Η περίπτωση του Γιάννη Οικονόμου είναι ιδιαίτερη. Το ενδιαφέρον του για τις ξένες γλώσσες ξεκίνησε από πολύ νωρίς, από την παιδική του κιόλας ηλικία. Η εκμάθηση των αγγλικών στα πέντε του ήταν μόνο αρχή, καθώς σήμερα μιλά τουλάχιστον 32 ξένες γλώσσες, γεγονός που τον καθιστά τον πιο πολύγλωσσο άνθρωπο στην Ευρώπη.
Ο Γιάννης Οικονόμου που έχει γεννηθεί στο Ηράκλειο και έχει μεγαλώσει στην Αθήνα, έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις και έχει θεωρηθεί – όχι άδικα – φαινόμενο, λόγω της ικανότητας του να χειρίζεται με δεξιοτεχνία ένα πλήθος ξένων γλωσσών μεταξύ των οποίων κάποιες σπάνιες ή και δύσκολες.
Πιο συγκεκριμένα, μιλά άπταιστα 16 γλώσσες και μπορεί να διαβάσει και να επικοινωνήσει πολύ καλά σε άλλες τόσες. Ο πιο πολύγλωσσος άνθρωπος στην Ευρώπη, που έχει σπουδάσει γλωσσολογία στο ΑΠΘ και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Columbia στις ΗΠΑ δραστηριοποιείται στη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ενδιαφέρον για το γλωσσικό όργανο επικοινωνίας των λαών δεν έχει ατονήσει ποτέ.
Η περίπτωση του Κρητικού γλωσσολόγου είναι τόσο ξεχωριστή που έγινε και λήμμα στην αγγλόφωνη wikipedia.
Ο ίδιος, όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, στις διάφορες συνεντεύξεις του, δεν περιορίζεται στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας, διαβάζοντας από το βιβλίο και λύνοντας ασκήσεις γραμματικής. Φροντίζει να συγκεντρώνει πληροφορίες για τον πολιτισμό και την ιστορία του κάθε λαού, παρακολουθεί τηλεοπτικά προγράμματα, ακούει τραγούδια στη γλώσσα που μαθαίνει και επισκέπτεται τη χώρα προκειμένου να έρχεται σε δια ζώσης επαφή με τη γλώσσα. Η μέθοδός του αυτή όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.
Ενδεικτικά, ανάμεσα στις γλώσσες που μιλά είναι και τα: Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Σουηδικά, Ιταλικά, Πολωνικά, Ρωσικά, Βουλγάρικα, Τούρκικα, Αραβικά, Εβραϊκά, Πορτογαλικά, Κινέζικα, Κουρδικά, Αρμενικά, Περσικά, Σερβοκροατικά, Δανέζικα, Χίντι (Ινδία), Ουρντού (Πακιστάν), Ρουμάνικα, Τσέχικα, Φιλανδικά. Επίσης γνωρίζει αρχαίες γλώσσες όπως Σανσκριτικά, Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Αβεστικά (αρχαία Ιρανικά), αρχαία Περσικά, κλασικά Αρμένικα, Γοτθικά, αρχαία Βουλγάρικα, Πάλι (γλώσσα βουδισμού), Χετιτικά, και Λουβικά (αρχαίες γλώσσες της Μικράς Ασίας).
Δύο ακόμη άτομα συνελήφθησαν τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025, στο πλαίσιο συνεχιζόμενων ερευνών για την…
Το Σωματείο Εργαζομένων στην Teleperformance καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 21 Ιανουαρίου στις 10:30…
Ο βουλευτής Μανώλης Συντυχάκης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, ζητώντας απαντήσεις…
Όπως γνωστοποιείται από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων, εργασίες επισκευής και αποκατάστασης θα…
Με το σταμναγκάθι σκέτο, άψητο γίνεται αυτή η σαλάτα. Αλάτι, λίγο λάδι, λεμόνι. Πολύ νόστιμη…
Δεν θα περάσουν στο επιβατικό κοινό οι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,…
This website uses cookies.