ΚΟΣΜΟΣ

Ο Καναδάς καίγεται, οι ΗΠΑ «πνίγονται» στην ατμοσφαιρική ρύπανση – Εικόνες από το δυστοπικό τοπίο

Στο πλευρό του Καναδά πυροσβεστικές δυνάμεις από ΗΠΑ, Ευρώπη, Αυστραλία και Νότια Αφρική προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι φωτιές που κατακαίνε την χώρα εδώ και εβδομάδες.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, έχουν καεί πάνω από 3,8 εκατ. εκτάρια γης, μια έκταση 12 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της δεκαετίας για αυτήν την εποχή, ενώ περισσότεροι από 15.000 κάτοικοι αναμένεται να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και την περιοχή τους.

Οι φωτιές στην περιοχή του Κεμπέκ, είναι συχνές ειδικά αυτήν την εποχή, αλλά είναι ασυνήθιστο οι φλόγες να καίνε ταυτόχρονα από τα ανατολικά και τα δυτικά.

Οι τεράστιες πυρκαγιές έχουν δημιουργήσει ένα δυστοπικό τοπίο σε περιοχές των ΗΠΑ λόγω του πυκνού καπονού που καταφτάνει. Η Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον DC και η Φιλαδέλφεια γνώρισαν τη χειρότερη ποιότητα του αέρα εδώ και χρόνια, ενώ υπάρχει σύσταση στους πολίτες να φορούν μάσκα και οι ευάλωτες ομάδες – όπως ηλικιωμένοι, παιδιά και άτομα με άσθμα – να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους.

Η χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο

Οι πόλεις στη Βόρεια Αμερική έχουν τη χειρότερη ποιότητα αέρα στον κόσμο, ξεπερνώντας κατά πολύ πόλεις όπως το Νέο Δελχί, το Ανόι και η Ντάκα.

Στις 11:15 ET (16:15 BST) της Πέμπτης, ο δείκτης ποιότητας αέρα της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (AQI) είχε ως εξής:

  • Ουάσιγκτον DC – 293
  • Φιλαδέλφεια – 270
  • Νέα Υόρκη – 199
  • Βαλτιμόρη – 190

Ο δείκτης ποιότητας του αέρα της πόλης της Νέας Υόρκης – ο οποίος μετρά τη ρύπανση από 0 έως 500, με τους υψηλότερους αριθμούς να είναι οι χειρότεροι – βελτιώθηκε σταδιακά το πρωί της Τετάρτης, πέφτοντας από το 164 στο 158 μέσα σε λίγες ώρες, σύμφωνα με το IQair. Ωστόσο, την Πέμπτη αυξήθηκε και πάλι στο 173 και αργότερα έπεσε στο 135.

Οι ειδικοί λένε ότι η έκθεση στον καπνό της πυρκαγιάς μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως αυξημένο σφυγμό, πόνο στο στήθος και φλεγμονή στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό.

Ορισμένες περιοχές του Καναδά συνεχίζουν επίσης να παρουσιάζουν πολύ υψηλά επίπεδα μόλυνσης. Η πόλη Janvier στην Αλμπέρτα, για παράδειγμα, είχε AQI 338, πολύ πάνω από το 293 της Washington DC.

Ο καπνός έχει προκαλέσει την ακύρωση σχολικών εκδρομών και αθλητικών εκδηλώσεων και, στην πρωτεύουσα, τους προγραμματισμένους εορτασμούς υπερηφάνειας του Λευκού Οίκου.

Ο Εθνικός Ζωολογικός Κήπος έκλεισε επίσης, με τα ζώα του, μεταξύ των οποίων τρία γιγάντια πάντα, να μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους για να προστατευτούν.

Στην κοντινή Βαλτιμόρη, οι κάτοικοι φορούσαν μάσκες καθώς έκαναν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Ένας ντόπιος, ο Sean Montague, είπε ότι οι άνθρωποι «πρέπει πάνω από όλα να βάλουν την υγεία και να είναι προσεκτικοί».

Τα σχολεία λειτουργούν αλλά στο τρίγωνο Ουάσιγκτον – Μέριλαντ – Βιρτζινια υπάρχει εντολή οι μαθητές να μην βγουν καθόλου από τις τάξεις τους, ενώ έχουν ακυρωθεί όλες οι αθλητικές δραστηριότητες, πτήσεις έχουν ακυρωθεί, ο ζωολογικός κήπος έκλεισε και η οδηγία προς τους κατοίκους είναι ρητή. Παραμείνετε σπίτια σας ή φορέστε απαραιτήτως μάσκα.

Οι χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία του Καναδά

Τροφοδοτούμενη από μια ασυνήθιστα ξηρή και ζεστή περίοδο την άνοιξη, η εποχή των πυρκαγιών στον Καναδά που μόλις ξεκινά θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει η χειρότερη που έχει καταγραφεί. Περισσότερες από 400 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν την Πέμπτη. Πάνω από το 1/3 βρίσκονται στο Κεμπέκ, όπου ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Φρανσουά Μποναρντέλ είπε ότι δεν αναμένεται βροχή μέχρι την επόμενη εβδομάδα και οι θερμοκρασίες προβλέπεται να αυξηθούν.

Ανέφερε ακόμα ότι δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής τραυματισμοί, θάνατοι ή ζημιές σε κατοικίες από τις πυρκαγιές, αλλά παραμένει ασαφές πότε περισσότεροι από 12.000 εκτοπισμένοι από διάφορες κοινότητες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους. Η Manon Cyr, δήμαρχος της εκκενωμένης πόλης Chibougamau, είπε ότι συμβούλευσε τους κατοίκους να είναι «Ζεν και υπομονετικοί. Αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Όμως, σημείωσε, η πραγματική λύση θα είναι μια καλή δόση βροχής.

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο του ζεστού, ξηρού καιρού που είναι πιθανό να τροφοδοτήσει τις πυρκαγιές.

Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου από την έναρξη της βιομηχανικής εποχής και οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται εκτός εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν απότομες περικοπές στις εκπομπές.

 

ieidiseis.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Δωρεάν είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και στα Χανιά, 28 και 29 Σεπτεμβρίου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων προσκαλεί το κοινό να συμμετάσχει στις φετινές Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.…

52 mins ago

Αυτό είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕΚ

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024 συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του  Δημοτικού Περιφερειακού…

59 mins ago

Ο Στ. Γκίκας στο Ηράκλειο για τη Διεθνή Ναυτιλιακή Συνάντηση των λιμένων της Μεσογείου

Την Κρήτη και συγκεκριμένα το Ηράκλειο, θα επισκεφθεί την Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου…

1 hour ago

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ο Κωστής Χατζηδάκης

Συνάντηση για την προώθηση θεμάτων που άπτονται στον φορέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης πραγματοποιήθηκε χθες…

1 hour ago

Κρήτη: Έπαθε ανακοπή μέσα σε ταξί καθ’ οδόν στο νοσοκομείο

Μία παρολίγον τραγωδία σημειώθηκε σήμερα στη 1:00 το μεσημέρι σε κεντρικότατο δρόμο του Ηρακλείου όταν…

1 hour ago

Ιερέας κλείδωσε τη 19χρονη κόρη του σε καμπαναριό επειδή δεν του άρεσε ο τρόπος ζωής της

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η νέα υπόθεση κακοποίησης 19χρονης κοπέλας από τον ίδιο της τον…

1 hour ago

This website uses cookies.