ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κασσελάκης τα “μαζεύει” άρον άρον ενόψει ΚΕ – Απέσυρε το εξώδικο

Σε κινήσεις που – σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις- προβληματίζουν σοβαρά για την αξιοπιστία τους το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης αποσύροντας το εξώδικο που ...αρνούνταν πεισματικά να αποσύρει επί 48 ώρες, ενώ προσπαθεί να ανασκευάσει την δήλωση του περί αλλαγής πολιτεύματος.

Η εξέλιξη προφανώς σχετίζεται με την αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που αναμένεται να τεθεί θέμα είτε αποκλεισμού από τις εσωκομματικές εκλογές η ακόμη και διαγραφής του.

Τώρα το αποσύρει

Στην ανακοίνωσή του ο Στέφανος Κασσελάκης δηλώνει «αποσύρω και ρητά την εξώδικη διαμαρτυρία μου» αναφέροντας πως αυτό γίνεται επειδή «ο σκοπός του εξωδίκου μου επετεύχθη, αφενός με την εσπευσμένη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υπόλοιπων υποψηφίων και αφετέρου με τη ρητή καταδίκη της διαρροής από την ΠΓ της 8ης Οκτωβρίου 2024».

Υποστηρίζει επίσης ότι «πρωταρχικό κίνητρο της διαμαρτυρίας μου ήταν η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων» ενώ λέει πως «τη νομική οδό δε θα την ακολουθούσα ποτέ».

Η πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη προκαλεί πολλά ερωτηματικά αφού στο «παρα πέντε» της συζήτησης που θα γίνουν για τα ζητήματα αυτά στην Κ.Ε αποσύρει ένα εξώδικο το οποίο αρνήθηκε να αποσύρει τόσο μετά την σχετική έκκληση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και την σχετική έκκληση που απεύθυνε στην χθεσινή συνάντησή τους ο Παύλος Πολάκης.

Το πολιτειακό

Παράλληλα ο Στέφανος Κασσελάκης προσπαθεί να «μαζέψει» και τις αναφορές του σε αλλαγή του πολιτεύματος. Αναφορικά με την δήλωσή του – την οποία παραδέχεται- πως «το όραμα για το πολίτευμα είναι η συμμετοχική αμεσοδημοκρατία».

Προκειμένου να δικαιολογήσει την φράση που χρησιμοποίησε παραθέτει τις προβλέψεις του συντάγματος για νομοθέτηση μέσω λαϊκής πρωτοβουλίας. Μια πρόβλεψη όμως που ουδεμία σχέση έχει με θέση συνολικής αλλαγής του πολιτεύματος.

Θυμίζουμε ενδεικτικά ότι η πρόταση για νομοθέτηση μέσω 100.000 υπογραφών έχει παρά πολλούς περιορισμούς ως προς το περιεχόμενο του (αποκλείονται π.χ ζητήματα που επιφέρουν επιβάρυνση στον προϋπολογισμό) ενώ κατά βάση έχει προτρεπτικό – συμβουλευτικό χαρακτήρα. Το ίδιο ισχύει και για τα τοπικά δημοψηφίσματα τα οποία επικαλειται.

Στο εκτενές του ποστάρισμα ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε τα εξής:

Κατά τη χθεσινή μου συνέντευξη στον κ. Χατζηνικολάου είπα ότι «το όραμα για το πολίτευμα είναι η συμμετοχική αμεσοδημοκρατία».

Όπως δημοσιεύουν όλα τα δημοσιογραφικά site, στη σημερινή συνεδρίαση, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας (που θεωρεί ότι στη δημοκρατία μας δεν πρέπει να έχω δεύτερη ευκαιρία) αναφέρθηκε στο απόσπασμα αυτό λέγοντας: «Μίλησε για αλλαγή πολιτεύματος, που αποτελεί λόγο αποκλεισμού κόμματος από εθνικές εκλογές ο μη σεβασμός του πολιτεύματος».

1. Παραθέτω το άρθρο 73 παρ. 6 του Συντάγματος που, με την αναθεώρηση του 2019, προβλέπει τη δυνατότητα της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, δηλαδή τη δυνατότητα να καταθέτουν οι πολίτες προτάσεις νόμου στη Βουλή.

2. Παραθέτω δημοσίευμα με την ερώτηση που κατέθεσαν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2022, αναφέροντας: «Τρία χρόνια έχουν παρέλθει μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος και η παραπάνω δυνατότητα παραμένει ανενεργή, καθώς απαιτείται εφαρμοστικός νόμος και δεν διαφαίνεται κάποια σχετική νομοθετική πρόθεση από την ελληνική κυβέρνηση (σ.σ. της ΝΔ). Αυτή η πρακτική αποτελεί περιφρόνηση προς το Σύνταγμα, τους πολίτες και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

3. Ενημερώνω ότι ο Τομέας Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη επεξεργαστεί το σχέδιο του εφαρμοστικού νόμου του άρθρου 73 παρ. 6 του Συντάγματος, το οποίο θα φέρει προς κατάθεση άμεσα στη Βουλή.

4. Παραθέτω μερικές μόνο από τις προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος με αμεσοδημοκρατικό χαρακτήρα (πρόταση νόμου από 100.000 πολίτες, διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων) που είχε καταθέσει ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν υπερψηφίστηκαν στην τελική φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, όταν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέκτησε η ΝΔ, η οποία σταθερά αρνείται τη θεσμική ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας στη χώρα μας.

5. Ζητώ από τα στελέχη που αγωνίζονται για τον αποκλεισμό μου από τις εκλογές για Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, να το κάνουν όντως επειδή δεν βάζω ζάχαρη στον καφέ μου. Είναι προτιμότερο, από το να παραχαράσσουν την ίδια την Ιστορία, τους αγώνες και τις προτάσεις του κόμματός μας προς την κατεύθυνση της συμμετοχικής – άμεσης δημοκρατίας.

6. Επειδή ο σκοπός του εξωδίκου μου επετεύχθη, αφενός με την εσπευσμένη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υπόλοιπων υποψηφίων και αφετέρου με τη ρητή καταδίκη της διαρροής από την ΠΓ της 8ης Οκτωβρίου 2024. Επειδή, όπως έχω ήδη δηλώσει, πρωταρχικό κίνητρο της διαμαρτυρίας μου ήταν η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων κάθε στελέχους και μέλους του ΣΥΡΙΖΑ (χθες θύμα της παράνομης διαρροής ήμουν εγώ, αύριο κάποιος άλλος). Επειδή, όπως επίσης έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή, τη νομική οδό δε θα την ακολουθούσα ποτέ.

Γι’ αυτούς τους λόγους, αποσύρω και ρητά την εξώδικη διαμαρτυρία μου, ώστε να μην υπάρχει κανένα άλλοθι.

7. Επειδή ελεύθερο συνέδριο θα γίνει και ελεύθερες εκλογές θα γίνουν σε κάθε περίπτωση, συνιστώ ωριμότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Το μένος είναι κακός σύμβουλος. Ας σηκωθούμε όλοι λίγο ψηλότερα. Σε εκείνο το ύψος, θα συναντήσουμε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που περιμένει καρτερικά να εκφράσει δημοκρατικά την ψήφο του.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ξεκινούν οι εργασίες επαναδιαγράμμισης για τον ποδηλατοδρόμο στην οδό Κυδωνίας

Ξεκινούν οι εργασίες επαναδιαγράμμισης του ποδηλατόδρομου στην οδό Κυδωνίας, έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών ασφαλτόστρωσης και…

2 hours ago

Συνάντηση Σέβης Βολουδάκη με την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Η Βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, πραγματοποίησε σήμερα, συνάντηση με την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας,…

2 hours ago

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση 20 βουλευτών για τους θανάτους σε Αστυνομικά Τμήματα

Τις ευθύνες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των κρατουμένων αναδεικνύουν…

2 hours ago

Πυρηνικές ασκήσεις στην Ευρώπη ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ

Την διεξαγωγή του προγράμματος «Steadfast Noon» το οποίο θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή 60 αεροσκαφών από…

3 hours ago

Σχεδιασμός για δομές βραχυχρόνιας φιλοξενίας μεταναστών σε Ρέθυμνο και Χανιά

Μικρές δομές, βραχυχρόνιας φιλοξενίας, σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ρόδο, προκειμένου να μεταφέρονται μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών…

3 hours ago

Π. Μαρινάκης: «Δεν σχεδιάζεται νέα δομή μεταναστών στην Κρήτη, αλλά προσωρινή»

Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής των MED-9 που διεξάγεται από σήμερα στην Πάφο στη σκιά…

3 hours ago

This website uses cookies.