ΤΟΠΙΚΑ

Ο καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης τιμάται με το Αριστείο Μποδοσάκη για την εξαιρετική συνεισφορά του στις Ιατροβιολογικές Επιστήμες

Στο Νεκτάριο Ταβερναράκη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης, απονέμεται το Αριστείο Μποδοσάκη, στο πεδίο των Ιατροβιολογικών Επιστημών, έπειτα από ομόφωνη απόφαση της διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Πρόκειται για τον όγδοο επιστήμονα ο οποίος βραβεύεται με την υψηλή αυτή διάκριση, για την καθοριστική συμβολή του στην προαγωγή της επιστημονικής έρευνας, από την έναρξη του θεσμού, το 2002, έως σήμερα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μποδοσάκη: «Το Αριστείο Μποδοσάκη θεσπίστηκε για να αναγνωρίσει και να προβάλλει Έλληνες και Ελληνίδες, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην επιστήμη και έχουν συμβάλει καθοριστικά στην προαγωγή του επιστημονικού τους κλάδου με το πρωτοποριακό, ολοκληρωμένο, διεθνώς αναγνωρισμένο τους έργο. Ο θεσμός αποσκοπεί στην προβολή διεθνώς καταξιωμένων Ελλήνων και Ελληνίδων επιστημόνων των Θετικών, Τεχνολογικών, Ιατροβιολογικών και Κοινωνικών Επιστημών που αποτελούν γνήσια πρότυπα προς μίμηση και πηγή εξαιρετικής εθνικής υπερηφάνειας.» Τα βασικά κριτήρια επιλογής για την ιδιαίτερα τιμητική αυτή διάκριση είναι η ακαδημαϊκή αριστεία και η διεθνής καταξίωση.

Ο καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης ξεχώρισε ανάμεσα σε έναν μεγάλο αριθμό, εξαιρετικά υψηλού επιπέδου Ελλήνων επιστημόνων, από τα καλύτερα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα του κόσμου. Η αξιολόγηση των προτάσεων για το Αριστείο έγινε από διεθνή επιτροπή, αποτελούμενη από διαπρεπή μέλη επιστημονικών ακαδημιών και ξένους επιστήμονες διεθνούς κύρους, με τις σημαντικότερες, παγκοσμίως, διακρίσεις στον τομέα τους (κάτοχοι βραβείων NobelSpinoza και Turing). Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν επιτρέπονται αυτοπροτάσεις, αλλά οι υποψηφιότητες προτείνονται με σχετικές εισηγήσεις άλλων διακεκριμένων επιστημόνων, από όλο τον κόσμο.

Η βράβευση του κ. Ταβερναράκη προστίθεται σε έναν μακρύ κατάλογο προσωπικών διακρίσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά το σημαντικό αποτύπωμα του έργου του στη διεθνή ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο μόνος Έλληνας που έχει εκλεγεί σε υψηλότατες θέσεις σε δύο από τους σημαντικότερους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς για τη χρηματοδότηση και προαγωγή της έρευνας, ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), και ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC).

Ο καθ. Ταβερναράκης δήλωσε: «Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και βαθιά συγκίνηση που επιλέχθηκα για την απονομή του Αριστείου του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι αυτή η βαρυσήμαντη αναγνώριση ήταν το αποτέλεσμα μιας αυστηρής και εξαιρετικά ανταγωνιστικής αξιολόγησης υποψηφιοτήτων, από διεθνούς κύρους, διακεκριμένους επιστήμονες του εξωτερικού, έπειτα από μια εκτεταμένη διαδικασία συλλογής προτάσεων για βράβευση, που κατατέθηκαν από έγκριτους συναδέλφους. Η εξαιρετικά τιμητική αυτή διάκριση έχει μάλιστα ξεχωριστή σημασία για εμένα, καθώς το Ίδρυμα Μποδοσάκη μου είχε απονείμει και το Επιστημονικό Βραβείο Ιατρικής και Βιολογίας, στο ξεκίνημα της ακαδημαϊκής μου πορείας, σχεδόν 20 χρόνια πριν. Η αυστηρά αξιοκρατική και διεξοδική αξιολόγηση, οι αδιάβλητες διαδικασίες, και το υψηλότατο κύρος των επιστημονικών επιτρόπων του Αριστείου, προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερη αξία, και μοναδική αίγλη στα Βραβεία αυτά, τα οποία αποτελούν δυο από τις πιο εξέχουσες επιστημονικές διακρίσεις για Έλληνες επιστήμονες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Θεωρώ ότι η βράβευση αυτή αναδεικνύει γενικότερα τις ερευνητικές προσπάθειες, την επάρκεια και αριστεία της επιστημονικής κοινότητας της Χώρας μας, προβάλλοντας ουσιαστικά την ‘Άλλη Ελλάδα’, και την αξία της έρευνας, που είναι τόσο απαραίτητη για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών.»

Η τελετή της απονομής του Αριστείου θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου 2024, στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, από την Α.Ε. Προέδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και την Πρόεδρο του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι Τακτικός Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης. Είναι επίσης Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), και Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του ΙΤΕ, όπου ηγείται του Εργαστηρίου Νευρογενετικής και Γήρανσης. Είναι ο Ιδρυτής και πρώτος Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη ΒιοΠληροφορική του Πανεπιστήμιου Κρήτης. Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation and TechnologyEIT), ενώ έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβούλιου του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Έρευνας (ERC), και Διευθυντής του ΙΜΒΒ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των μοριακών μηχανισμών που διέπουν τη λειτουργία και την παθοφυσιολογία του νευρικού συστήματος. Με τις επιστημονικές του μελέτες, έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση των μηχανισμών νευροεκφυλισμού, της μνήμης και μάθησης, καθώς και της γήρανσης. Έχει επίσης συνεισφέρει στην ανάπτυξη καινοτόμων πειραματικών εργαλείων και μεθόδων για τη μελέτη του νευρικού συστήματος και της βιολογίας του κυττάρου. Έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες επιστημονικά συγγράμματα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, καθώς και πολλά εκλαϊκευτικά επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή έντυπα.

Η ερευνητική του δραστηριότητα έχει αναγνωριστεί διεθνώς και υποστηρίζεται με εξαιρετικά ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από διεθνείς οργανισμούς και από την Ελληνική Κυβέρνηση. Για το σύνολο της επιστημονικής του συνεισφοράς, έχει βραβευτεί με σημαντικές διεθνείς κι εθνικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων δυο επιχορηγήσεις για Καταξιωμένους Ερευνητές (Advanced Investigator Grant), και χρηματοδότηση από το ειδικό πρόγραμμα για την Προώθηση της Καινοτομίας (Proof of Concept Grant) του ERCΈχει επίσης τιμηθεί με το Βραβείο Νέου Ερευνητή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO), το Βραβείο Έρευνας Friedrich Wilhelm Bessel του ιδρύματος Alexander von Humboldt της Γερμανίας, και το Βραβείο Helmholtz International Fellow Award. Έχει επίσης τιμηθεί με το Ακαδημαϊκό Βραβείο Ιατρικής και Βιολογίας, και το Αριστείο για τις Ιατροβιολογικές Επιστήμες, του Ιδρύματος Μποδοσάκη, τα οποία αποτελούν δυο από τα υψηλότερου κύρους βραβεία για Έλληνες επιστήμονες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μάλιστα ο μοναδικός Έλληνας επιστήμονας που έχει τιμηθεί και με τις δυο αυτές εξέχουσες επιστημονικές διακρίσεις. Έχει επιπλέον βραβευθεί με το Ερευνητικό Βραβείο Galien Scientific Research Award, το Αρεταίειο Βραβείο Ιατροβιολογικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών, το Ακαδημαϊκό Βραβείο Ιατρικής και Βιολογίας του Ιδρύματος Μποδοσάκη στον τομέα των Βιοϊατρικών Επιστημών, το Αριστείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη για τις Ιατροβιολογικές Επιστήμες, και το Επιστημονικό Βραβείο του Εμπειρίκειου Ιδρύματος.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Διευρύνει το προβάδισμά της η γαλλική ακροδεξιά καθώς πέφτει αυλαία στην προεκλογική εκστρατεία

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Γαλλίας διεύρυνε το προβάδισμά του σε δημοσκόπηση που…

2 hours ago

Νέα προειδοποίηση Κ. Μητσοτάκη στα Σκόπια: Θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεων τους

Σε νέα σαφή προειδοποίηση στη Βόρεια Μακεδονία προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έθεσε θέμα…

2 hours ago

Σύγχυση με «χαμένο» κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας των Τεμπών – Απαντήσεις ζητούν τα κόμματα

Εντολή προς στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Πιερίας και Λάρισας, ώστε να μεταφερθεί ένα κοντέινερ της εμπορικής…

2 hours ago

Πρωτοβουλία Σφακίων ενάντια στην τοποθέτηση αιολικών ΒΑΠΕ: Τι πραγματικά συμβαίνει με τους πυλώνες υψηλής τάσης, τις ανεμογεννήτριες και την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ;

Στην τελευταία συνεδρίαση της Περιβαλλοντικής Επιτροπής της Περιφέρειας αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία ενάντια…

3 hours ago

Τους εκθέτει όλους ο Ξαρχάκος – Ακυρώνει τη συναυλία στο Αρκάδι με χορηγό την ΤΕΡΝΑ

Μια μικρή αλλά σημαντική νίκη πέτυχε το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ. Η πρόσφατη…

3 hours ago

Αγωνιστικη Συνεργασια Εμπόρων Χανίων: Μονόδρομος η αγωνία για την επιβίωση των μικρών εμπόρων

"Χρειάζεται συλλογικά να διεκδικήσουμε την πλήρη κατάργηση του νόμου για την φορολόγηση όσο και την…

3 hours ago

This website uses cookies.