Οι πολιτικοί γάμοι, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να πραγματοποιούνται σε δημαρχεία. Η νομοθεσία μοιάζει ξεκάθαρη.
Στην ίδια την ιστοσελίδα του Δήμου Χανίων σημειώνεται ότι:
“Πολιτικοί γάμοι τελούνται στο Δημαρχείο Χανίων Κυδωνίας 29 , α’ όροφος στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων κάθε Πέμπτη μετά της 12:00 μ.μ από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο που έχει οριστεί με απόφαση του Δημάρχου.”
Σύμφωνα και με τον Νόμο Υπ’ αριθμ. 1250/1982 – Προεδρικό Διάταγμα 391/82:
Πολλά ερωτήματα
Έχοντας αυτά υπόψη, δε γνωρίζουμε πώς γίνεται ένας πολιτικός γάμος να πραγματοποιηθεί σε άλλο χώρο όταν και η νομοθεσία ορίζει ρητά ότι πρέπει να πραγματοποιούνται σε αίθουσες δημαρχείων.
Όμως, ας υποθέσουμε πως υπάρχει κάποιου είδους “παραθυράκι” ή κάποια νομοθεσία που δε γνωρίζουμε που επιτρέπει υπό λιγότερο ή περισσότερο εξαιρετικές περιπτώσεις την πραγματοποίηση πολιτικών γάμων σε άλλους χώρους.
Το ερώτημα τότε που τίθεται είναι αν στη συγκεκριμένη περίπτωση, δόθηκε έγκριση από το Δ.Σ. της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ για την πραγματοποίηση της τελετής και με ποιους όρους. Απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχει απόφαση.
Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη την επαγγελματική ιδιότητα του κ. Βάμβουκα, και την επαγγελματική δραστηριότητα της οικογένειας Κουτσιανά, εδώ δημιουργούνται ερωτήματα για τη σχέση τους κι αν έγινε κάποιου είδους προσωπική εξυπηρέτηση προς ιδιώτη που δε θα μπορούσε να γίνει στον οποιοδήποτε άλλο “απλό θνητό” ή πολίτη της πόλης μας.
Η παρουσία του κ. Βάμβουκα, πέρα από την ύπαρξη νομοθεσίας που δεν επιτρέπει τέλεση πολιτικού γάμου σε χώρο πέραν του δημαρχείου, εγείρει και άλλα θέματα. Αποτελεί και μία ουσιαστική παράκαμψη της λειτουργίας του Δ.Σ. της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ.
Δε γνωρίζουμε ποιο είναι το όραμα του κ. Βάμβουκα και ποια νέα πολιτική σε σχέση με τους δημόσιους χώρους και τον τουρισμό έχει στο μυαλό του, όμως επουδενί δεν επιτρέπεται να παρακάμπτεται η λειτουργία του Δ.Σ. της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ ή όποιου άλλου οργανισμού που ορίζει τα της χρήσης δημόσιων χώρων.
Όμως, ακόμα και αν υπάρχει κάποιου είδους έγκριση για ένα χώρο όπως το Μεγάλο Αρσενάλι. Είναι πολύ διαφορετικό να γίνεται ένας πολιτικός γάμος σε ένα δημόσιο χώρο, και είναι πολύ διαφορετικό να διοργανώνεται εκδήλωση με χορούς και μουσική.
Ανοίγει μία κερκόπορτα από την οποία, δίχως να έχουν τεθεί εξαρχής πολύ αυστηρά όρια και δίχως να έχει οριστεί επακριβώς ποιο είναι το ζητούμενο, δίχως πλαίσιο, περισσότερο κακό μπορεί να προκύψει παρά καλό.
Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου δεν είναι απλά ένα δημόσιο κτίριο. Αποτελεί αρχαιολογικό χώρο, μέρος της ιστορίας των Χανίων. Δεν είναι λοιπόν τόσο απλά τα πράγματα όπως υποστηρίζουν αυτοί που δε βρίσκουν τίποτα μεμπτό στη συγκεκριμένη διαδικασία.
Η εμπειρία από άλλες περιοχές
Άλλωστε, η εμπειρία και από άλλες περιοχές, όπως η Ρόδος, η Πάφος και η Αγία Νάπα στην Κύπρο, που θέλουν να προσελκύσουν τουρισμό μέσω της τέλεσης πολιτικών γάμων, δείχνει ότι η διαδικασία επιλογής των χώρων τέλεσης είναι πολύ προσεκτικός, πάντα μέσα από αυστηρά οριοθετημένες διαδικασίες και αυστηρά κριτήρια.
Στη Ρόδο, υπάρχει συγκεκριμένος κατάλογος τοποθεσιών για τέλεση πολιτικών γάμων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι είτε παρεκκλήσια ή κτίρια δημοτικών ενοτήτων. Δεν προκύπτει από πουθενά η χρήση κτιρίων και εγκαταστάσεων όπως το Μεγάλο Αρσενάλι για τέλεση πολιτικών γάμων.
Στο Δήμο Πάφου που μέσα στο 2013 τελέστηκαν 819 πολιτικοί γάμοι αποφέρωντας έσοδα περίπου 400.000 ευρώ για τον δήμο οι τελετές γίνονται σε ξενοδοχειακά καταλύματα και στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου.
Σε άλλες περιοχές της Κύπρου επιλέγονται παραλίες, ακόμα και επαύλεις
Ακόμα και στην Αγία Νάπα στην Κύπρο, έναν κατεξοχήν τουριστικό προορισμό, ο δήμος με σχεδιασμό έχει ορίσει συγκεκριμένες τοποθεσίες για να τελούνται πολιτικοί γάμοι, όμως πάντα σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς και υπό αυστηρούς όρους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
Στα Χανιά, ο γάμος τελέστηκε στο Μεγάλο Αρσενάλι. Άραγε, ποιες αυστηρές προϋποθέσεις τηρήθηκαν; Ποιος πήρε την απόφαση, σύμφωνα με ποιον νόμο, με ποια έγκριση, με ποιον προγραμματισμό και με τι κόστος; Έγινε κάποια προσωπική εξυπηρέτηση από τον Δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα προς την οικογένεια Κουτσιανά; Και ως ποιο σημείο η οικονομική “αναγκαιότητα”, πραγματική ή εικονική, θα επιτρέπει παράκαμψη δημοκρατικών λειτουργιών; Όλα αυτά αποτελούν σημαντικά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα.
Ειδικά για τον Τάσο Βάμβουκα που εκλέχθηκε με κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας την προστασία των δημόσιων χώρων από τις αυθαιρεσίες των ιδιωτών, ναι, υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα.
Αυτά προς το παρόν, και θα επανέλθουμε, εφόσον δεν υπάρξει απάντηση.
Αγώνας της Κρήτης
Επί τόπου δράση αυτοψίας στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στα τμήματα Χερσόνησος – Νεάπολη…
Τη δέσμευση της κυβέρνησης να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ το 2027 επανέλαβε…
Στη «γραμμή» που χάραξε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μέγαρο Μαξίμου, απέναντι…
Tο πρόσωπο που το φθινόπωρο του 2021 φέρεται να πλήρωσε για να σταλούν τα επιμολυσμένα…
Την έντονη δυσαρέσκειά του για την μη ένταξη του ανατολικότερου τμήματος του έργου στον ΒΟΑΚ…
Την απόφαση ότι από αύριο Παρασκευή 1 Νοεμβρίου θα επιτρέπονται οι σφαγές αιγοπροβάτων στην Κρήτη…
This website uses cookies.