ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν θέλει διακαώς τον Ντράγκι σε κορυφαία θέση στην ΕΕ – Η τύχη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Βασικός σύμμαχος στο πλάνο του να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και να ανατάξει την οικονομία της ΕΕ είναι για το Παρίσι ο Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες για τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και το ζήτημα είναι να βρεθεί ο κατάλληλος ρόλος.

Ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά ερωτήματα γύρω από τις εκλογές της ΕΕ στις 6-9 Ιουνίου είναι αν η Γαλλία θα υποστηρίξει μια δεύτερη θητεία της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ οι σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου είναι παγωμένες.

Ερωτηθείς εάν η Γαλλία υποστηρίζει την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν, ο Πασκάλ Κανφίν, ευρωβουλευτής του κόμματος Renew Europe του Μακρόν με απευθείας σύνδεση με την πρόεδρο, δήλωσε: «Η Γαλλία και όλοι στο προεδρικό οικοσύστημα θα ήθελαν ο Ντράγκι να παίξει ρόλο».

Ο Μακρόν φημολογείται εδώ και καιρό ότι θα ελιχθεί παρασκηνιακά για να τοποθετήσει τον Ντράγκι, έναν τεχνοκράτη που ηγήθηκε μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που οδήγησε την Ιταλία στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και των οικονομικών συνεπειών της, επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

Αλλά είναι η πρώτη φορά που ένας Γάλλος αξιωματούχος τον υποστηρίζει δημοσίως για μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες.

Είναι κρίσιμο ότι η Γαλλία ευθυγραμμίζεται ιδεολογικά με τον Ντράγκι, ο οποίος δεν θα ήθελε οι δημοσιονομικοί κανόνες να εμποδίσουν τις γενναιόδωρες δαπάνες για την αναδιαμόρφωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Π πρώην κεντρικός τραπεζίτης θεωρείται βασικός σύμμαχος στην επόμενη μάχη του Παρισιού εντός του μπλοκ: την εξεύρεση τρισεκατομμυρίων ευρώ για δημόσιες επενδύσεις ώστε να φτάσει τις βιομηχανικές υπερδυνάμεις: Κίνα και ΗΠΑ.

«Έχει την αξιοπιστία να προσπαθήσει να πείσει [τις άλλες χώρες] για την ικανότητα μακροπρόθεσμων επενδύσεων και την ανάγκη για κοινές επενδύσεις, κάτι που αποτελεί τεράστια πρόκληση», δήλωσε ο Κανφέν.

Η δυσκολία για τη Γαλλία, ωστόσο, είναι ότι οι πολιτικές διαμορφώσεις θα είναι πολύ δύσκολο να πλοηγηθούν, ιδίως αν το Παρίσι θέλει να πάρει τη θέση Νο 1 από τη φον ντερ Λάιεν.

Ο Ντράγκι δεν ανήκει επισήμως σε κανένα μεγάλο κόμμα, οπότε ο Μακρόν θα πρέπει να συνάψει μια σημαντική πολιτική συμφωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της φον ντερ Λάιεν και με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Αυτό θα γινόταν εάν επιοπροσθέτως έπειθε την ακροδεξιά Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να διορίσει τον Ντράγκι.

Ο 76χρονος τεχνοκράτης δεν θα ήταν ο πιο πιθανός πολιτικός σύμμαχος της Μελόνι – αλλά θα ήταν πιθανό να δει τα πλεονεκτήματα ενός Ιταλού στο τιμόνι, που θα διοικεί την ΕΕ.

Δύσκολη θα ήταν επίσης και η άλλη θέση, αυτή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα επιβλέπει 27 χώρες.

Οι Σοσιαλιστές, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τον Σαρλ Μισέλ, τον σημερινό πρόεδρο, με κάποιον από τις τάξεις τους.

Η Γαλλία θα έπρεπε να βοηθήσει τους Σοσιαλιστές να κερδίσουν έναν άλλο σημαντικό ρόλο στην ΕΕ εάν ο Ντράγκι γινόταν επικεφαλής του Συμβουλίου.

Ωστόσο, η Γαλλία γνωρίζει ότι είναι προς το συμφέρον της να μην αποδεχτεί μια δεύτερη θητεία για τη φον ντερ Λάιεν ως τετελεσμένο γεγονός.

Ακόμα κι αν τελικά αποδειχθεί αδύνατο να επιτευχθεί μια μεγάλη συμφωνία για τον Ντράγκι, το Παρίσι θα θέλει να ασκήσει διπλωματική μόχλευση στις συνομιλίες για το ποιος θα πάρει τα κύρια χαρτοφυλάκια.

Ανεξάρτητα από το ποιος θα πάρει τελικά την κορυφαία θέση, η προτεραιότητα της Γαλλίας είναι να δημιουργήσει μια ισχυρότερη οικονομική θέση στην Επιτροπή για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, ενδεχομένως μέσω ενός ρόλου εκτελεστικού αντιπροέδρου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταφέρθηκε και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος της ένωσης Eurometaux (εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη-σιδηρούχων μετάλλων), στο πλαίσιο εκδήλωσης του Συνδέσμου Βιομηχάνων, ενόψει των ευρωεκλογών.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την τωρινή Κομισιόν ως τη «χειρότερη που υπήρξε ποτέ στην ΕΕ»!.

Οπως είπε, «είχαν ως μοναδικό θέμα την πράσινη μετάβαση, αλλά τα έκανα μαντάρα. Στο νέο πρόγραμμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρώτο θέμα είναι η άμυνα και δεύτερο η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας. Όλα ανάποδα...»

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ουκρανία: Τα κύρια σημεία του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής

Περίπου 80 χώρες συμφώνησαν σήμερα στην Ελβετία στην «Σύνοδο Κουρφής/Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία» ότι ο «διάλογος…

4 hours ago

Παράπονα για τα beach bar: Περίοικοι έχασαν τον ύπνο τους από την ένταση της μουσικής – Τι λέει ο νόμος

Με θετικά μηνύματα ξεκίνησε η τουριστική σεζόν με χιλιάδες τουρίστες να κατακλύζουν τις πόλεις και…

4 hours ago

Κουρταλιώτικο φαράγγι: Αναστάτωση με νεαρό που λίγο έλειψε να πνιγεί

Σε κίνδυνο βρέθηκε την Κυριακή νεαρός που βούτηξε στα νερά στο Κουρταλιώτικο φαράγγι και λίγο…

4 hours ago

Στην Κρήτη ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως των Αρμενίων κ.κ. Σαχάκ Μασαλιάν

Μεγάλη τιμή και χαρά και κυρίως ευλογία  για την παροικία των Αρμενίων στην Κρήτη θα…

4 hours ago

Βασίλης Μπισμπίκης: “Φτιάχνουμε με τη Δέσποινα σπίτι στην Κρήτη για να μείνουμε εκεί”

O Bασίλης Μπισμπίκης παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» και για άλλη μια φορά…

5 hours ago

“Ξεχείλισε η αγανάκτηση”: H “ΛΑΣΥ Χανίων” για τα προβλήματα των κατοίκων της παλιάς πόλης

Στα προβλήματα των κατοίκων της παλιάς πόλης Χανίων αναφέρεται σε ανακοίνωση της η "Λαϊκή Συσπείρωση" κοινότητας Χανίων, με αφορμή…

5 hours ago

This website uses cookies.