Ο Καμμένος χοντραίνει το παιχνίδι και καλεί στην έδρα -για εξηγήσεις- τον Μεϊμαράκη

Με το καλημέρα ξεκίνησαν τα όργανα στη Βουλή για την απουσία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη από την έδρα του κοινοβουλίου. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος έθεσε ευθέως θέμα να προσέλθει ο κ. Μεϊμαράκης στην έδρα για να δώσει εξηγήσεις στο σώμα.

«Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε αποσταθεροποίηση» είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε πως «ο κ. Μεϊμαράκης ή θα πρέπει να αναλάβει πλήρως τα καθήκοντα του ή να παραιτηθεί». Μετά από αυτή την παρέμβαση ο κ. Καμμένος πήρε τους βουλευτές του και είπε ότι αποχωρεί από τη βουλή για να πάει στην πορεία.

Ειδικότερα, ο κ. Καμμένος είπε: «Θέλω να απευθυνθώ στον Πρόεδρο της Βουλής λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί ωσεί παρών. Ο Πρόεδρος της Βουλής ή δεν θα πρέπει να εμμείνει στην παραίτησή του που κατέθεσε στον Πρωθυπουργό ή θα πρέπει να αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του. Διότι τι μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση, όταν ένας θεσμικός παράγων, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής, λειτουργεί υπό αναστολή; Και υπάρχει το ερώτημα: Αν αύριο για οποιοδήποτε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του και θα χρειαστεί να αντικατασταθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, τι θα γίνει; Θα λειτουργήσει υπό αναστολή; Τέτοιου είδους πολιτικές ενισχύουν την αποσταθεροποίηση και τέτοιου είδους πολιτικές πρέπει να παίρνουν λύσεις.

Εγώ θέλω να ζητήσω δημοσίως να έρθει ο Πρόεδρος της Βουλής στο έδρανο και να απαντήσει σαφώς. Ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του, όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα ή όχι; Αυτό είναι μία απάντηση που οφείλει να δοθεί δημόσια και ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων.»

Στην παρέμβαση του κ. Καμμένου αντέδρασε έντονα ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος ζήτησε από τον κ. Καμμένο αν θα θέλει να κάνει πρόταση μομφής στον κ. Μεϊμαράκη να την κάνει ευθέως και να μην κρύβεται πίσω από μισόλογα ούτε να παίζει θέατρο αποχωρώντας από τη Βουλή.

Στο γενικό χαμό που επικράτησε βρήκε την αφορμή και ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παπάς να λάβει το λόγο και να πει: «Το πολιτικό σύστημα είναι διεφθαρμένο. Δε θα συμμετάσχουμε στο θέατρο ο λαός να απαιτήσει ψωμί παιδεία ελευθερία μας εκφράζει απόλυτα αυτό το σύνθημα».

Δεν το προβλέπει ο Κανονισμός

Ερωτήματα εξακολουθεί να εγείρει πάντως η ημι-παραίτηση του Ευάγγελου Μειμαράκη από πρόεδρος της Βουλής. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής ο Πρόεδρος μπορεί να απέχει από τα καθήκοντά του προσωρινά και αναπληρώνεται από τους αντιπροέδρους μόνο για λόγους υγείας ή απουσίας στο εξωτερικό. Περίπτωση αναπλήρωσης όπως αυτή που επικαλείται ο κ. Μειμαράκης δεν προβλέπεται από καμία ειδική διάταξη.

Θεωρητικά δεν τίθεται θέμα νομιμότητας της απόφασης του κ. Μειμαράκη αλλά κάποιο κόμμα θα μπορούσε να θέσει ζήτημα και να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής. Πρόκειται για σπάνια διαδικασία για την οποία απαιτούνται υπογραφές 50 βουλευτών. Στην περίπτωση αυτή διεξάγεται κανονικά συζήτηση επί της προτάσεως της μομφής στην ολομέλεια της Βουλής, ο τελών υπό μομφή Πρόεδρος «απολογείται» και στη συνέχεια διεξάγεται μυστική ψηφοφορία. Για να παυθεί ο Πρόεδρος της Βουλής μετά από την πρόταση μομφής θα πρέπει να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 151 ψήφοι.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στα Χανιά ο Κώστας Λαπαβίτσας στις 23 Μαΐου

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25 Κώστας Λαπαβίτσας θα βρεί στα Χανιά την Πέμπτη 23 Μαΐου.…

8 hours ago

Το γνώθι σ’ αυτόν ή Κρητών «έπαινοι» (αρέσει δεν αρέσει…) – Από αρχαιοτάτων χρόνων σφαζόμασταν μεταξύ μας

Του Μιχάλη Κατσανεβάκη * ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Οι αρχαίοι  ιστορικοί για την Κρήτη γράφουν: «… γης από…

9 hours ago

Δεκαετίες μετά την δημιουργία επιτροπής για το Μνημειακό Συγκρότημα για τη Μάχη της Κρήτης, τίποτα δεν έχει γίνει

Του Νίκου Αγγελάκη 83 χρόνια πέρασαν από την Μάχη της Κρήτης τη συγκλονιστική και ανεπανάληπτη…

9 hours ago

Οι κορυφαίοι του στίβου την Κυριακή στα «Βενιζέλεια»

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και φέτος οι διεθνείς αγώνες στίβου «Βενιζέλεια» που θα φιλοξενηθούν…

9 hours ago

Αντ. Ροκάκης προς Υφυπουργό Εργασίας: Σημαντικές οι προκλήσεις της επιχειρηματικότητας των Χανίων

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων στη σύσκεψη εργασίας έθεσε στον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης…

9 hours ago

Κρήτη: Ελεύθερος ο 21χρονος φαντάρος για τον υποτιθέμενο βιασμό

Αξέχαστη θα μείνει για τον 21χρονο Ηρακλειώτη η τραυματική εμπειρία που έζησε μετά την καταγγελία…

9 hours ago

This website uses cookies.