Η Μινωική τοιχογραφία που απεικονίζει τον «Πρίγκηπα με τα κρίνα» και τα κρινάκια που φυτρώνουν από τα μέσα Αυγούστου και όλον τον Σεπτέμβρη στον αφρό της θάλασσας πάνω στην άμμο, είναι ακριβώς τα ίδια. Στην αρχαιότητα η Κρήτη ήταν κατάσπαρτη απ’ αυτά τα υπέροχα αυτοφυή κρίνα που μυρίζουν θαυμάσια.
Πάνω στην άμμο, εκεί που δεν ευδοκιμούν λουλούδια, φύτρωναν και φυτρώνουν μόνα τους αυτά τα κρίνα. Ο Μινωικός Πρίγκηπας απεικονίζεται μ’ αυτά τα κρίνα.
Τώρα σώζονται άφθονα, ευτυχώς ακόμα, στον Βόρειο Άξονα των Χανίων. Αν πάτε μια βόλτα από Σταλό μέχρι Βιγλιά στο Καστέλλι μέχρι Φαλάσαρνα είναι γεμάτη η αμμουδιά. Δυστυχώς η ανάπτυξη τα έχει καταστρέψει αλλού. Γιατί οι μπουλντόζες και τ’ αυτοκίνητα και τα τρακτεράκια οι εκσκαφείς καταστρέφουν τους βολβούς που ζουν μέσα στην άμμο.
Όμως, τι υπέροχο αλήθεια, απ’ την εποχή του Μίνωα έως σήμερα, ζουν τα κρίνα μέσα στην άμμο. Παρά τα στραπάτσια που έχουν υποστεί.
Έτσι και ο λαός μας θα επιβιώσει παρά τα στραπάτσια που υφίσταται. «Ο Κρίνος της θάλασσας» είναι ένας ωραίος συμβολισμός.
Z.K.