Με το καλημέρα ξεκίνησαν τα όργανα στη Βουλή για την απουσία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη από την έδρα του κοινοβουλίου. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος έθεσε ευθέως θέμα να προσέλθει ο κ. Μεϊμαράκης στην έδρα για να δώσει εξηγήσεις στο σώμα.
Ειδικότερα, ο κ. Καμμένος είπε: «Θέλω να απευθυνθώ στον Πρόεδρο της Βουλής λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί ωσεί παρών. Ο Πρόεδρος της Βουλής ή δεν θα πρέπει να εμμείνει στην παραίτησή του που κατέθεσε στον Πρωθυπουργό ή θα πρέπει να αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του. Διότι τι μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση, όταν ένας θεσμικός παράγων, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής, λειτουργεί υπό αναστολή; Και υπάρχει το ερώτημα: Αν αύριο για οποιοδήποτε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του και θα χρειαστεί να αντικατασταθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, τι θα γίνει; Θα λειτουργήσει υπό αναστολή; Τέτοιου είδους πολιτικές ενισχύουν την αποσταθεροποίηση και τέτοιου είδους πολιτικές πρέπει να παίρνουν λύσεις.
Εγώ θέλω να ζητήσω δημοσίως να έρθει ο Πρόεδρος της Βουλής στο έδρανο και να απαντήσει σαφώς. Ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του, όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα ή όχι; Αυτό είναι μία απάντηση που οφείλει να δοθεί δημόσια και ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων.»
Στην παρέμβαση του κ. Καμμένου αντέδρασε έντονα ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος ζήτησε από τον κ. Καμμένο αν θα θέλει να κάνει πρόταση μομφής στον κ. Μεϊμαράκη να την κάνει ευθέως και να μην κρύβεται πίσω από μισόλογα ούτε να παίζει θέατρο αποχωρώντας από τη Βουλή.
Στο γενικό χαμό που επικράτησε βρήκε την αφορμή και ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παπάς να λάβει το λόγο και να πει: «Το πολιτικό σύστημα είναι διεφθαρμένο. Δε θα συμμετάσχουμε στο θέατρο ο λαός να απαιτήσει ψωμί παιδεία ελευθερία μας εκφράζει απόλυτα αυτό το σύνθημα».
Δεν το προβλέπει ο Κανονισμός
Ερωτήματα εξακολουθεί να εγείρει πάντως η ημι-παραίτηση του Ευάγγελου Μειμαράκη από πρόεδρος της Βουλής. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής ο Πρόεδρος μπορεί να απέχει από τα καθήκοντά του προσωρινά και αναπληρώνεται από τους αντιπροέδρους μόνο για λόγους υγείας ή απουσίας στο εξωτερικό. Περίπτωση αναπλήρωσης όπως αυτή που επικαλείται ο κ. Μειμαράκης δεν προβλέπεται από καμία ειδική διάταξη.
Θεωρητικά δεν τίθεται θέμα νομιμότητας της απόφασης του κ. Μειμαράκη αλλά κάποιο κόμμα θα μπορούσε να θέσει ζήτημα και να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής. Πρόκειται για σπάνια διαδικασία για την οποία απαιτούνται υπογραφές 50 βουλευτών. Στην περίπτωση αυτή διεξάγεται κανονικά συζήτηση επί της προτάσεως της μομφής στην ολομέλεια της Βουλής, ο τελών υπό μομφή Πρόεδρος «απολογείται» και στη συνέχεια διεξάγεται μυστική ψηφοφορία. Για να παυθεί ο Πρόεδρος της Βουλής μετά από την πρόταση μομφής θα πρέπει να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 151 ψήφοι.
Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Businessweek έριξε φως στο αναπτυσσόμενο παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπινων ωαρίων, αποκαλύπτοντας…
Εικόνες ντροπής εκτιλύχθηκαν σε ματς της ιταλικής Serie B καθώς μερίδα οπαδών της Γιούβε Στάμπια, πανηγύρισαν με…
Ακόμα πιο «τσουχτερό» αναμένεται φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όπως επιβεβαιώνει η μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο…
Ο Δήμος Χανίων πρωτοπορεί σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών έχει…
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Η Ομπρέλα μου» της Κατερίνας Βαγιωνάκη. Σε μια κατάμεστη…
Η θεατρική ομάδα Ανάμεσα στο Φως και τη Σκιά παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Ζαν-Πολ…
This website uses cookies.