Μεταξύ αυτών και οι οίκοι ανοχής όπου ναι μεν δεν υπάρχει συνωστισμός, ωστόσο οι ιδιαίτερα στενές επαφές κατά τη διάρκεια της παροχής υπηρεσιών μπορούν, όπως λένε οι επιστήμονες, να γίνουν αιτία μετάδοσης του ιού μεταξύ εργαζομένων στο σεξ και πελατών, όπως και σε κάθε άλλη κοντινή επαφή μεταξύ δύο ανθρώπων.
Το θέμα της εργασίας στο σεξ βυθίζεται σε ένα τεράστιο νομικό κενό.
Ποιοι οίκοι ανοχής θα κλείσουν; Και με τους παράνομους τι θα γίνει; Και τι θα γίνει με τα εκατοντάδες άτομα που εργάζονται ανεξάρτητα στο σεξ και χωρίς καμία νομική κάλυψη; Όλοι οι εργαζόμενοι αυτές τις μέρες που θα σταματήσουν να δουλεύουν θα αποζημιωθούν (έτσι τουλάχιστον είπε η πολιτική ηγεσία της χώρας) αλλά τα εργαζόμενα άτομα στο σεξ δεν έχουν αυτό το προνόμιο.
Το ζήτημα του νομικού πλαισίου επανέρχεται και αυτή τη φορά κάτω από ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες. Και η ατομική ευθύνη δεν βαρύνει μόνο τα εργαζόμενα άτομα στο σεξ αλλά και τους χιλιάδες πελάτες τους που εξακολουθούν να ζητούν τις υπηρεσίες τους.
H πρόεδρος του Σωματείου Εκδιδομένων Προσώπων Ελλάδος Δήμητρα Έλλη Κανελλοπούλου μας είπε ότι «οι οίκοι ανοχής μπορεί να έκλεισαν αλλά η παραπορνεία δουλεύει. Τα σπίτια με τα φωτάκια μπορεί να κλείνουν αλλά το θέμα είναι τι γίνεται γύρω από αυτά και ποιος ελέγχει».
Ανέφερε ακόμη ότι πολλές ιερόδουλες έχουν σταματήσει να δουλεύουν γιατί φοβούνται. Κανονικά θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι, λέει η κ. Κανελλοπούλου αλλά από εκεί και πέρα το τι θα γίνει στο δρόμο δεν γνωρίζει.
Το ότι πάρα πολλές εργαζόμενες στο σεξ έχουν σταματήσει να δουλεύουν λόγω κορωνοϊού επιβεβαίωσε μιλώντας στο CNN Greece και η Άννα Κουρουπού διευθύντρια του Red Umbrella Athens (Μια πρωτοβουλία που υποστηρίζει τα εργαζόμενα άτομα στο σεξ), η οποία τονίζει ότι στην Αθήνα υπάρχουν πάνω από 600 οίκοι ανοχής οι οποίοι είναι παράνομοι και λειτουργούν με την ανοχή του κράτους.