Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Ο πρώην Νομάρχης Γιώργος Κατσανεβάκης για τον παππού ΕΙΡΗΝΑΙΟ

Στο τρίμηνο Μνημόσυνο του Σεπτού Ιεράρχου μας Ειρηναίου που έγινε στην Κάντανο την Κυριακή 28 Ιουλίου. Δημοσιεύουμε τον επικήδειο λόγο του πρώην Νομάρχη Χανίων και Αντιπροέδρου της Α.Ν.Ε.Κ. Γιώργου Κατσανεβάκη, που εκφωνήθηκε κατά την εξόδιο Ακολουθία στο Καστέλι στις 2 Μαΐου 2013.   «Ο Παντοδύναμος όταν πλάθει τους ανθρώπους, σπάνιες φορές χρησιμοποιεί προζύμι από ένα εκλεκτό ζυμάρι που φέρνει τη σφραγίδα της θεϊκής δωρεάς Του. Είναι οι όλβιοι του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού, που έχουν αυτήν τη θεϊκή εύνοια. Είναι εκείνοι, που τα θεϊκά τάλαντα τα αβγατίζουν πολλαπλασιαστικά και τα διαχέουν σ’ ολόκληρο το Δήμο,  σ’ ολόκληρη την κοινωνία. Στην μοίρα αυτών των ανθρώπων είναι και ο προκείμενος Ειρηναίος. Εν ζωή με σημαία την αγάπη του Χριστού, την καινή εντολή της αγάπης, έδειξε, ότι μόνο λόγω και έργω η Ορθοδοξία είναι ζείδωρος, και κατέλειπε σε μας τις μεγάλες αξίες όχι μόνο της Ορθοδοξίας αλλά και του Ελληνισμού.

Την αγάπη του αυτή την  ένοιωσε όμως και από όλους τους ευεργετηθέντες και όλο το ποίμνιο του, που ένιωσε το δημιουργικό του έργο. Ευτύχησε να νοιώσει αυτή την αγάπη, όπως την ένοιωσε και η ΑΝΕΚ, της οποίας  υπήρξε δημιουργός και ισόβιος Πρόεδρος.

Σε λίγο, δίπλα μας, σε ένα μνήμα που υπάρχει θα μπει στην τελευταία του κατοικία ο Ειρηναίος. Όμως το μνήμα αυτό με την είσοδο του Ειρηναίου θα καταστεί το μεγάλο μνημείο της Ελλάδος· το μνημείο της Ορθοδοξίας, το σύμβολο και το κειμήλιο των αξιών του Ελληνισμού και της Κρητικής Ιστορίας και παράδοσής μας. Μικρό το μνημείο, αλλά το κλέος του Ειρηναίου ουρανόμηκες.

Σεβασμιότατοι, εκλεκτοί λαϊκοί, ευλαβές πλήρωμα. Πριν από μισό και πλέον αιώνα οι λαϊκοί αυτής της Μητρόπολης στην πρώτη ενθρόνιση του Ειρηναίου ανέκραζαν όλοι: Άξιος ! Και ο Ειρηναίος δικαίωσε πολλαπλασιαστικά τις προσδοκίες όλων, και έκανε όλους να νοιώθουν την περηφάνια ότι είναι κάτω από το ποίμνιό του.

Σήμερα, που ο Ειρηναίος ομολογεί «τον δρόμον τετέλεκα, την πίστιν τετήρηκα» και ολοκληρώνει την επίγεια διαδρομή της πορείας του, αρχίζοντας  όμως την επουράνια διαδρομή για τη δεύτερη,  τη μεγάλη ενθρόνιση, που η βούληση του Θεού ήθελε να πραγματοποιηθεί για την Μ. Εβδομάδα, επειδή μεγάλος είναι και ο Ειρηναίος.

Όλοι εμείς νοιώθουμε μέσα μας, με την ειλικρίνεια που μας κληροδότησε, να ρωτήσομε την ψυχή μας και να επισφραγίσομε τη βούλησή μας και να πούμε:

Άγιος, ο Ειρηναίος που ξεκίνησε ως μοναχικός ερημίτης από το Νεροχώρι του Αποκόρωνα, με μοναδική προίκα το βουργιάλι της Κρητικής Παράδοσης και τη ζείδωρη Ορθοδοξία μας. Άγιος είναι για μας ο Ειρηναίος, ο κήρυκας της διαρκούς επανάστασης των συνειδήσεων όλων μας που την έχομε ανάγκη ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Άγιος είναι για μας ο ιεραπόστολος της Ρωμιοσύνης, της Κρητικής λεβεντιάς και εν τέλει της ανθρωπιάς του ανθρώπου. Άγιος είναι ο αθάνατος σε όλους μας οικουμενικός Ειρηναίος, ο Ειρηναίος της ειρήνης, ο δικός μας Ειρηναίος της ψυχής μας και της καρδιάς μας».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Νεκρός μετανάστης στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα μετά από ξυλοδαρμό

Nεκρός μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα βρέθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου μετανάστης από το Πακιστάν,…

9 hours ago

Χανιά: Συνελήφθη 16χρονη για ξυλοδαρμό συμμαθητή της – Στο αυτόφωρο και ο πατέρας της

Νέο περιστατικό σχολικής βίας προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στα Χανιά με πρωταγωνίστρια κορίτσι που άσκησε…

9 hours ago

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στην 5η θέση «κατρακυλά» ο ΣΥΡΙΖΑ – Το 65% των ψηφοφόρων ζητά νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτο κόμμα παραμένει η ΝΔ, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού…

10 hours ago

Μαρία Καρυστιανού: Παρακολουθούν το τηλέφωνό μου

Την παρακολούθηση του τηλεφώνου της αποκάλυψε η Μαρία Καρυστιανού. Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Ionion…

10 hours ago

Βγήκαν “παγανιά” για τα σκυλιά! – Πατέρας και γιος πυροβόλησαν σκυλιά στη Μεσαρά

Δικογραφία έχει σχηματιστεί σε βάρος πατέρα και γιου ενώ τους έχει επιβληθεί και πρόστιμο δεκάδων…

11 hours ago

Σωκράτης Φάμελλος: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωσε και επισήμως ο Σωκράτης Φάμελλος την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έχοντας ουσιαστικά…

12 hours ago

This website uses cookies.