17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Ο Κρητικός Γιάννης Στουρνάρας και το χωριό του στο Αμάρι

Ημερομηνία:

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που καθημερινά δέχεται την οργή των πολιτών για τα αδυσώπητα μέτρα που επιβάλλει, κατ’ εντολή των δανειστών, κυρίως στη μικρομεσαία τάξη, δεν απολαμβάνει για την πολιτική του της ικανοποίησης και των συγγενών, εκ μητρός, στα χωριά της επαρχίας Αμαρίου. Ορισμένοι, μάλιστα, χαριτολογώντας σχολιάζουν ότι αν μιλήσουν είναι δυνατό ο «τσάρος»… ειδικά αυτούς να τους καλέσει «να πληρώσουν και φόρο … ομιλίας!»

Στο χωριό της μητέρας του Φωτεινής Δασκαλάκη στους Λαμπιώτες που σβήνουν, ο σημερινός υπουργός, κατά τις μαρτυρίες κατοίκων, δεν εμφανίστηκε ποτέ, ενώ στο κοντινό Καλογέρου, από όπου έφυγε η γιαγιά του Παρασκευή, «πήγε μόνο μια φορά και τότε παιδάκι 5 με 6 χρονών μαζί με τη γιαγιά». Ποτέ άλλοτε οι άνθρωποι δεν τον ξαναείδαν…

Μεγάλος, πλέον, και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του και τοποθετήθηκε διοικητής τραπεζικού ιδρύματος, του ζητήθηκε από συγγενικά του πρόσωπα στην επαρχία Αμαρίου να τοποθετηθεί στην Αγία Φωτεινή μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών της τράπεζας που ηγούνταν, το αίτημα ικανοποιήθηκε, όμως πριν τέσσερα χρόνια περίπου, κακοποιοί το… ξερίζωσαν, το πήγαν στον Ψηλορείτη και το άδειασαν!

Μια άλλη φορά, όταν υπηρετούσε στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, κοινοτάρχης από την επαρχία της μητέρας του, αιτήθηκε κονδύλι για την πραγματοποίηση έργου υποδομής στο χωριό του, το αίτημα με την παρέμβαση του Στουρνάρα ικανοποιήθηκε, όμως «τα χρήματα μπλόκαραν στη νομαρχία, επειδή ο κοινοτάρχης δεν ανήκε στο κόμμα που κυβερνούσε και διατέθηκαν αλλού…»

Οι αφηγήσεις συγγενών και χωριανών στους Λαμπιώτες και στου Καλογέρου του Αμαρίου, εξαντλούνται κυρίως στη μητέρα του υπουργού Φωτεινή Δασκαλάκη και στη γιαγιά του Παρασκευή Κοτζαμπασάκη, που από φτωχή οικογένεια παντρεύτηκε και μετακόμισε από το Καλογέρου στο κοντινό χωριό.

Παντρεύτηκε τον Αδάμ Δασκαλάκη και κάθισε στο σπίτι του στη γειτονιά των Δασκαλάκηδων, στη θέση «Μετόχι» των Λαμπιωτών. Εκεί γέννησε και τα δυο της κορίτσια, τη Φωτεινή και τη Στέλλα. Ο γάμος της, πέρα από το όνομά της, της χάρισε και ένα δεύτερο, αυτό της Αδαμάκενας, όπως συνηθιζόταν σε όλα τα χωριά…

Το πατρικό σπίτι της μάνας του Γιάννη Στουρνάρα έχει γίνει ερείπια στη γειτονιά.

Οι άνθρωποι στου Καλογέρου, ωστόσο, παρακολουθούσαν στενά την εξέλιξη της οικογένειας, ιδιαίτερα δε της Φωτεινής που μετά τον πόλεμο έφυγε για την Αθήνα, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στη μέχρι τότε μίζερη ζωή της στο χωριό.

Φεύγοντας στην Αθήνα, η Φωτεινή εργάστηκε για πολλά χρόνια σε γιατρό και κατάφερε να αποταμιεύσει ένα σημαντικό ποσό που αργότερα το επένδυσε στην αγορά οικοπέδου. Γνώρισε και παντρεύτηκε τον Θανάση Στουρνάρα που ασχολούνταν με λογιστικά και οικονομικά θέματα και όταν δόθηκε η ευκαιρία, η μητέρα της Παρασκευή μετακόμισε από τους Λαμπιώτες στην Αθήνα κοντά στην κόρη της.

Τον Θανάση Στουρνάρα και την κόρη του Αμαλία θυμούνται στου Καλογέρου «να γιορτάζουν τις γιορτές του Πάσχα» το 1970. Όπως, οι κάτοικοι φέρνουν στη μνήμη τους το σημερινό υπουργό Οικονομικών να πηγαίνει στου Καλογέρου παιδάκι 5 με 6 χρονών, μαζί με τη γιαγιά του Παρασκευή…

Όταν τοποθετήθηκε υπουργός ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Στέλιος Μανωλιτσάκης, πρόεδρος των αποδήμων Λαμπιωτών της Αθήνας δέχτηκε την ερώτηση-πείραγμα φίλου:

«Έστειλες τηλεγράφημα στο χωριανό που τοποθετήθηκε υπουργός Οικονομικών;» Τότε πήρε την απάντηση: «Δεν έστειλα και για ποιο λόγο να στείλω;»

Ο κ. Μανωλιτσάκης είναι ξεκάθαρος:
«Να είστε βέβαιος ότι περισσότερο θα εξυπηρετήσει ξένο παρά δικό του. Δε ζητήσαμε τίποτα και ούτε θα το κάνουμε. Αν θέσουμε ένα αίτημα, θα το θέσουμε ως διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου και στον άνθρωπο που θα μας παραπέμψουν. Αρνούμαστε το καθεστώς των πελατειακών σχέσεων που κατάστρεψε τη χώρα, επειδή τυγχάνει να είναι υπουργός ένας τεχνοκράτης με καταγωγή εκ μητρός από τους Λαμπιώτες…»

Οι άνθρωποι και στην επαρχία Αμαρίου στενάζουν από το βαρύ φορτίο των απανωτών μέτρων που τους εξαθλιώνουν. Ο συνεπαρχιώτης τους από τη μάνα Γιάννης Στουρνάρας που ελάχιστοι συγγενείς και χωριανοί τον γνωρίζουν, και η πλειοψηφία δεν τον έχει δει ποτέ στην αμαριώτικη γη, μιλούν, πλέον, για «το διορισμένο τεχνοκράτη», που καλείται στο όνομα της… σωτηρίας της χώρας να εφαρμόσει μέτρα μέχρι τελικής πτώσεως των ανθρώπων.

Στα χωριά Λαμπιώτες και Καλογέρου οι άνθρωποι υποφέρουν. Το αν ο «τσάρος» κατάγεται, κατά το ήμισυ, από αυτό το χωριό δεν τους λέει τίποτα. Η ζωή τους συνεχίζει τον κατήφορο…

madeinkreta.gr/Μανόλης Παντινάκης

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ