Ο διορισμός του Τζορτζ Τσούνη εγκρίθηκε, τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής, 11.03.2022, από την Ολομέλεια της Γερουσίας και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα.
Πρόκειται για έναν πολιτικό διορισμό, αφού ο 53χρονος Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας δεν είναι διπλωμάτης καριέρας.
Ο Τζορτζ Τσούνης είναι επιχειρηματίας με μεγάλη εμπειρία στον κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του ξενοδοχειακού ομίλου Chartwell Hotels.
Η συγκεκριμένη εταιρία έχει ισχυρή παρουσία σε όλες τις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ και συνεργάζεται με σημαντικά ονόματα του χώρου όπως η «Hilton», «Marriott» και «Intercontinental».
Υπενθυμίζουμε ότι ο Τζορτζ Τσούνης, είχε περάσει την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου.
Στο δημόσιο σκέλος της ακρόασης υπό τον πρόεδρο της Επιτροπής Μπομπ Μενέντεζ, ο κ. Τσούνης τοποθετήθηκε υπενθυμίζοντας το μεταναστευτικό υπόβαθρο της οικογένειάς του, αναφερόμενος στο δόγμα Τρούμαν και το σχέδιο Μάρσαλ ως αμερικανικές πολιτικές που διέσωσαν την πατρίδα των γονέων του, την Ελλάδα.
Εφόσον η τοποθέτησή του επιβεβαιωθεί, είπε ο κ. Τσούνης, θα έχει, μεταξύ άλλων, ως προτεραιότητες τη συνεργασία σε άμυνα, ασφάλεια, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στους λαούς και ενέργεια.
Ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε και στη Σούδα λέγοντας ότι μόνο το 2021 πραγματοποιήθηκαν από εκεί 250 πτήσεις αεροσκαφών και 140 επισκέψεις πλοίων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Ο ίδιος ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε στη σημασία της Ελλάδας ως σημαντικού συμμάχου, «στρατηγικού εταίρου» και «στυλοβάτη για την ασφάλεια και τη δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σε ερώτηση του Δημοκρατικού γερουσιαστή Κόρι Μπούκερ για την Κίνα, ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε στην «ξεκάθαρη» αντίληψη της Ελλάδας για το «τι κάνει» το Πεκίνο στον τομέα του 5G, ενώ για το λιμάνι του Πειραιά σημείωσε ότι η κινεζική ήταν η μόνη προσφορά. «Πρέπει να εμφανιστούμε, πρέπει να είμαστε πιο επιθετικοί», σχολίασε σχετικά ο κ. Τσούνης, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν επενδύσεις στην ελληνική οικονομία ώστε να ενισχυθεί και η επιρροή της γεωπολιτικά. Ο νέος υποψήφιος πρέσβης εισέπραξε θετικά σχόλια από τον Μπιλ Χάγκερτι, Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή, ο οποίος περιέγραψε τον κ. Τσούνη ως ένα θετικό παράδειγμα επιχειρηματία που φέρνει τις ικανότητές του στη διπλωματία.
Η σχέση με τον Τζο Μπάιντεν
Το 2013, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, είχε εξεταστεί η πιθανότητα της τοποθέτησης του στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στη Νορβηγία, μιας προσπάθειας, όμως, που τελικά δεν κατάφερε να ευδοκιμήσει.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Τσούνης είχε την ευκαιρία να αναλάβει μια σειρά ρόλων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, αποκομίζοντας νέες εμπειρίες που εκτιμάται ότι θα ισχυροποιήσουν τη νέα του υποψηφιότητα.
Ειδικότερα, η εμπειρία του στο τιμόνι της Chartwell Hotels αλλά και η ανάληψη της διεύθυνσης της Arbor Realty Trust και της New York’s Signature Bank, δύο εταιριών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, του έχει δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξει σημαντικές επαφές στα υψηλότερα κλιμάκια της επενδυτικής κοινότητας της Νέας Υόρκης.
Εξίσου, όμως, σημαντικές θεωρούνται και οι πολιτικές διασυνδέσεις που διατηρεί ο 53χρονος ομογενής στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Αξίζει να επισημανθεί η μακροχρόνια σχέση που διατηρεί με τον Τζο Μπάιντεν, καθώς στην προεκλογική μάχη του 2012 είχε διατελέσει πρόεδρος των «Ελληνοαμερικανών για τον Ομπάμα-Μπάιντεν».
Επιπλέον, γνωρίζεται καλά με τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και απολαμβάνει τη πλήρη στήριξη του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, με τον οποίο έχει αναπτύξει στενή φιλία.
Παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγεται κυρίως στους χορηγούς του Δημοκρατικού Κόμματος, ο ομογενής επιχειρηματίας διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας στο Καπιτώλιο με βουλευτές και γερουσιαστές από τα δύο μεγάλα κόμματα.
«Παιδί» της ομογένειας
Μετανάστης δεύτερης γενιάς, με γονείς από την ορεινή Ναυπακτία, ο Τζορτζ Τσούνης μεγάλωσε μέσα στην ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης. Παρακολουθούσε το ελληνικό σχολείο, συμμετείχε στην ελληνική παρέλαση που γίνεται κάθε χρόνο για την 25η Μαρτίου στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν και ήταν ενεργό μέλος της κοινότητας της Αγίας
Τη στενή σχέση με την εκκλησία και την ελληνοαμερικανική κοινότητα την διατήρησε καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, καθώς είναι μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του Faith and Leadership 100, του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), και της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (THI).
Μάλιστα, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είχε παρασημοφορήσει τον Τζορτζ Τσούνη με το Μετάλλιο του Αγίου Παύλου, την υψηλότερη αναγνώριση που απονέμει η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής. Επιπλέον, έχει λάβει το Βραβείο «Justice for Cyprus» της Ομοσπονδίας Κυπριακών Αμερικανικών Οργανισμών που του απονεμήθηκε από τον πρώην πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και το βραβείο Athens-Wishner που απονέμει από κοινού η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC).
Απαντήσεις για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά αλλά και για την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση έδωσε…
Τον τρόπο που έχουν επηρεάσει οι τελευταίες εξελίξεις το πολιτικό σκηνικό της χώρας αποτυπώνει η δημοσκόπηση της…
Του Μιχάλη Κατσανεβάκη * Αμέσως μετά την Συμφωνία της Βάρκιζας (12/2/1945) συνήλθε στην Κρήτη η…
«Στην τριετία 2023-2025 η Ελλάδα θα έχει σωρευτική ανάπτυξη 6,9% και η ευρωζώνη 2,5%». Τάδε…
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αποφάσισε τη διακοπή, αντί για αναβολή, στη δίκη της υπόθεσης…
Η εκπρόσωπος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία της Georgia Marjorie Taylor Greene πρότεινε ότι…
This website uses cookies.