Ανάμεσα σε Κρήτη και Αφρική, στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης και καταμεσής σχεδόν του Λιβυκού πελάγους, μπορεί κανείς να απολαύσει ένα μοναδικό τοπίο. Έναν φάρο που δεσπόζει στο απέραντο γαλάζιο και ένα χρυσό ηλιοβασίλεμα.
Ο Φάρος της Γαύδου είναι κτισμένος μερικά μέτρα νότια του οικισμού Άμπελος, σε υψόμετρο 368μ, στις δυτικές ακτές του νησιού της Γαύδου.
Κατασκευάστηκε το 1880 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων και ήταν από τους μεγαλύτερους της Μεσογείου, ορατός σε απόσταση 42 μιλίων (τη δεύτερη μεγαλύτερη απόσταση τότε στον κόσμο μετά το φάρο της Γης του Πυρός).
Αποτελεί έναν από τους ομορφότερους φάρους της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδος.
Το 1942 είχε βομβαρδιστεί από τους Γερμανούς και καταστράφηκε στο μεγαλύτερο τμήμα του, αλλά σήμερα έχει αναστηλωθεί και βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.
Ο φάρος ήταν περιστρεφόμενος, έτσι ήταν ορατός από όλες τις πλευρές της Γαύδου, και λειτουργούσε με πετρέλαιο και φιτίλι.
Σήμερα ο φάρος στεγάζει το Επιτηρητικό Φυλάκιο του νησιού, ενώ είναι ανοικτός στο κοινό την ώρα του ηλιοβασιλέματος, ένα μοναδικό θέαμα στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης.
Δείτε το βίντεο