Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Ο Νέος Προτεινόμενος Φόρος στα Πτυχία & η Παρά-Μόρφωση στην Ελλάδα

Έχεις πτυχίo; Έχεις μεταπτυχιακό ή διδακτορικό; Κακώς, σύμφωνα με το υπό κατάρτιση νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αφού οι πανεπιστημιακοί τίτλοι σπουδών θα πρέπει να δηλώνονται στην Εφορία ως τεκμήρια εισοδήματος και θα φορολογούνται.

Της Κατερίνας Στάμου

«Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι ακόμα. Ο υφυπουργός ακούει τις διάφορες ομάδες πολιτών ώστε να θεσπιστεί ένα πιο σύγχρονο φορολογικό σύστημα» μου ανέφεραν από το γραφείο τύπου του υφυπουργού οικονομικών  Γιώργου Μαυραγάνη.

Πιο σύγχρονο; Μακάρι! Όμως, σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στο πρόσφατο άρθρο της Ναυτεμπορικής μόνο πιο σύγχρονο δεν θα είναι το νέο φορολογικό σύστημα, αν φορολογούνται εκτός των άλλων, η  ειδικότητα και οι επιστημονικοί τίτλοι σπουδών. Και απορίας άξιον είναι ποιες ακριβώς ήταν αυτές οι «διάφορες ομάδες πολιτών» που ενδεχομένως το πρότειναν αυτό ή αν απλώς ήταν ακόμα μία φαεινή ιδέα στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών.

Και η σκυταλοδρομία του ρεπορτάζ ξεκινάει. Ώρα 11:00 π.μ. περίπου.

Παίρνω στο γραφείο τύπου και δημοσίων σχέσεων του Υπουργείου Οικονομικών και αυτοί με παραπέμπουν στο γραφείο επικοινωνίας και πληροφόρησης των πολιτών και από ‘κει τη σκυτάλη παίρνει η γενική διεύθυνση φορολογίας. Ο προϊστάμενος όμως κ. Σταματόπουλος Δημήτρης  λείπει σε άδεια μιας και θα συνταξιοδοτηθεί.

Η ώρα πηγαίνει  12:13 μ.μ. Ξανατηλεφωνώ στη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας μήπως και γνωρίζουν κάποιον ειδικό επί του θέματος, αλλά μια άλλη γραμματέας μάς δηλώνει ότι «Για θέματα πολιτικής δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος υπάλληλος ακόμα και αν είναι διευθυντής και εφόσον δεν έχει περάσει ακόμα το νομοσχέδιο μόνο φιλολογική συζήτηση θα μπορούσε να γίνει αναφορικά με το υπό κατάρτιση νέο φορολογικό νομοσχέδιο». Συνεπώς μας παραπέμπει στους «πιο ειδικούς» σε αυτά τα θέματα, δηλαδή στο γραφείο τύπου του υπουργού και του υφυπουργού οικονομικών.

Και όντως το κάνω, συνεχίζοντας τη σκυταλοδρομία. Παίρνω στο γραφείο του υπουργού και εκεί μου λένε να καλέσω στο γραφείο του υφυπουργού και από εκεί πάλι στο γραφείο τύπου του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη.

Εκεί η ευγενέστατη Πατρίτσια-Σίλβια Οσενκόφσκα μου δηλώνει ότι δεν έχει υπ’ όψιν της το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», οπότε της το στέλνω μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κατόπιν μου λέει πως θα μου απαντήσει αφού μιλήσει με «τους αρμόδιους». Μου τηλεφωνεί και μου επαναλαμβάνει πως οι διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί και πως θα πρέπει να περιμένουμε τη σύσταση της επιτροπής των κομμάτων για να δούμε ποια από αυτά τα νέα φορολογικά τεκμήρια θα συμπεριληφθούν τελικά στο νέο σύστημα φορολόγησης.

Δηλαδή ότι αυτονόητα θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας προτού δούμε αν θα ισχύσει ο νέος έμμεσος φόρος στα πτυχία σπουδών.

Το θέμα όμως είναι αυτό; Να περιμένουμε με άλλα λόγια «τον Τιτανικό», την τιμωρητική φορολόγηση των πανεπιστημιακών πτυχίων;  Ή να μη φτάσουμε στο σημείο του «1984» να φορολογούνται τα πτυχία μας και οι επιστημονικοί μας τίτλοι και να είναι σοβαρό ποινικό αδίκημα όταν αποκρύβονται αυτά από την Εφορία;

Και ύστερα οι γονείς μας λέγανε: «Μάθε παιδί μου γράμματα».

Επόμενος σταθμός του ρεπορτάζ η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης. Ακόμη όμως και ο πρόεδρος της κ. Ιωάννης Δόβελος αγνοεί την πιθανή φορολόγηση των πτυχίων, καθότι βρισκόταν σε διακοπές και έχει γυρίσει μόλις τώρα. Στέλνω λοιπόν και σ’ εκείνον  το δημοσίευμα της εφημερίδας προκειμένου να ενημερωθεί.

Εν τέλει διαπιστώνω ότι σχεδόν κανένας δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με  την προτεινόμενη  φορολόγηση των πτυχίων αφού μέχρι και καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με τους οποίους ήρθα σε τηλεφωνική επαφή, δεν είχαν ιδέα περί τούτου. Ένας από αυτούς μου δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Δεν το ξέρω το θέμα παιδιά, πάρτε τηλέφωνο ένα φοροτέχνη!».

Η τηλεφωνική σκυταλοδρομία τελειώνει γύρω στις 2:00 μ.μ. με μένα απορημένη. Κι αυτό θα περάσει στα ψιλά γράμματα; Θέλουν να χειραγωγούν αμόρφωτους ανθρώπους;

Ή μήπως η παρα-μόρφωση στην Ελλάδα δεν βολεύει κάποιους; «Ἓν οἶδα ὅτι ουδὲν οἶδα».

Πηγή: intellectum.org

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πώς ζεις με 800 ευρώ μισθό και 600 ευρώ νοίκι; – Με αφορμή τα νέα στοιχεία της Eurostat

Δεν έπεσε κανένας από τα σύννεφα με την ανάρτηση της Eurostat για τις δαπάνες στέγασης το 2023,…

4 hours ago

Ο άνθρωπος που έβλεπε τα σκάνδαλα να περνούν…

Από το fb του Δημήτρη Τσίρκα «Πέθανες — κι έγινες και συ: ο καλός. Ο…

4 hours ago

Θλίψη στα Χανιά: Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Μανιμανάκη

Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Μανιμανάκη, μητέρα της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Όνειρο είναι…

4 hours ago

Σολτς για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη: «Ήταν σπουδαίος Ευρωπαίος και φίλος της Γερμανίας»

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε με ανάρτηση του, για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Στο…

4 hours ago

Συλλυπητήρια επιστολή Τάσου Βάμβουκα για τον θάνατο του Κώστα Σημήτη

Ο πρώην Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας σε μήνυμά του αναφέρει: Αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό…

6 hours ago

4 Ιανουαρίου του 1890 γεννήθηκε ο Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός: Ο κουρέας από το Σηρικάρι Χανίων που άγιασε μέσα από τη νόσο του Χάνσεν

Ο πατήρ Νικηφόρος (κατά κόσμο Νικόλαος Τζανακάκης) γεννήθηκε σ’ ένα ορεινό χωριό των Χανίων, στο…

9 hours ago

This website uses cookies.