Η πρώτη πράξη της «μετά Τσίπρα» εποχής του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με έναν «βίαιο» και απροσδόκητο τρόπο είναι γεγονός.
Η πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ή μάλλον μια πλειοψηφία δύο προ ένα, διέγραψε την απόφαση που είχε λάβει προ τριμήνου με εισήγηση του κύριου Τσίπρα η κεντρική επιτροπή για την υποψηφιότητά του διεθνούς μπασκεμπολίστα Νίκου Παππά για το Δήμο της Αθήνας στις εκλογές του Οκτωβρίου.
Η πρόταση τότε του κ. Τσίπρα σηματοδοτούσε ένα άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρύτερες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και είχε γίνει δεκτή χωρίς την παραμικρή ένσταση.
Ωστόσο με την αποχώρηση του κ. Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι αρχίζουν ουσιαστικά να επαναχαράσσονται βασικές στρατηγικές του κόμματος. Και να ανατρέπονται λογικές με τις οποίες κινήθηκε ο πρώην αρχηγός.
Ανεξάρτητα από την αξιολόγηση της επιλογής του Κώστα Ζαχαριάδη για το δήμο της Αθήνας, όλα δείχνουν ότι σε αυτή τη φάση τουλάχιστον η πολιτική των ανοιγμάτων, που επεδίωκε ο κ.Τσίπρας δεν συγκινεί ένα μεγάλος μέρος του στελεχιακού δυναμικού, που μάλλον είναι και πλειοψηφικό.
Οι λόγοι για τους οποίους άλλαξε η απόφαση της κεντρικής επιτροπής για τον Νίκο Παππά δεν έγιναν γνωστοί. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη ανάμεσα στον διεθνή μπασκετμπολίστα και κομματική αντιπροσωπεία ο κύριος Παππάς ξεκαθάρισε ότι ενδιαφέρεται για το Δήμο και παραμένει πιστός στην συμφωνία του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά το γιατί η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας αγνόησε αυτή τη διάθεση ανατρέποντας τελικά την ίδια την επιλογή του κ. Τσίπρα παραμένει άγνωστο και κυρίως χωρίς ακόμα
Δεν υπάρχει σαφής εικόνα μέχρι ποιο σημείο θα ανατραπούν όσα ο κ. Τσίπρας άφησε ως πολιτική παρακαταθήκη στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ποιοι στήριξαν Κώστα Ζαχαριάδη
Η υποψηφιότητα του κ. Ζαχαριάδη υποστηρίχθηκε κυρίως από το μπλοκ της Έφης Αχτσιόγλου. Ο ίδιος ο πρώην βουλευτής ήταν εκ των πρώτων στελεχών που έσπευσαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα της κυρίας νεαρής πολιτικού για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Απέναντι του βρήκε στην σχετική ψηφοφορία στην πολιτική Γραμματεία τον εκλεκτό της «Ομπρέλας» Νίκο Φίλη. Τον οποίο, παραδόξως ή όχι, στήριξαν και αρκετοί από το πάλαι ποτέ προεδρικό μπλοκ. Άλλα στελέχη από αυτό το μπλοκ προτίμησαν το λευκό όπως ο πρώην υπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία Νίκος Παππάς.
Και οι δύο αυτοί οι τρόποι (στήριξη σε Νίκο Φίλη και λευκό) όπως και η αποχή που επέλεξε ο Παύλος Πολλάκης ερμηνεύονται ως έμμεση αλλά σαφής αποδοκιμασία στους χειρισμούς που έκανε η πλειοψηφική ομάδα του οργάνου.
Το αν θα εξελιχθεί το όλο θέμα σε ανοιχτή πληγή με απροσδιόριστες συνέπειες για το κόμμα ή θα επέλθει ηρεμία και ενοποιητική διαδικασία μένει να φανεί.