Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Ο λαϊκισμός έφερε τον Χίτλερ στην εξουσία

Του Αντ. Χαρχαλάκη συγγραφέα-ερευνητή- ποιητή

Για όσους έχουν μελετήσει την ιστορία του μεσοπολέμου και ειδικά της Γερμανίας σ’ αυτήν την περίοδο, η ιστορία δείχνει φανερά να επαναλαμβάνεται! Παρά τα τραγικά επακόλουθα με τον πολυαίματο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ένα ερώτημα αν οι δυνάμεις του κεφαλαίου – βλέποντας τη μείωση των ποσοστών κέρδους – ετοιμάζουν τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Θα μου πείτε είναι δυνατόν η «Χρυσή Αυγή» να προαλείφεται για δύναμη που θα μετρηθεί στις δυνάμεις ενός νέου «Άξονα»; Σας θυμίζω πως αυτές τις μέρες, διαμορφώθηκε στη γειτονική μας Ιταλία, ένα πολιτικό μόρφωμα στα πρότυπα της «Χρυσής Αυγής». Εκτός από αυτό το μόρφωμα, ας θυμηθούμε τις φασιστικές καταβολές στο Νότο της  Ευρώπης: Πορτογαλία Σαλαζάρ, Ισπανία Φράνκο, Ιταλία Μουσολίνι, Ελλάδα Μεταξάς, Γαλλία Πεταίν, Βουλγαρία Βόρις, Ρουμανία Αντωνέσκου, κι ένα σωρό ακόμη φασιστικά καθεστώτα. Να θυμίσω πως κοινό γνώρισμα των εν λόγω χωρών, ήταν οι υψηλοί δείκτες ανεργίας και όσον αφορά τη Γερμανία είχε επιβληθεί σ’ αυτήν η «τιμωρία» για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με μια τρομερή ανεργία επίσης! Ο Χίτλερ εκμεταλλεύτηκε αυτή την ανεργία και το παράπονο των Γερμανών για την ήττα στον πρώτο και τον εμπορικό αποκλεισμό. Έτσι βρήκε – όπως κι εδώ οι δυνάμεις της ανωμαλίας – πρόσφορο κοινωνικό έδαφος, για να αρπάξει των εξουσία. Κάνοντας ταυτόχρονα τα θελήματα του διεθνούς τραπεζικού και βιομηχανικού κεφαλαίου, που έβλεπαν στο πρόσωπό του την ισχυρή πυγμή που θα έδινε την «οριστική λύση» στις φιλοδοξίες του για σάλτο στην ευρωπαϊκή ήπειρο! Δεν είναι τυχαία τα παχυλά δάνεια – με μικρά επιτόκια – που τους χορηγούσαν οι Αμερικανό-εβραίοι τραπεζίτες! Με τους εξής δύο όρους όμως: Να καταστρέψει τον εφιάλτη τους, δηλαδή την Σοβιετική Ένωση και (κρατηθείτε) να εξοντώσει το εβραϊκό στοιχείο! Και λέω κρατηθείτε γιατί ο τραπεζίτης Ρότσιλδ που του ‘δωσε τα δάνεια, και άλλοι , ήταν εβραίοι! Η εξήγηση επ’ αυτού: Στόχευε ο Σιωνισμός – συγκινώντας- να εγκατασταθεί «στη γη των πατέρων του» δηλαδή την Παλαιστίνη, που κατοικείτο από αραβικούς πληθυσμούς, φερμένους εκεί από την Σαουδική Αραβία. Στόχος του Σιωνισμού: Να εγκαταστήσει μια βάση εκεί που γύρω ήταν ο πακτωλός των πετρελαίων! Φυσικά ο Χίτλερ δέχτηκε, αν και εβραίος εκ πατρός. Φόρτωσε λοιπόν στο εβραϊκό στοιχείο της Γερμανίας, τις ευθύνες για τα χάλια της Γερμανίας κι έτσι άρχισαν αντί-εβραϊκά πογκρόμ, με  κατάληξη τα φοβερά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ταυτόχρονα με τα παχυλά δάνεια, άρχισε η ανάταξη της  αγοράς εργασίας. Μόνο που ο κυρίαρχος βιομηχανικός τους  τομέας, κατασκεύαζε όπλα!! Είναι εύγλωττο ένα απόσπασμα από ποίημα του Μπρέχτ: «Τα χέρια που καθόταν άνεργα, σαλεύουν: φτιάχνουν οβίδες»

Ας έρθουμε όμως στα καθ’ ημάς, που η «Χρυσή Αυγή» κάνει παρόμοιο, με του Χίτλερ  λαϊκισμό: Διοργανώνει διανομές τροφίμων, κάνει συσσίτια, υποκαθιστά την Αστυνομία σε πλείστες όσες περιοδεύσεις. Πέραν τούτου τρομοκρατεί τους μετανάστες που τους κατηγορεί πως … τρώνε τις δουλειές των ελλήνων. Το ‘χετε παράξενο να γίνει πρώτη δύναμη σε μελλοντικές εκλογές; Τα πράγματα δείχνουν πως πάνε προς τα εκεί, Και τότε αλίμονο.. εκτός τους μετανάστες, στο στόχαστρό τους θα μπουν οι κομμουνιστές και το υγειές συνδικαλιστικό κίνημα. Ώστε να απαλλαγούν οι εργοδότες και γενικά το κεφάλαιο από αυτό το κίνημα. Που «τρώγοντας (οι εργοδότες) έρχεται η όρεξη»!  Θέλουν όμως … καθαρό το κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον!!! Κάτι που δεν μπορεί να το κατορθώσει η τωρινή πολιτική, μια που διάολε δημοκρατία έχουμε!! Στοχεύετε λοιπόν να δώσει «χείρα βοηθείας» η Χρυσή Αυγή, που τώρα κάνει… επιθέσεις, κυρίως ιδεολογικές στην κρατούσα κατάσταση, μπας και κρύψει τις στοχεύσεις που της έχουν ανατεθεί. Ύστερα είναι σχεδόν αφανείς οι δραστηριότητές της, όσες κοστίζουν πολύ ( που τα βρίσκει;) Η συμμετοχή της στο δημοκρατικό κοινοβούλιο, και η προβολή της από τα ΜΜΕ. Λογικά εξηγούνται όλα αυτά, με δεδομένη την φύση της; Όμως «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», για το καθεστώς που βρήκε τους ανθρώπους του σ’ αυτό το απαίσιο μόρφωμα. Και κοντά σ’ αυτή την δυνατότητα, βοηθάει το έτερον σκέλος του κατεστημένου δηλαδή η εκκλησία, με έναν Μητροπολίτη που δήλωσε πως «η Χρυσή Αυγή είναι η γλυκιά ελπίδα της Ελλάδας»! Δηλαδή ποιάς Ελλάδας, του λαού της ή των ομοτράπεζών της Ιεράς Συνόδου; Πάντως για να κλείσω, ένα φάντασμα πλανιέται πάν από το λαό κι αυτό έχει μαύρη αμφίεση… Έλληνες μη προνομιούχοι Γρηγορείτε!

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

“Οι Απαράδεκτοι”… Υποστηρίζουν τη Διαμαντοπούλου | Φωτός

Ένα διαφορετικό βίντεο προεκλογικής εκστρατείας για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, δημοσίευσε στο Twitter η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος, Άννα…

2 hours ago

Τώρα αμερικάνοι συνταξιούχοι και στο Κουμ – Καπί;

Υπάρχει μία τάση τα τελευταία χρόνια που διαρκώς γίνεται πιο ισχυρή. Είναι η τάση ανθρώπων…

2 hours ago

Ο Παύλος Πολάκης ξεκινά σήμερα από τα Χανιά την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του συγκέντρωση ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε την Τρίτη ο Παύλος Πολάκης. Ο βουλευτής…

4 hours ago

Συνεχίζεται το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ που στον προγάμο τους χόρευαν τη «Δραπετσωνα» της φτωχολογιάς

Δεν έχει τέλος το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ. Τα social media έχουν πάρει φωτιά με χρήστες…

4 hours ago

Σε κλίμα συγκίνησης τα εγκαίνια του μνημείου για τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων στον Κρουσώνα

Ένα όραμα των συνδικαλιστών της Κρήτης και Ρόδου έγινε πράξη σήμερα Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στην…

5 hours ago

Χανιά: Σουηδός τουρίστας έκλεψε από κατάστημα με τουριστικά – Πιάστηκε λόγω θράσους

Ένα περιστατικό κλοπής με πρωταγωνιστή έναν Σουηδό τουρίστα σημειώθηκε χθες στην παλιά πόλη των Χανίων.…

5 hours ago

This website uses cookies.