Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τα έγγραφα για τις συναντήσεις Παπανδρέου- Παπακωνσταντίνου στο Nταβός

Aίτηση με την οποία ζητάει την κατάθεση εγγράφων που αφορούν τις συναντήσεις του πρώην Πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου και του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γεώργιου Παπακωνσταντίνου, με τους επικεφαλής Τραπεζικών Ιδρυμάτων του εξωτερικού, στο Νταβός της Ελβετίας τον Ιανουάριο του 2011, υπέβαλε η βουλετής Α’Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Το πλήρες κείμενο της Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων:

Κατάθεση και γνωστοποίηση εγγράφων σχετιζόμενων με συναντήσεις του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γεώργιου Παπανδρέου και του πρώην Υπουργού Οικονομικών, κ. Γεώργιου Παπακωνσταντίνου, με τους επικεφαλής Τραπεζικών Ιδρυμάτων του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων οι Διοικητές των Τραπεζών «HSBC» και «UBS», τον Ιανουάριο του 2011, στην Ετήσια Σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας: πρακτικά συναντήσεων, απολογιστικές εκθέσεις και κάθε άλλο σχετιζόμενο έγγραφο που αφορά το περιεχόμενο των συναντήσεων, στοιχεία απαραίτητα για την διαλεύκανση της υπόθεσης της επονομαζόμενης «λίστας Λαγκάρντ».

Από τις 26/1/2011 έως τις 29/1/2011 πραγματοποιήθηκε στο Νταβός Ελβετίας, η Ετήσια Σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), στην οποία συμμετείχαν επισήμως και με τη θεσμική τους ιδιότητα, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γεώργιος Παπανδρέου και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Παπακωνσταντίνου. Στις 24/10/2012, ο άνω πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, κληθείς στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων για την υπόθεση της αποκαλούμενης «λίστας Λαγκάρντ», δήλωσε ότι έλαβε μέσω διπλωματικού σάκου από την πρώην Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ τη διαβόητη λίστα με τους Έλληνες καταθέτες στην Τράπεζα «HSBC» της Ελβετίας τον Οκτώβριο του 2010.

Ειδικότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε επί λέξει τα εξής: «Ο κ. Μπίκας μου ανέφερε για πρώτη φορά, είπα αρχές καλοκαιριού, αν θυμάμαι καλά ο κ. Μπίκας έχει πει άνοιξη, Μάιος, Ιούνιος, εκεί κάπου, την ύπαρξη των στοιχείων αυτών […] Πώς ήρθαν τα στοιχεία; Τα στοιχεία ήρθαν μέσα από διπλωματικό σάκο […]. Εγώ θα ήθελα να επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και το πρωί, ότι παρελήφθησαν τον Οκτώβριο το είπα και το επαναλαμβάνω.»

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι για όλα τα ανωτέρω είχε εξαρχής ενημερώσει τον τότε Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου: «Λοιπόν, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από μένα, πριν γίνουν ενέργειες από την Ελβετία, ότι υπάρχει μια δυνατότητα να έχουμε κάποια στοιχεία. Μου είπε «προχώρα». Τα στοιχεία αυτά ελήφθησαν, ενημερώθηκε ότι ελήφθησαν και μου είπε «προχώρα με τις έρευνες» […]» Ακόμη, απαντώντας σε ερώτησή μου σχετικά με τη συνάντησή του με τραπεζίτες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και με τους επικεφαλής των Ελβετικών Τραπεζών «HSBC» και «UBS», κατά την διάρκεια της Ετήσιας Συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας τον Ιανουάριο του 2011, συνομολόγησε ότι η συγκεκριμένη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο τότε Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, έλαβε πράγματι χώρα.

Πιο συγκεκριμένα ο κ . Παπακώνσταντίνου, δήλωσε τα εξής: «Ρωτήσατε με ποιον συναντηθήκαμε στο Νταβός μαζί με τον Πρωθυπουργό. Στο Νταβός με τον Πρωθυπουργό συναντηθήκαμε με τους επικεφαλής των μεγαλυτέρων διεθνών τραπεζών […]» «Άρα, λοιπόν, να σας επιβεβαιώσω ότι έγιναν συναντήσεις με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού κατεστημένου του κόσμου, γιατί αυτό είναι το Νταβός, αυτός είναι ο ρόλος του και για αυτό πηγαίνει κανένας εκεί.»

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η ΑΑΔΕ και οι Έλληνες πολίτες!

1) Η ΑΑΔΕ είναι παρακράτος που νομιμοποιείται από το ελληνικό κράτος; 2) Ακυρώστε τους παράνομους…

10 hours ago

Θάνατος Σινουάρ: Πώς το στρατηγικό λάθος της δημοσιοποίησης από το Ισραήλ του βίντεο του θανάτου του Σινουάρ γιγαντώνει τον μύθο του

Τα πλάνα με τα τελευταία λεπτά της ζωής του Γιαχία Σινουάρ έχουν κάνει το γύρο του κόσμου.…

10 hours ago

Εκρηκτικό το πρόβλημα στέγης: Κατάληψη της Πρυτανείας Πολυτεχνείου Κρήτης από τον Φοιτητικό Σύλλογο Εστιών

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών του Πολυτεχνείου Κρήτης προχώρησε σήμερα σε κατάληψη της πρυτανείας του ιδρύματος,…

15 hours ago

18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ: Να διαγραφούν οι Sena Erkoc και Umut Gultekin από το Εθνικό Μητρώο Ανεπιθύμητων

Η απόφαση των ελληνικών αρχών να απαγορεύσει την είσοδο των μουσικών Sena Erkoç και Umut…

15 hours ago

Η ΑΑΣΕΒΕΧ καλεί σε αποχή από τις εκλογές του ΕΒΕΧ

Η Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συνεργασία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Χανίων (ΑΑΣΕΒΕΧ) καλεί τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να αποχωρήσουν…

15 hours ago

Nέο μίνι γήπεδο μπάσκετ για τα παιδιά του Παραρτήματος ΑμεΑ Χανίων

Εγκαινιάστηκε σήμερα, Παρασκευή 18/10/2024, το μίνι γήπεδο μπάσκετ, που δημιουργήθηκε με τη συνδρομή του Δήμου Χανίων για…

15 hours ago

This website uses cookies.