Ο Ασράφ Καμπάρα, πρόεδρος του Συλλόγου Αιγύπτιων στα Χανιά, με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας αναφέρθηκε στη δίωξη του 39χρονου Αιγύπτιου για αναρτήσεις του σύμφωνα με τις οποίες καλούσε σε τζιχάντ.
Σύμφωνα με τον κ. Καμπάρα, η παρεξήγηση δημιουργήθηκε λόγω ελλειπούς γνώσεων των όρων της μουσουλμανικής θρησκείας και λάθος μετάφρασης αφού όπως είπε στην εφημερίδα μας, τζιχάντ για τους μουσουλμάνους δεν συνδέεται αναγκαστικά με πόλεμο. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αποτελεί κάλεσμα για παροχή βοήθειας σε αδύναμους ή σε αυτούς που είναι θύματα μεγάλης αδικίας. Τζιχάντ όπως είπε αποτελεί και η εσωτερική μάχη που δίνει ο κάθε άνθρωπος που αγωνίζεται για να εξαγνίσει την ψυχή του. Επίσης, όπως είπε, ο 39χρονος δεν είναι ιμάμης αφού δεν υπάρχει ιμάμης στα Χανιά. Στην πραγματικότητα – όπως μας είπε – πολλοί άνθρωποι αναλαμβάνουν αυτό τον ρόλο στο χώρο προσευχής που υπάρχουν, δίχως όμως να είναι ιμάμηδες.
Ο κ. Καμπάρα θεωρεί ότι υπάρχει προκατάληψη ενάντια στους Μουσουλμάνους στη Δύση. Λέει ότι το ISIS δεν έχει στην πραγματικότητα καμία σχέση με την μουσουλμανική θρησκεία, αποτελεί εγκληματική οργάνωση και εργαλείο στα χέρια συγκεκριμένων δυνάμεων. Πάντως, για τον ίδιο, η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αφού όπως τόνισε διεξάγει απελευθερωτικό αγώνα.
Διαβάστε τι δήλωσε στην εφημερίδα μας:
ΕΡ.: Τι ακριβώς έχει γίνει με τον 39χρονο;
ΑΣΡΑΦ ΚΑΜΠΑΡΑ: Κατ’ αρχάς δεν τον έχουν συλλάβει, είναι ελεύθερος. Έχει γίνει λάθος στη μετάφραση. Το μήνυμά του είναι για τζιχάντ μεν, όμως εσείς όταν ακούτε τζιχάντ σκέφτεστε πόλεμο, να πάρουμε τα όπλα και να σκοτώνουμε. Αλλά για εμάς τους μουσουλμάνους δεν είναι έτσι. Για εμάς, τζιχάντ σημαίνει κυρίως όταν κάποιος αδικείται, όταν βρίσκεται σε μία δυσκολία και πρέπει να τον βοηθάς, να τον υποστηρίζεις. Με φαγητό, με φάρμακα, με όποιον τρόπο γίνεται. Δεν εννοούσε να βγάλουμε τα όπλα και να πάμε να σκοτώνουμε. Τζιχάντ αποτελεί ένα κάλεσμα προς τις αραβικές χώρες να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους.
Ο άνθρωπος είναι Αιγύπτιος, τον ξέρουμε. Στον χώρο που έχουμε και προσευχόμαστε έρχεται και μιλά. Δεν είναι ακριβές ότι είναι ιμάμης. Δεν υπάρχει ιμάμης στα Χανιά. Αυτός που κάνει τον ιμάμη όταν προσευχόμαστε δεν είναι ένας άνθρωπος. Σήμερα μπορεί να είμαι εγώ, αύριο κάποιος άλλος, την επόμενη μέρα ένας διαφορετικός. Πολλοί αναλαμβάνουμε αυτό τον ρόλο για την προσευχή μας.
Όταν έγινε αυτό στο Ισραήλ τι έκαναν οι Αμερικάνοι; Πήγαν και υποστήριξαν το Ισραήλ. Αυτό είναι κακό Τζιχάντ. Το καλό είναι να βοηθάς κάποιον που έχει δίκιο.
ΕΡ.: Το τζιχάντ δεν αφορά μόνο τους μουσουλμάνους; Μπορεί να είναι υπέρ κάποιου χριστιανού;
Α.Κ.: Βεβαίως! Επίσης δεν αφορά μόνο τη βοήθεια προς κάποιον άλλο άνθρωπο, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό. Αν εγώ είμαι πολύ κακός άνθρωπος και μία μέρα λέω ότι πρέπει να σταματήσω και να αλλάξω ως άνθρωπος, να αγωνιστώ με τον κακό εαυτό μου για να εξαγνίσω την ψυχή μου, να σταματήσω να πράττω το κακό και να προσπαθώ όσο μπορώ να κάνω το καλό, ακόμη κι αυτό λέγεται “τζιχάντ”.
ΕΡ.: Οπότε εσείς αυτό που λέτε ότι οι αναρτήσεις του 39χρονου δεν ήταν κάλεσμα προς ιερό πόλεμο με όπλα, αλλά προς στήριξη της Παλαιστίνης. Εδώ όποτε ακούμε τζιχάντ σκεφτόμαστε ιερό πόλεμο με όπλα.
Α.Κ.: Έχετε πολύ κακή εικόνα για τους Μουσουλμάνους. Χωρίς να γνωρίζετε τι σημαίνει μία λέξη, μπορεί να πιαστείτε από αυτή και να καταδικάσετε συλλήβδην όλους. Την ίδια στιγμή το κράτος του Ισραήλ έχει σκοτώσει χιλιάδες παιδιά και δε λέει κανείς τίποτα. Τα κανάλια, δεν το καλύπτουνε σωστά. Το ALPHA ήρθαν εδώ στα Χανιά χθες και μιλήσαμε σχεδόν στη μισή ώρα για τον 39χρονο. Και από αυτή τη μισή ώρα δε χρησιμοποιήσανε ούτε μισό λεπτό. Και αυτό το μισό λεπτό διαστρέβλωνε το νόημα αυτών που λέγαμε. Γιατί ήρθανε λοιπόν εδώ; Για να πούνε αυτό που θέλανε ή για να μας ακούσουν;
ΕΡ.: κ. Καμπάλα για να το κάνουμε όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται, έχει σημασία ποιος λέει “τζιχάντ”; Αν το λέει ας πούμε κάποιος φανατικός;
Α.Κ.: Δεν έχει σημασία ποιος το λέει. Μπορεί να το λέει ένα μικρό παιδί, μία γυναίκα, ένας άνδρας, ένα θύμα, ένας που δεν έχει σχέση με θρησκεία.
Αν το πει όμως κάποιος που είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης είναι αλλιώς από το να το πει ένας απλός άνθρωπος
Πρώτ’ απ’ όλα για εμάς η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Η Χαμάς προασπίζεται την πατρίδα της.
ΕΡ.: Το ISIS;
Α.Κ.: Το ΙSIS δεν έχει καμία σχέση με τους Μουσουλμάνους και κανένας που είναι μέλος του ISIS δεν είναι Μουσουλμάνος.
ΕΡ.: Κι εσείς όμως που ζείτε στην Ελλάδα εδώ και χρόνια γνωρίζεται ότι όταν ακούγεται εδώ η λέξη τζιχάντ οι άνθρωποι σκέφτονται ISIS που χρησιμοποιούσε τον όρο τζιχάντ. Δεν το γνώριζε αυτό ο 39χρονος;
Α.Κ.: Πρώτ’ απ’ όλα το ISIS είναι μία μαφία, μία εγκληματική οργάνωση. Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ισλαμιστική οργάνωση. Η λέξη Ισλάμ όταν μεταφράζεται στα ελληνικά σημαίνει ειρήνη, όχι να κλέβεις, να σκοτώνεις. Το Ισλάμ δεν λέει κάτι κακό για τους ανθρώπους. Απλά είναι κάποιοι που δεν έχουν συμφέρον να βγάλουν το καλό που είναι στο Ισλάμ και θέλουν να το μαυρίσουν. Το ISIS είναι ένα τέτοιο εργαλείο που αμαυρώνει συνολικά τον ισλαμισμό. Ο 39χρονος ποτέ δεν έχει δώσει κανένα δικαίωμα, είναι πολύ καλός άνθρωπος.