Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Η ελληνική κρίση παρέμεινε «μόνο αυτό: μια ελληνική κρίση», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις βασικός ομιλητής στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών που διεξάγεται σήμερα συγκεντρώνοντας διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο της κοινοτικής οικονομίας.
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις χρησιμοποίησε αυτή τη φράση εξηγώντας ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι πολύ πιο ισχυρή από ότι στο παρελθόν και θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο με τις προτάσεις που περιγράφονται στην λεγόμενη έκθεση των 5 προέδρων για το μέλλον της ευρωζώνης.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι η ελληνική κρίση ήταν μια τραγωδία από μόνη της, όμως η κατάλληλη αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών μελών της ευρωζώνης οδήγησε στο περιορισμό της μόνο στην χώρα αυτή: «δεν υπήρχε spill over – διάχυση της ελληνικής κρίσης στα άλλα κράτη μέλη».
Παρομοίως ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ επεσήμανε ότι η Ελλάδα δέχεται μια πρωτοφανή αλληλεγγύη από τους εταίρους της υπό τη μορφή των δανείων του ΕSM, από τα οποία κερδίζει 8 δισ. ευρώ το χρόνο, ή 4% του ΑΕΠ της, χωρίς επιπτώσεις στους άλλους φορολογούμενους, ακριβώς λόγω των χαμηλών επιτοκίων.
Απαντώντας στο γνωστό ερώτημα αν ο ESM θα γίνει κάποια μέρα το ΔΝΤ της ευρωζώνης, ο Κλάους Ρέγκλιγκ απάντησε ότι ο ESM είναι σήμερα τρεις φορές μεγαλύτερος δανειστής από το ΔΝΤ, έχοντας δανείσει εντός της ΕΕ, τρεις φορές το μέγεθος των δανείων του ΔΝΤ παγκοσμίως. Ο Κλάους Ρέγκλιγκ επεσήμανε ότι τον ελεγκτικό χαρακτήρα του ΔΝΤ έχει αναλάβει η Κομισιόν και ως εκ τούτου η ΕΕ δεν χρειάζεται άλλο οργανισμό.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, François Villeroy de Galhau ζήτησε να υπάρξει στο μέλλον κοινή θέση για τον επίτροπο των οικονομικών και τον πρόεδρο του eurogroup, ζήτησε ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το χαμηλό επίπεδο των επενδύσεων στην ευρωζώνη, σε σχέση με το επίπεδο των καταθέσεων