Αντί να στέλνει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, η Δύση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην προσπάθεια επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα, υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους σε ένα άρθρο.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται εδώ και επτά εβδομάδες. … Οι άνθρωποι πεθαίνουν », έγραψε ο Κλάους σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο iDNES, την περασμένη εβδομάδα.
«Ωστόσο, δεν γίνονται σοβαρές ειρηνευτικές συνομιλίες. Αντιθέτως. Αντί για εκκλήσεις για τέτοιες διαπραγματεύσεις, ακούμε κραυγές μάχης και αναφορές για αύξηση της προσφοράς σύγχρονων όπλων [στην Ουκρανία]».
Ο Κλάους, ο οποίος ηγήθηκε της Τσεχικής Δημοκρατίας μεταξύ 2003 και 2013 και προηγουμένως υπηρέτησε επίσης δύο θητείες ως πρωθυπουργός, έθεσε εν αμφιβόλω για το κατά πόσο η τρέχουσα σύγκρουση περιοριζεται μόνο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. «Δεν είναι στην πραγματικότητα μια σύγκρουση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, στην οποία η Ουκρανία είναι ένα ατυχές, αν και βολικό αντικείμενο;» έγραψε.
Ο πρώην πρόεδρος υποστήριξε ότι «η Δύση και η Ρωσία πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό». Πρότεινε επίσης να συμμετάσχουν στις συνομιλίες οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα.
Πάντα ντρεπόμουν τρομερά για τον τρόπο που οι Τσέχοι αντιμετώπιζαν τους Ουκρανούς μετανάστες που εργάζονταν στη χώρα μας, τόσο νόμιμα όσο και παράνομα. Τώρα ξαφνικά όλοι αναβλύζουν από αγάπη για την Ουκρανία και τους Ουκρανούς. Αυτή η αγάπη δεν είναι απλώς μια «κάλυψη για το μίσος προς τη Ρωσία», όπως μου έγραψε σε ένα email ένας αξιωματούχος, τον οποίο δεν γνωρίζω προσωπικά;
«Το να μισείς κάποιον είναι ένα κακό και αδύναμο κίνητρο για να αγαπάς κάποιον άλλο. Η τραγική κατάσταση στην Ουκρανία δεν μπορεί να λυθεί με αγάπη ή/και μίσος. Πρέπει να επικρατήσει η λογική και ο ψυχρός πραγματισμός», έγραψε ο Κλάους.
Και πρόσθεσε: «Το ίδιο πρόσωπο μου έγραψε ότι «όλοι έχουν τυφλωθεί από την επιθυμία να καταστρέψουν τη Ρωσία, ακόμη και με τίμημα την αυτοκαταστροφή και την οικονομική καταστροφή της Ευρώπης». Είναι καιρός να τολμήσουμε να θέσουμε αυτό το θέμα. Πρέπει να μάθουμε από την ιστορία».
Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στέλνουν όπλα στην Ουκρανία, από αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους μέχρι τεθωρακισμένα οχήματα και drones καμικάζι. Πολλές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ΕΕ, επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις στη Μόσχα, με ορισμένες να ζητούν απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Η Ρωσία επιτέθηκε στο γειτονικό κράτος στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την αποτυχία της Ουκρανίας να εφαρμόσει τους όρους των συμφωνιών του Μινσκ, που υπογράφηκαν για πρώτη φορά το 2014, και την τελική αναγνώριση από τη Μόσχα των δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ. Τα πρωτόκολλα με τη μεσολάβηση της Γερμανίας και της Γαλλίας σχεδιάστηκαν για να δώσουν στις αποσχισθείσες περιοχές ειδικό καθεστώς εντός του ουκρανικού κράτους.
Το Κρεμλίνο από τότε ζήτησε από την Ουκρανία να δηλώσει επίσημα ότι είναι ουδέτερη χώρα που δεν θα ενταχθεί ποτέ στο στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Το Κίεβο επιμένει ότι η ρωσική επίθεση ήταν εντελώς απρόκλητη και έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι σχεδίαζε να ανακαταλάβει τις δύο δημοκρατίες με τη βία.
Ανείπωτος είναι ο θρήνος για τον πρόωρο χαμό του 22χρονου Παναγιώτη Καρατζή, ο οποίος έχασε…
Την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου δικάζεται μετά από αναβολή η υπόθεση του τροχαίου που είχε…
Τρεις ημεδαποί, ηλικίας 47, 44 και 38 ετών, συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου…
Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κισσάμου εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις ενέργειες που,…
Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κι έχουν αφήσει…
Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των αρμοδίων, με πλοίο της Frontex να αναλαμβάνει δράση…
This website uses cookies.