Του Βασίλειου Ν. Θεοτοκάτου *
Οι ελεύθερες μετεγγραφές (άνευ οιουδήποτε κριτηρίου), για τους πολυτέκνους και τα τέκνα τους, θεσπίσθηκαν το 1979 με τον Ν. 860 (από την ίδια την Ν.Δ.), ως δημογραφικό κίνητρο λόγω της υπογεννητικότητος και του εφιάλτη του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Τότε (1979) οι γεννήσεις ήσαν 147.965 και οι θάνατοι 82.338, δηλ. υπήρχε υπεροχή των γεννήσεων κατά 65.627!! Το έτος αυτό (1979) οι συμμετέχοντες, για την εισαγωγή τους στά ΑΕΙ-ΤΕΙ, ήσαν οι γεννηθέντες το 1961 και το έτος αυτό οι γεννήσεις ήσαν 150.716.
Το καθεστώς αυτό, χωρίς να υπάρξει πρόβλημα, ίσχυσε επί 32 ολόκληρα χρόνια (μέχρι και το 2010) και έκτοτε άρχισε η ταλαιπωρία των πολυτέκνων και των παιδιών τους με τα πειράματα των μαθητευομένων μάγων του Υπουργείου Παιδείας.
Το 2010 αυτοί που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή τους στά ΑΕΙ-ΤΕΙ ήσαν οι γεννηθέντες το 1992 και το έτος αυτό οι γεννήσεις ήσαν 104.081.
Το 2021 αυτοί που θα συμμετέχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις, θα είναι οι γεννηθέντες το 2003 και το έτος αυτό οι γεννήσεις ήσαν 104.420, δηλ. ο ίδιος αριθμός.
Το ερώτημα που τίθεται και στο οποίο το Υπουργείο Παιδείας δεν δίδει απάντηση είναι: πώς επί 32 ολόκληρα χρόνια από το 1979 και μετά δεν υπήρχε πρόβλημα για τις μετεγγραφές των πολυτέκνων και των παιδιών τους και όταν οι γεννήσεις στη συνέχεια μειώθηκαν κατά το 13 (μετά το 2010 από τις 150.000 στις 100.000)υπάρχει πρόβλημα; Σημειωτέον ότι από το 2011 και μετά οι θάνατοι υπερβαίνουν σταθερώς τις γεννήσεις και ο κατήφορος της υπογεννητικότητος δεν έχει τέλος.
Ελπίζουμε να υπάρξει απάντηση εκ μέρους του Υπουργείου ώστε να γνωρίζουμε και εμείς εάν πράγματι υπάρχει πρόβλημα ή αυτό λέγεται ως ένα πρόσχημα για να δικαιολογείται η άρνηση των ελεύθερων μετεγγραφών των πολυτέκνων και των τέκνων τους, στα πλαίσια μιάς καθαρώς αντιοικογενειακής, αντιδημογραφικής και αντιπολυτεκνικής πολιτικής.
Έχει χρέος τώρα η Κυβέρνηση άμεσα να συμπεριλάβει στις εξαιρέσεις των μετεγγραφών τους πολυτέκνους και τα τέκνα τους με την καθιέρωση των ελεύθερων μετεγγραφών άνευ οποιασδήποτε προϋποθέσεως. Και μάλιστα όταν πρόκειται για ένα μέτρο με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος!Δεν μπορεί να καταδικάζει τους πολυτέκνους στο να μη μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, όταν έχει καταργηθεί το πολυτεκνικό επίδομα καθώς και κάθε άλλο μέτρο στήριξης των πολυτέκνων οικογενειών.
Η διάταξη του άρθρου 21 παρ. 2 του Συντάγματος, που επιβάλει ότι «Πολύτεκνες οικογένειες.. έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος», υπενθυμίζουμε ότι δεν έπαυσε να ισχύει.
Η καθιέρωση από του έτους 1979 του δικαιώματος μετεγγραφής των πολυτέκνων και των τέκνων τους θεσπίσθηκε γιατί εξυπηρετεί υπέρτερο δημόσιο συμφέρον, που είναι η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητος, που μαστίζει την χώρα και οδηγεί την Ελλάδα στο τέλος της ιστορίας της.
Σημειώνουμε ότι το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ / ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΚΕ) του Φεβρουαρίου του 1993 ( δηλ. πριν από 27 χρόνια) έλεγε τα εξής: «..Στη χώρα μας, στην οποία σήμερα η γεννητικότητα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, το δημογραφικό πρόβλημα παίρνει τεράστιες εθνικές διαστάσεις, που μπορεί να απειλήσουν την εθνική μας ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα..εθνικούς κινδύνους..θα αντιμετωπίσει πολύ έντονα στο αμέσως προσεχές μέλλον η χώρα μας, αν δεν αλλάξουν οι δημογραφικοί δείκτες..».
Ελπίζουμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Υπουργείο θα έχει το θάρρος να προχωρήσει σε μία νέα θαρραλέα, δημογραφική, φιλοοικογενειακή και εθνική πολιτική φέροντας προς ψήφιση την ακόλουθη διάταξη:
«Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε ΑΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ που είναι πλησιέστερη στον τόπο της κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος».
Με αυτό τον τρόπο θα τεθεί τέλος στα όσα υφίστανται τα τελευταία χρόνια οι πολύτεκνοι και τα τέκνα τους που προσπαθούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους και δεν θα συνεχισθεί αυτή η απαράδεκτη αντιοικογενειακή, αντιπολυτεκνική και αντιδημογραφική πολιτική των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας.-
* Επιτ. Δικηγόρου, Προέδρου της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ)