ΤΟΠΙΚΑ

Ο Κρητικός καθηγητής του Χάρβαρντ Π. Κουτράκης προειδοποιεί: Θα γίνουμε Μέση Ανατολή λόγω κλίματος – Πάρτε μέτρα – Δε θα συμφέρει τις εταιρίες να κάνουν εξορύξεις νότια της Κρήτης

Τη δυσοίωνη επιστημονική πρόβλεψη ότι η Ελλάδα σε λίγα χρόνια θα μοιάσει στο κλίμα με τη Μέση Ανατολή και ότι έχει αλλάξει το κλίμα που γνωρίσαμε και με το οποίο μεγαλώσαμε, εξέφρασε ο διάσημος Ηρακλειώτης καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών & Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard, Δρ. Πέτρος Κουτράκης σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Κρήτη 101,5 και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ζωντανά στο στούντιο του σταθμού.

Ο κ. Κουτράκης με καταγωγή από τις Αρχάνες έκρουσε “καμπανάκι κινδύνου” για διάφορα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν λόγω της κλιματικής κρίσης, με περισσότερη ένταση απ ότι τα βιώνουμε τώρα στη χώρα μας και την Κρήτη, λέγοντας ότι τα επόμενα 10 χρόνια η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη και γι αυτό θα πρέπει να σχεδιάσουμε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο το οποίο θα κινείται σε τρεις άξονες. Την προστασία πολιτών και περιουσιών, την εξασφάλιση ενός τακτικού προυπολογισμού για την αλλαγή του κλίματος και να υπάρχει επάρκεια ενέργειας, νερού και τροφής.

Και επειδή, όπως είπε ο καθηγητής,  όλα αυτά είναι βασικοί παράγοντες για την επιβίωσή μας,  θα πρέπει να τα εξασφαλίσουμε αναλύοντας τους τρόπους μέσω των νέων τεχνολογιών και άλλων τρόπων καλλιεργειών αναφερόμενος και την Κρήτη.

Ο κ. Κουτράκης, επεσήμανε ότι ακόμη και τώρα να σταματήσουν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για να φανούν τα αποτελέσματα θα πρέπει να περάσουν 150, ίσως και 200 χρόνια. Η τάση είπε είναι από τα ορυκτά καύσιμα να περάσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, οι οποίες είναι ολοένα και πιο προσιτές οικονομικά και προέβλεψε ότι και η Ευρώπη θα αρχίσει να εγκαταλείπει τα ορυκτά και θα στραφεί σε άλλες τεχνολογίες που ήδη αναπτύσσονται και σε 15-20 χρόνια θα δούμε άλλα πράγματα.

Ως εκ τούτου, συνέχισε,  δε θα συμφέρει τις εταιρίες να κάνουν εξορύξεις νότια της Κρήτης γιατί και στις ΗΠΑ αυτός είναι ο σχεδιασμός.

Επίσης πρόσθεσε ότι αν συνεχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία της Μεσογείου, έντονες βροχοπτώσεις θα πλήττουν ολοένα και περισσότερο περιοχές όπως η Κρήτη και δεν μπορούμε να λέμε ότι φαινόμενα όπως αυτό στο φαράγγι της Σαμαριάς ή στη Θεσσαλία συμβαίνουν κάθε 1.000 χρόνια.

“Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί και σταδιακή ερημοποίηση, είπε ο καθηγητής και αυτό το φαινόμενο από την Αφρική θα επηρεάσει και την Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα που τώρα αντιστέκεται λόγω των νερών αλλά σκεφτείτε πως ζουν στο  Κουβέιτ και το Ντουμπάι και αλλού, άρα το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να προστατευθεί ο πληθυσμός από τις ακραίες ζέστες” επεσήμανε ο κ. Κουτράκης.

Για την Κρήτη είπε ότι θα επηρεαστεί η παραγωγή σταφυλιών και ελαιολάδου:

“Η ανάπτυξη καλλιεργειών που αντέχουν στην ξηρασία θα είναι αναγκαία, λοιπόν, όπως και η καλλιέργεια μέσα σε κτίρια, ως νέος τρόπος για επαρκή παραγωγή τροφίμων: με τεχνητό φωτισμό από ηλιακά πάνελ, με υδροπονικά συστήματα, με μειωμένη στο ελάχιστο τη χρήση λιπασμάτων και χωρίς φυτοφάρμακα.

Σε αυτό το νέο μοντέλο γεωργίας πρέπει να επενδύσουμε εγκαίρως ως χώρα αν δεν θέλουμε να μας προλάβουν οι εξελίξεις.

Η Κορέα, Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ έχουν ήδη επενδύσει σε τέτοιες εναλλακτικές καλλιέργειες για να παράγουν κηπευτικά” τόνισε αναφερόμενος στο νησί μας και στα εναλλακτικά σενάρια που πρέπει να εξεταστούν.

Ο καθηγητής θα είναι ομιλητής σε εσπερίδα για όλα αυτά τα θέματα, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

ekriti.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σάλος στη Νέα Υόρκη: Ο «αρχιτέκτονας» του lockdown συμμετείχε σε όργια κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ο «αρχιτέκτονας» του lockdown της Νέας Υόρκης την περίοδο της πανδημίας και δεξί χέρι του τότε δημάρχου, Μπιλ ντε…

2 hours ago

Πως θα φρενάρουμε την άνοια από την οποία πάσχουν χιλιάδες Κρητικοί

Tο 10% του πληθυσμού του ν. Ηρακλείου, ηλικίας πάνω από 60 ετών πάσχει από άνοια, ενώ…

2 hours ago

Επιστολή: Παρανοήσεις και αποσιωπήσεις του κ. Λουκά Μπασιά για την Εθνική Αντίσταση στα Χανιά

Στα πλαίσια του διαλόγου γύρω από την ιστορία λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή: Ο…

2 hours ago

Αθώωση Παπαντωνίου: Το σκεπτικό και η θεία από τη Νιγηρια – Δηλώνει ότι δικαιώθηκαν οι πολιτικοί του αγώνες

Τέλος σε ακόμα μια δικαστική έρευνα με πρωταγωνιστή υπουργό του ΠΑΣΟΚ, που φέρεται να δωροδοκήθηκε για…

3 hours ago

Εγκλωβισμένοι στα πατρικά τους οι νέοι – «Θηλιά» το υψηλό κόστος ζωής και τα υψηλά ενοίκια

Ο πληθωρισμός, τα άπιαστα ενοίκια και το υψηλό κόστος ζωής έχουν «λυγίσει» τους νέους, οι οποίο δυσκολεύονται…

3 hours ago

27 στις 50 επέστρεψαν στη βίαιη σχέση λόγω… φτώχειας και έλλειψης δομών φιλοξενίας

Ελλείψει υποστήριξης, οι κακοποιημένες γυναίκες επιστρέφουν στην πλειονότητά τους στην βίαιη σχέση από την οποία…

3 hours ago

This website uses cookies.