14.8 C
Chania
Saturday, November 2, 2024

Ο Ν. Παπαδάκης, γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Ελ. Κ. Βενιζέλος» για το Εφετείο Κρήτης και το Ειρηνοδικείο Βάμου

Ημερομηνία:

Δήλωση του Νικολάου Παπαδάκη–Παπαδή, γενικού διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»:

Είναι αυτονόητο ότι ο δικαστικός χάρτης της Ελλάδας δεν είναι δυνατόν να επανακαθοριστεί σύμφωνα με τα κελεύσματα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η κατάργηση ή η συγχώνευση δικαστηρίων οπωσδήποτε δεν πρόκειται να μειώσει τις δαπάνες, αντίθετα αναμένεται να αυξήσει το οικονομικό κόστος στην απονομή της δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα θα μεγεθύνει την ταλαιπωρία των κατοίκων, θα τους αποξενώσει από τον φυσικό δικαστή και θα ενθαρρύνει φαινόμενα αυτοδικίας.

Σε ό,τι αφορά το Εφετείο Κρήτης, οι δικηγορικοί σύλλογοι και η κοινωνία του νησιού έχουν εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο κατάργησής του. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε τις περιπέτειες αυτού του ιστορικού δικαστηρίου. Είναι άλλωστε πολύ πρόσφατες. Η διατήρησή του δεν αποτελεί απλώς μια αναγκαιότητα για τη γρήγορη και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης. Αποτελεί ταυτόχρονα σύμβολο των αγώνων του κρητικού λαού για ελευθερία και δημοκρατία. Στις αίθουσές του διακόνησαν τη δικαιοσύνη, από την εποχή ακόμα της Τουρκοκρατίας, στα τέλη του 19ου αιώνα, προσωπικότητες μεγάλου βεληνεκούς, από τον Κωστή Μητσοτάκη, πρώτο πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, μέχρι τον Ελευθέριο Βενιζέλο, καθώς και πλειάδα δικαστών και δικηγόρων με σημαντική απήχηση στην ελληνική κοινωνία.

Αλλά και το Ειρηνοδικείο Βάμου έχει το δικό του ιστορικό βάρος. Ξεκίνησε κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας ως Πρωτοδικείο και στους χώρους του οργανώθηκε το συνωμοτικό κέντρο, που με επικεφαλής τον πρωτοδίκη Μανούσο Κούνδουρο και νεαρούς δικηγόρους εξαπέλυσε τη Μεταπολιτευτική Επανάσταση (1895-1896), η οποία αποτέλεσε ένα μεγάλο βήμα για την απελευθέρωση της Κρήτης από τον τουρκικό ζυγό.

Επειδή για τους συντάκτες του πορίσματος του δικαστικού χάρτη της χώρας τα οικονομικά μεγέθη φαίνεται να έχουν περισσότερη σημασία από τα ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν εν πολλοίς τη νεότερη κρητική ιστορία, έχει σημασία η δήλωση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Χρήστου Πραματευτάκη σχετικά με την αναμενόμενη τεράστια συσσώρευση κτηματολογικών διαφορών που θα προκύψουν σύντομα στο Ειρηνοδικείο Βάμου. Με βάση την εκτίμηση αυτή, ο μεγάλος όγκος των υποθέσεων που θα συσσωρευθεί επιβάλλει αντί για την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Βάμου, την αναβάθμισή του σε Πρωτοδικείο.

Ευχόμαστε τελικά το σχέδιο του δικαστικού χάρτη, σε ό,τι αφορά τα δύο δικαστήρια, να μην έχει συνέχεια και να παραμείνει μια απλή πρόταση. Σε διαφορετική περίπτωση, η απονομή της δικαιοσύνης στην Κρήτη θα καταστεί προβληματική και θα πληγεί σοβαρά το κύρος της.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ