άνθρωποι αφήνουν πεθαίνοντας το σημάδι τους ανεξίτηλο όχι μόνο σε όσους τους αγάπησαν αλλά παντού.

Ο διευθυντής της Ελευθεροτυπίας, έτσι όπως όλοι θα τον θυμούνται, χάραξε τη γραμμή αφετηρίας μιας ελεύθερης δημοκρατικής και ανεξάρτητης εφημερίδας.

Η Ελευθεροτυπία μπήκε σε κάθε σπίτι με το Φυντανίδη στο τιμόνι και σημάδεψε γενιές ολόκληρες. Σε άλλους λίγο σε άλλους πολύ έμαθε πώς να γράφουν και πώς να σέβονται τον αναγνώστη.

Εξάλλου ο ίδιος ξεκινούσε πάντα τη δουλειά του διαβάζοντας τα γράμματα των αναγνωστών. Ο Φυντανίδης με το παράξενο σφύριγμα στο σίγμα δίδαξε δημοσιογραφία αλλά πρόσφερε και την άνεση να μπορούν οι δημοσιογράφοι να διεκδικούν και να γράφουν την άποψη τους και αυτό ήταν το πιο σημαντικό.

Η εφημερίδα του Τεγόπουλου και του Φυντανίδη με όλα τα σωστά και όλα τα λάθη της διαμόρφωσε καθοριστικά το τοπίο της έντυπης ενημέρωσης στην Ελλάδα, στάθηκε απέναντι στη κιτρινίλα των σκουπιδιών της ενημέρωσης, των φτηνών αγοραίων προσφορών και της εξαπάτησης του κοινού.

Θα γραφτούν πολλά τώρα θα ειπωθούν πολύ περισσότερα. Ένα πράγμα όμως είναι βέβαιο! Ο Σεραφείμ Φυντανίδης θα είναι πάντα ο δημοσιογράφος, ο διευθυντής της εφημερίδας που όλοι αγαπήσαμε και που ουσιαστικά έφυγε μαζί του από το 2007, τότε που άρχιζε ο κατήφορος της Ελευθεροτυπίας.

Τότε ήταν που μάθαμε όλοι εκεί τη λέξη απόλυση, αποπομπή, κατάχρηση εξουσίας και αποστροφή στο διάλογο.

Τότε πραγματικά έκλεισε οριστικά και για τους δύο ο κύκλος.

Στη Βιργινία και στο Λευτέρη τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Ο παλιός και ο νέος Ιός της Κυριακής».

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σχολικά γεύματα: Νέες σοκαριστικές καταγγελίες – Από σάντουιτς με… κατσαρίδες μέχρι και… μουχλιασμένο ψωμί

Νέες σοκαριστικές καταγγελίες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για χαλασμένα σχολικά γεύματα μετά τη μαζική δηλητηρίαση…

2 hours ago

Usurum – Σκιαδαρέσες live στα Χανιά την Τρίτη 25 Ιουνίου

Usurum - Σκιαδαρέσες live στα Χανιά Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 Προμαχώνας Σαν Σαλβατόρε | Χανιά…

2 hours ago

Επιστολή Καρυστιανού σε Μητσοτάκη: «Γιατί παρεμβήκατε στο έργο της Δικαιοσύνης και ποιους συγκαλύπτετε;»

Η Μαρία Καρυστιανού, με ανοιχτή επιστολή απευθύνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σχετικά με…

3 hours ago

Υπογράφτηκε η έναρξη της μελέτης ανάπλασης της Ανατολικής Τάφρου και των ενετικών οχυρώσεων της Παλιάς Πόλης

Τη σύμβαση για τη μελέτη ανάπλασης της Ανατολικής Τάφρου και των Ενετικών οχυρώσεων της παλιάς…

3 hours ago

«Έφυγε» στα 97 του ο Κρητικός γηραιότερος φοιτητής στην Ελλάδα

Ο γηραιότερος φοιτητής στην Ελλάδα, με καταγωγή από την Επισκοπή του Δήμου Χερσονήσου στο Ηράκλειο «έφυγε» για…

4 hours ago

Κρήτη: 17χρονη μαθήτρια η κοπέλα που έπεσε από γέφυρα – Ετοιμαζόταν να δώσει Πανελλαδικές

Ανατροπή στην μοιραία πτώση γυναίκας από γέφυρα στην Κρήτη, καθώς αντίθετα με τις αρχικές πληροφορίες, πρόκειται…

4 hours ago

This website uses cookies.