Categories: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο περιζήτητος θησαυρός της Κρήτης: το «Αλάτσι» ή «Χοντράλατσο»

«Αλάτσι» ανεπεξέργαστο, το δώρο που χάρισαν θάλασσα και γη στις ακτές της Κρήτης. «Χοντράλατσο» κατάλευκο, να κάνει νιφάδες, να κρυσταλλώνεται σε φυσικές αλυκές, σε γούβες σε βράχια που ξεπλένονται συχνά, να μη βουρκώνουν.

Το ανεπεξέργαστο αλάτι Κρήτης μαζεύεται με την κουτάλα στις πιο δύσβατες, βραχώδεις ακτές του νησιού.

Πατώντας σε κοφτερές «μύτες», βαδίζοντας σε απόκρημνες γιαλιές, οι «αλατσάδες» δεν περιορίζονται στο να μαζεύουν ό,τι μόνο η φύση προσφέρει. Φροντίζουν, συντηρούν, γεμίζουν τις αλυκές, σχεδόν τις ποτίζουν, κοπιάζουν κι αυτοί για να έχουν το απαιτούμενο αποτέλεσμα. Πάντοτε τις φρόντιζαν, το μάζεμα του αλατιού αποτελούσε πηγή εισοδήματος για την οικογένεια. Ηταν κάπως σαν τα κτήματα: κάποιος δούλευε τα χωράφια, κάποιος τις αλυκές. Δικές τους ήταν∙ ιδιωτικές! Τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 20ού αι., οπότε όλες, τυπικά, πέρασαν στο κρατικό μονοπώλιο.

Κάτι άκουσες για «αλατοπόλεμο», μα μη δίνεις σημασία. Συγκράτησε μόνο πως όλα αυτά τα χρόνια, το αλάτι παραγόταν με τρόπο παραδοσιακό, ανταλλασσόταν ή πωλούνταν, όπως όλα τα εμπορεύματα. Σκέψου κιόλας πως απάτητες ακροθαλασσιές η Κρήτη έχει παντού.

Και ειδικά στα νότια Αστερούσια, κάτω απ΄τις κορυφές του Κόφινα, οι αλυκές εξακολουθούν να έχουν «κύρηδες», ανθρώπους που τις εκμεταλλεύονται, που μαζεύουν κάθε καλοκαίρι χούφτες χούφτες το δώρο της θάλασσας. Ιούνιο με Αύγουστο είναι η ιδανική εποχή, να είναι μεγάλες οι θερμοκρασίες, να εξατμίζεται καλά απ’ τον ήλιο, να λαμπυρίζει στις κολύμπες, αστραφτερό αστραφτερό!

Κάτω απ’ τα Καπετανιανά θα τις βρεις∙ στο ακρωτήρι Σαλαμιά, μέχρι τη Μονή Κουδουμά και τον Αϊ-Γιάννη. Μα πρέπει πρώτα να σε καλέσουν, να παρακολουθήσεις την ιεροτελεστία απ’ την αρχή. Όπως έγινε με τον Γιώργο Δασκαλάκη και τον Πέτρο Καρτσωνάκη που τους ακολουθήσαμε στα βράχια του Αϊ-Γιάννη. Και μετά με τη Χρυσοθέα, που την είδαμε να το καθαρίζει με στοργή. Χρειάζεται βλέπεις. Να εξαφανιστούν τα πετραδάκια, τα φύκια, να γίνει όμορφο και καθαρό, όπως του πρέπει.

thetravelbook.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, καθώς η Μόσχα απάντησε στα…

4 hours ago

Αιχμές Καραμανλή κατά της διαγραφής Σαμαρά: Η άλλη γνώμη δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα – Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας

Θέση εμμέσως εναντίον της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από την Κ.Ο. της ΝΔ, χωρίς να τον κατονομάζει,…

5 hours ago

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση της…

5 hours ago

Με δράσεις σε Ηράκλειο, Αρχάνες και Χανιά ολοκληρώνονται στην Κρήτη οι δράσεις του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα

Στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο και ολοκληρώνονται…

5 hours ago

Κουτσούμπας στην συνάντηση με τον ΓΓ του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης: «Εμείς θεωρούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για τη γενοκτονία»

Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα 22/11, στον Περισσό,…

5 hours ago

Όπως με τον Ανδρουλάκη, θα δώσει η Κρήτη την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στον Πολάκη από την 1η Κυριακή;

Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, σε μια…

9 hours ago

This website uses cookies.