Ο Κυριάκος Βιρβιδάκης για το Παλιό Νοσοκομείο

Ο πρώην Δήμαρχος Χανίων κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης και επικεφαλής του συνδυασμού  «Χανιά 21ος αιώνας» έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δικαίωμα αλλά και υποχρέωση κάθε Δημοτικής αρχής είναι η υλοποίηση του προγράμματος της, δεν είναι όμως κατανοητή η θριαμβολογία όταν το μόνο το οποίο καταφέρνεις είναι να εξαφανίσεις τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι η «Ρυθμιστική προκαταρκτική μελέτη για την αξιοποίηση των παλαιών κτηριακών εγκαταστάσεων του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων “Αγ.Γεώργιος”» προβλέπει να  δημιουργηθούν στο Παλαιό Νοσοκομείο:

  1. Βρεφονηπιακός Σταθμός
  2. Μονάδα κατοικιών ημιαυτόνομης διαβίωσης
  3. Κέντρο ανοικτής προστασίας ηλικιωμένων
  4. Μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης & πρόληψης
  5. Εργαστήρια προστατευόμενης εργασίας
  6. Κέντρο Νεότητας & Κοινωνικής παρέμβασης
  7. Αίθουσα πολλαπλών  χρήσεων
  8. Υπόγειος χώρος στάθμευσης
  9. Χώρος άθλησης και Γυμναστηρίου

Το δε επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει:

  1. Κατεδαφίσεις –καθαιρέσεις
  2. Επισκευές-ενισχύσεις-νέες κατασκευές φέροντος οργανισμού
  3. Ανακατασκευή-επανάχρηση

Η παραπάνω μελέτη (α’ και β’ φάση) εγκρίθηκε με τις 87/2004 & 382/2004 αντίστοιχα αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων – με μία μόνο διαφωνία – κατόπιν εισηγήσεων της Επιτροπής παρακολούθησης της μελέτης.

Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας στον τότε Πρωθυπουργό κ.Κ.Καραμανλή (με υπόμνημα και προσωπική παράσταση το 2005) και τους αρμόδιους Υπουργούς κ.Ν.Κακλαμάνη και κ.Δ.Αβραμόπουλο (με επιστολές και προσωπική παρέμβαση) αλλά και τις επισκέψεις μας στο αρμόδιο Υπουργείο και τις συζητήσεις με τους Υπηρεσιακούς παράγοντες δεν καταφέραμε να προχωρήσει η διαδικασία υλοποίησης του έργου σύμφωνα με την πρόταση μας προς το Υπουργείο η οποία προέβλεπε:

α)να χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την Οριστική Μελέτη- Μελέτη Εφαρμογής η οποία θα περιλαμβάνει τις εγκριθείσας λειτουργίες Προνοιακού και Υγειονομικού χαρακτήρα οι οποίες προβλέπονται από τη Ρυθμιστική –Προκαταρκτική Μελέτη και έχουν εγκριθεί με την υπ’ αριθμ. 382/2004 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

β)Ο Δήμος Χανίων, σε αντάλλαγμα, να παραχωρήσει στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το τμήμα του Παλαιού Νοσοκομείου (1.209,60τ.μ.) που αφορά τη δημιουργία της μονάδας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και Πρόληψης και

γ) κάθε ένας από τους δύο φορείς (Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δήμος Χανίων), θα έχουν την ευθύνη της χρηματοδότησης και υλοποίησης του δικούς τους τμήματος. Δηλαδή το Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει και θα υλοποιήσει το έργο της δημιουργίας μονάδας  Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και Πρόληψης και ο Δήμος Χανίων τα έργα των λοιπών λειτουργιών οι οποίες προβλέπονται από τη Ρυθμιστική – Προκαταρτική Μελέτη.

Θέλω επίσης να υπενθυμίσω ότι λόγω διακοπής χρηματοδότησης μεγάλου τμήματος του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» δεν προχώρησε η γεωλογική έρευνα του οικοπέδου του Παλαιού Νοσοκομείου και η γεωτεχνική μελέτη.

Για όλα τα παραπάνω, τα οποία τελείως περιληπτικά αναφέρω, υπάρχουν πλήρη και αναλυτικά στοιχεία. Συνεχίσαμε πάντως τον αγώνα για την αξιοποίηση του Παλαιού Νοσοκομείου μέχρι τη λήξη της θητείας μας και στη συζήτηση στο Δ.Σ. θα καταθέσουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία, από το ταλαιπωρημένο το τελευταίο διάστημα αρχείο.

Είναι όμως τουλάχιστον παράδοξο να θριαμβολογεί κανείς διότι δεν υλοποιεί την μονάδα κατοικιών ημιαυτόνομης διαβίωσης,  δεν υλοποιεί το ΚΑΠΗ δεν υλοποιεί τα εργαστήρι προστατευόμενης εργασίας, δεν υλοποιεί το Κέντρο Νεότητας & Κοινωνικής παρέμβασης, δεν υλοποιεί την αίθουσα  πολλαπλών χρήσεων δεν υλοποιεί τον υπόγειο χώρο στάθμευσης, δεν υλοποιεί τον χώρο άθλησης και γυμναστηρίου.

Είναι ακόμα χαρακτηριστικό ότι για το κέντρο Υγείας η σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κΚαραβία δήλωσε: «Η λειτουργία κέντρου υγείας με 15-20 άτομα προσωπικό και όχι αστικό κέντρο υγείας που απαιτεί δύναμη 70 ατόμων, η πρόσληψη των οποίων είναι δύσκολη, είναι η πρόθεση του Υπουργείου» (Χανιώτικα Νέα 13/5/2011 σελ.5). Δηλαδή, το Κέντρο Υγείας θα υλοποιηθεί (αν υλοποιηθεί)  υποβαθμισμένο.

Τέλος σε ότι αφορά το βρεφονηπιακό  σταθμό πιστεύω ότι θα γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όμως με την ευκαιρία της συζήτησης των κατεδαφίσεων, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι με τον αρ.πρωτ.:16/13/4/2011 έγγραφό μου (αρ.πρωτ.:Δήμου 23414/13-4-2011) ζήτησα  από τον κ. Δήμαρχο Χανίων να μου χορηγήσει εντός μηνός όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με την κατεδάφιση του Λιμενικού Περιπτέρου στο Παλαιό Λιμάνι των Χανίων . Επειδή από την με αρ.πρωτ. 23414/6-5-2011 απάντηση του Δ/ντή των ΤΥΔΧ κ.Σοφοκλή Τσιραντωνάκη δεν προκύπτει ποιος έδωσε την εντολή και με ποια αρμοδιότητα για την κατεδάφιση του λιμενικού Περιπτέρου, παρακαλώ δημόσια αυτή τη φορά να έχω πλήρη και τεκμηριωμένη απάντηση».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά, με θύμα μια ηλικιωμένη γυναίκα 80…

8 hours ago

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν παρατηρήθηκαν πυκνοί καπνοί στην περιοχή…

8 hours ago

Βιασμός 5χρονου: «Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;» – Τη Δευτέρα η δίκη γονιών και εκπαιδευτικών

«Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια…

8 hours ago

Τσιτσιπάς: Προπονείται ξανά με τον πατέρα του μετά το επεισόδιο μεταξύ τους – «Μου ζήτησε πολλές συγγνώμες, είναι καλό παιδί»

Ο πατέρας του πρωταθλητή τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά, προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με τις σχέσεις τους μετά…

8 hours ago

Σχιζοφρένεια: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την πάθηση μετά από 30 χρόνια – Δεν μεταβάλλει τα επίπεδα ντοπαμίνης

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε…

8 hours ago

Απ’ τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο σημερινό μίζερο Κέντρο

Του Δημήτρη Μηλάκα Η αποδιοργάνωση του κεντρώου πολιτικού χώρου στην Ελλάδα εκδηλώθηκε αστραπιαία μετά το…

11 hours ago

This website uses cookies.