17.8 C
Chania
Thursday, November 14, 2024

Ο Παπουτσάκης ένα φτωχόπαιδο από την Κρήτη, είναι πια ένας καταξιωμένος σεφ στη Θεσσαλονίκη

Ημερομηνία:

“Εγώ είμαι μάγειρας της κρητικής κουζίνας ‒πρόσεξε, δεν δηλώνω μάγειρας των πάντων‒ και η αληθινή κρητική κουζίνα περιέχει ελάχιστο κρέας” δηλώνει ο Μανόλης Παπουτσάκης που αυτή τη στιγμή έχει το “Χαρούπι” στη Θεσσαλονίκη, ένα από τα καλύτερα κρητικά εστιατόρια!

Ο Παπουτσάκης ένα φτωχόπαιδο από την Κρήτη ,μετα τις σπουδές του στη Φιλοσοφία έγινε σεφ και κατέστη ευρύτατα γνωστός από τη συμμετοχή του στο «MasterChef Junior» .

Αλλά πως αποφάσισε να ανοίξει εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη και όχι στον τόπο του την Κρήτη; ρωτά η lifo που του πήρε τη σχετική συνέντευξη.

“Είναι φοβερό πράγμα οι συγκυρίες στη ζωή. Μετά τον στρατό ζούσα στη Θεσσαλονίκη όπου έκανα το μεταπτυχιακό μου. Κάποια στιγμή που έψαχνα να βρω μια δουλειά για να τα βγάζω πέρα εμφανίστηκε μια ευκαιρία να εργαστώ σε ένα πολύ ξακουστό τότε κρητικό εστιατόριο ως βοηθός. Μη σ’ τα πολυλογώ, στον έναν χρόνο ανέλαβα το εστιατόριο και όταν πια ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να το κλείσει για δικούς του λόγους, βρεθήκαμε κάποιοι άνθρωποι και αποφασίσαμε να στήσουμε το δικό μας κρητικό εστιατόριο. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Χαρούπι.

Έρχονται πολλοί Κρητικοί στο μαγαζί και μου λένε καλά λόγια, με ρωτάνε γιατί δεν κάνω ένα μαγαζί στην Κρήτη κ.λπ. Είμαι σίγουρος πως αν το έκανα δεν θα πήγαινε καλά. Γιατί; Διότι, κατά τη γνώμη τους, οι άνθρωποι εκεί δεν το έχουν ανάγκη. Οπότε, αν έκανα ένα μαγαζί στην Κρήτη, θα προσανατολιζόταν κυρίως στους επισκέπτες στου νησιού.

Για να μπορέσεις να καταλάβεις τι γίνεται με την κουλτούρα ενός τόπου πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να απομακρυνθείς από τον ίδιο τον τόπο. Πρέπει να αποκτήσεις μια οπτική από απόσταση. Να τη δεις από απέναντι. Μόνο τότε μπορείς να καταλάβεις τα λάθη και τις αδυναμίες της. Αυτή η κατανόηση σε βοηθά, αν επιστρέψεις στον τόπο σου, να κάνεις με διαφορετικό τρόπο ό,τι κάνεις. Εγώ θα επιστρέψω στην Κρήτη κάποια στιγμή και ξέρω ακριβώς πώς θέλω να είναι το μαγαζί μου εκεί. Δεν θέλω να κάνω ταβέρνα, αλλά ούτε και ένα αντίγραφο του Χαρουπιού” τονίζει.

Και συνεχίζει:

“Στην Κρήτη υπάρχει πολύ κακό φαγητό αυτήν τη στιγμή και είναι τόσο κρίμα! Εγώ πασχίζω να έχω στο μαγαζί μου τις καλές πρώτες ύλες από την Κρήτη και ορισμένοι που τις έχουν στα πόδια τους, δεν μπορούν να τις διαχειριστούν σωστά ή δεν τις χρησιμοποιούν διότι προτιμούν να κάνουν χάμπουργκερ. Δηλαδή, πάει ο άλλος στην Κρήτη για να φάει μπιφτέκι από Rib-Eye; Τι τον νοιάζει τον τουρίστα; Και στο κάτω-κάτω ποιος τουρίστας θα έρθει αν αυτά σερβίρεις;

Υπάρχουν τόσοι γαστρονομικοί προορισμοί στον κόσμο. Γιατί η Κρήτη να μην είναι ένας από αυτούς; Πάει κανείς στην Κρήτη για το καλό φαΐ; Δεν νομίζω. Οι περισσότεροι πάνε για τη θάλασσα και τον ήλιο”

lifo.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ