Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, στις 11.00 π.μ. στο ηρώο του Καλλικράτη, θα γίνει η πανηγυρική ανακήρυξή του σε μαρτυρικό χωριό. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σφακίων.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
Αν ήταν δυνατόν να προσδίδαμε ένα άλλο όνομα στο χωριό Καλλικράτης, θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε ως το χωριό της Μεγάλης, Ατέλειωτης και Αδίδακτης ιστορίας.
Ο Καλλικράτης αποτελεί μοναδική περίπτωση στον Ελλαδικό, ίσως και στον παγκόσμιο χώρο. Αριθμεί τέσσερα Ολοκαυτώματα στο πέρασμα των χρόνων.
Στις 26 Απριλίου 1770, μετά την Επανάσταση του Δασκαλογιάννη.
Στις 15 Ιουλίου 1821, στο ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης.
Στις 13 Δεκεμβρίου 1866, πρώτο έτος της Μεγάλης Κρητικής Επανάστασης.
Στις 8 και 11 Οκτωβρίου 1943, από έναν βάρβαρο κατοχικό γερμανικό στρατό.
Στον Καλλικράτη, όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου, ότι ακουμπήσεις, μια πέτρα στην άκρη του δρόμου, έναν τοίχο σπιτιού, ένα κλαδί ενός αιωνόβιου δέντρου, όλα στάζουν αίμα. Το αίμα των ανθρώπων που σφαγιάστηκαν στα τέσσερα ολοκαυτώματα, το αίμα των ανθρώπων του που δόθηκε απλόχερα στην πατρίδα, στις δεκάδες επαναστάσεις για ελευθερία, ανεξαρτησία και ΕΝΩΣΗ της Κρήτης με την Ελλάδα. Οι λέξεις επανάσταση – προσφυγιά είναι συνδεδεμένες άρρηκτα με τους Καλλικτρατιανούς.
Η συμμετοχή των κατοίκων σε όλες τις επαναστάσεις που αφορούν την περίοδο της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας είναι ιστορικά καταγεγραμμένη. Στον ένδοξο Μακεδονικό Αγώνα ο Καλλικράτης συμμετείχε με έξι σώματα οπλαρχηγών. Στους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13, στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, στη Μικρασιατική εκστρατεία, ο Καλλικράτης δηλώνει παρών και αριθμεί δεκάδες νεκρούς. Στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, από τις 8 ως τις 11 Οκτωβρίου 1943, διαπράχθηκε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Γ΄ Ράιχ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τακτικός στρατός της ναζιστικής γερμανίας με δωσίλογους συνεργάτες του, δολοφόνησε άνανδρα με βάση ένα καλά οργανωμένο σχέδιο 31 άμαχους πολίτες, μεταξύ αυτών δέκα γυναίκες. Παράλληλα ο γερμανικός στρατός κατοχής λεηλάτησε τις κατοικίες, αφαιρώντας γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, έργα υφαντικής και πολύτιμα αντικείμενα. Στη συνέχεια πυρπόλησε το σύνολο των κατοικιών, κηρύσσοντας ταυτόχρονα την περιοχή νεκρή ζώνη. Όλες τις μέρες της καταστροφής, καθυβρίστηκε το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων, αφού άνδρες του τακτικού γερμανικού και «χριστιανικού» στρατού, άρπαξαν τα ιερά σκεύη και άμφια του ναού της Παναγίας, βεβήλωσαν και κατέκαψαν τις ιερές εικόνες, συνέλαβαν και βασάνισαν τον ιερέα του χωριού παπά Σήφη Παπαδόσηφο. Ο Καλλικράτης βυθίστηκε στο πένθος. Η ναζιστική κτηνωδία σφράγισε ανεξίτηλα τον τόπο και τη ζωή όσων επέζησαν.
Στις 3 Οκτωβρίου 2018, ο Καλλικράτης ανακηρύσσεται μαρτυρικό χωριό των χρόνων 1941-1944 και συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο των μαρτυρικών χωριών της Ελλάδας. Μια ηθική δικαίωση των διαχρονικών αγώνων και θυσιών των κατοίκων του. Η πολιτεία ξεπληρώνει εν μέρει το χρέος της.
«Ήταν δεμένος από την μέση και στους βραχίονες είχε σημάδια περιμετρικά, σαν μελανιές». Με αυτές…
Του Γιώργου Ουρανού, Ψυχολόγου Βαθιά μας πεποίθηση είναι το ότι, το μέλλον μιας κοινωνίας ή…
Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων ανακοίνωσε ότι η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων για το 2025 ξεκινά…
Ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ και προς την κατεύθυνση του Make America Great Again…
Η απόφαση του Έλον Μασκ να φιλοξενήσει τη γερμανίδα ακροδεξιά ηγέτη Άλις Βάιντελ σε ζωντανή μετάδοση στο…
«Ο Κώστας Σημίτης σε συνέχεια της πολιτικής και των έργων του Ανδρέα Παπανδρέου κατάφερε να…
This website uses cookies.