Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Ο πόλεμος στο Πακιστάν

Γράφει ο Δρ. Παναγιώτης Ξηρουχάκης

Ανάμεσα στους άμοιρους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν στον «παράδεισο» της Ευρώπης, ένα σημαντικό ποσοστό είναι πακιστανοί. Η λογική των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων είναι ότι οι μόνοι που πρέπει να περάσουν τα σύνορα και να μείνουν στην Ε.Ε σαν πρόσφυγες πολέμου είναι οι Αφγανοί, οι Σύριοι και οι ιρακινοί. Όλοι οι άλλοι (μαροκινοί, αλγερινοί, πακιστανοί κλπ) πρέπει να επιστρέψουν πίσω καθώς δεν είναι πρόσφυγες αλλά οικονομικοί μετανάστες… Αφήνοντας στην άκρη τις άλλες εθνικότητες (που και αυτές έχουν άπειρα προβλήματα πολεμικού ή οικονομικού χαρακτήρα αλλά δεν είναι στις δυνατότητες αυτού του άρθρου να καλύψει όλες τις περιπτώσεις) θα ασχοληθούμε με τους πακιστανούς, καθώς η κατάταξη τους σαν οικονομικούς μετανάστες  βγάζει μάτι δημοσιογραφικής και πολιτικής αλητείας.

Έχετε ακούσει κανένα δημοσιογράφο να αναφέρεται τώρα τελευταία στον πόλεμο στο Πακιστάν; Όχι. Και είναι σίγουρο ότι ο περισσότερος κόσμος αγνοεί ότι εκεί γίνεται πόλεμος. Και όμως, αν και δεν είναι και ο πιο διαφημισμένος πόλεμος αυτή τη στιγμή στον κόσμο, το wikipedia αναφέρεται σε εκτεταμένο άρθρο του σε αυτόν τον πόλεμο. Εκεί λοιπόν, εδώ και περίπου δώδεκα χρόνια  μαίνεται μία σύγκρουση μεταξύ τζιχαντιστών από τη μια και του πακιστανικού στρατού και της αμερικάνικης αεροπορίας (και πιο συγκεκριμένα των drones που έχουν εξοντώσει χιλιάδες ανθρώπους) από την άλλη. Πενήντα χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αυτά τα χρόνια. Κατά τα άλλα δεν γίνεται πόλεμος στο Πακιστάν…

O Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Robert M. Gates καθώς καταθέτει στεφάνη σε τελετή για τους νεκρούς στρατιώτες στο Πακιστάν

Ο Ομπάμα ένας πολεμοχαρής και αδίστακτος στην ουσία του πρόεδρος δεν είχε καμία διαφορά από τον Μπους και ίσως και να τον ξεπέρασε στις πολεμικές δράσεις: αν και απόσυρε τις δυνάμεις από το Ιράκ, η βοήθεια του στους ισλαμιστές της Συρίας ενάντια στον Άσαντ αποτέλεσε ένα βασικό λόγο που ισχυροποιήθηκε το ISIS. Επί της προεδρίας του αυξήθηκαν σημαντικά οι επιθέσεις drones στο Πακιστάν, ενώ ευλόγησε και την επίθεση των Ευρωπαίων στη Λιβύη. Τέλος ο πόλεμος στο Αφγανιστάν συνεχίζεται, ενώ ο ρόλος των ΗΠΑ στη σύγκρουση την Ουκρανία ήταν σίγουρα σημαντικός, για να μην πούμε μοιραίος.

Κατά τα άλλα αυτός ο πρόεδρος σχεδόν μόλις εκλέχτηκε (πριν κάμποσα χρόνια) πήρε νόμπελ ειρήνης! Αλλά και μετά τόσα χρόνια και ενώ η υφήλιος έχει μετατραπεί σε πολεμική σκακιέρα, πολλοί διανοούμενοι  και «προοδευτικοί» δημοσιογράφοι συνεχίζουν να το στηρίζουν. Ίσως εδώ να οφείλεται και η αποσιώπηση του πολέμου στο Πακιστάν  που ξεκίνησε επί Μπους αλλά συνεχίστηκε ακάθεκτος στα χρόνια του Ομπάμα. Τα ΜΜΕ σε διεθνή επίπεδο συνεχίζουν να επιβάλλουν την εικόνα του Ομπάμα σαν «ειρηνικού» και «τίμιου» προέδρου. Όμως ο τελευταίος έχει δεχτεί σκληρή κριτική από αντιμιλιταριστές οργανώσεις για τον πόλεμο στο Πακιστάν  και ειδικότερα έχει κατηγορηθεί ότι δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει τις επελάσεις των drones που σκορπάνε τον τρόμο και το θάνατο στους αμάχους.Αντίθετα, όπως ήδη αναφέραμε, οι πτήσεις των drones αυξήθηκαν σημαντικά επί Ομπάμα. Εύκολα συνάγεται ότι αφού είναι ένας πόλεμος που έχει σε μεγάλο βαθμό και τη σφραγίδα του «καλούλη» Ομπάμα (drone war), καλό είναι να αποσιωπείται.

Στην Ευρώπη δε χρειάζεται πολύ σκέψη για να κατανοήσει κανείς γιατί ο πόλεμος αυτός είναι σχεδόν άγνωστος. Έτσι μπορούν οι ευρωπαίοι να ξεφορτωθούν χιλιάδες ανθρώπους που θα θεωρηθούν οικονομικοί μετανάστες που μπορούν άνετα να πάνε να πνιγούν (μεταφορικά και κυριολεκτικά). Δημοσιογράφοι και πολιτικοί φαίνεται ότι καθορίζουν από κοινού την εικόνα που έχει η κοινή γνώμη για τα τεκταινόμενα στην υφήλιο.

Η αλήθεια πεθαίνει λοιπόν. Όλα μοιάζουν ψέμα. Όπως και το νόμπελ ειρήνης του Ομπάμα. Όπως και οι οικονομικοί μετανάστες από το Πακιστάν (πάλι καλά που δεν τους λένε τουρίστες). Δεν υποστηρίζουμε ότι όσοι πακιστανοί  θέλουν να έρθουν είναι πρόσφυγες από τις πολεμικές συγκρούσεις, καθώς αυτές δεν επεκτείνονται σε όλη τη χώρα (αν και η οικονομία του Πακιστάν έχει καταστραφεί λόγο του πολέμου. Αλλά αυτή είναι μία άλλη μεγάλη συζήτηση, δηλαδή κατά πόσο δεν πρέπει να θεωρούνται πρόσφυγες άνθρωποι που δεν μπορούν να βρουν δουλειά σε μία καταστραμμένη από πόλεμο οικονομία και κινδυνεύουν να πεθάνουν της πείνας). Σίγουρα υπάρχουν  λοιπόν και «οικονομικοί μετανάστες». Άλλο αυτό όμως και άλλο να αρνούνται κάποιοι ότι υπάρχουν πακιστανοί που φεύγουν για να γλυτώσουν από τα drones του ειρηνιστή Ομπαμα!

"google ad"

Παναγιώτης Ξηρουχάκης

O Παναγιώτης Ξηρουχάκης είναι Διδάκτωρ Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συντάκτης του περιοδικού ZERO GEOGRAPHIC. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Recent Posts

Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθήκον να ξαναγίνει σοβαρό κόμμα – Νέο προσκλητήριο σε όσους «απογοητεύτηκαν»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…

6 mins ago

Κουτσούμπας: «Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει, έχουμε πρόγραμμα εξουσίας»

«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…

8 mins ago

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…

16 mins ago

Καταγγελία Ευτύχη Δημαλάκη για παράνομη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου Δημοτικής Εταιρείας στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου

Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…

22 mins ago

Οι “Onirama” ξεσήκωσαν το κέντρο της Χανιώτικης Αγοράς και έκλεισαν δυναμικά τις εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου Χανίων «Χριστούγεννα Μουσικά στη Χανιώτικη Αγορά»

Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…

24 mins ago

Τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Ρόδος οι περιοχές με τα περισσότερα τροχαία στη χώρα μας – H Κρήτη μέσα στις στις πέντε χειρότερες περιοχές της Ευρώπης

Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…

28 mins ago

This website uses cookies.