Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Φερνάντο Πεσσόα καλεί τον Λουίτζι Πιραντέλλο στο τηλέφωνο! – 6 τελευταίες παραστάσεις

Μια παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη του Αντόνιο Ταμπούκι

Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ παρουσιάζει από την Παρασκευή 2 έως και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, για έξι (6) ακόμα παραστάσεις, το θεατρικό έργο του Αντόνιο Ταμπούκι: «Ζητούν τον κύριο Πιραντέλλο στο τηλέφωνο».

Το έργο, που θα παίζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9.30 μμ, μετέφρασε ο Ανταίος Χρυσοστομίδης και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, σκηνικά και κοστούμια Όλγας Βερυκάκη, επεξεργασία ήχων και μουσική επιμέλεια Δημήτρη Ιατρόπουλου, φωτισμοί Μαρίας Μπαλαντίνου και βοηθό σκηνοθέτη την Πηνελόπη Τσιαμήτρου. Τις φιγούρες που κρέμονται στους τοίχους του σκηνικού ζωγράφισε η Όλγα Βερυκάκη για τις ανάγκες της παράστασης και αποτελούν μια σπουδή πάνω στο έργο του Jean Rustin, ενώ οι κούκλες κατασκευάστηκαν από τον Παύλο Νόβακ.

Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Μιχάλης Βιρβιδάκης και Αντώνης Παλιεράκης ενώ στην παράσταση ακούγονται μαγνητοφωνημένες οι φωνές των ηθοποιών Χριστίνας Βεριβάκη, Γιώργου Γραμματικάκη, Ελπίδας Ζαμπετάκη και Πηνελόπης Τσιαμήτρου.

Το έργο έκανε πρεμιέρα στις 27 Σεπτεμβρίου 2012, στο θέατρο ΚΥΔΩΝΙΑ, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Δήμου Χανίων στη μνήμη του συγγραφέα και παίχτηκε τότε για 4 μόνο παραστάσεις.

Το θεατρικό έργο «Ζητούν τον κύριο Πιραντέλλο στο τηλέφωνο» (Il signor Pirandello è desiderato al telefono) γραμμένο το 1988 απηχεί την μακρόχρονη φιλολογική ενασχόληση, την προσωπική σχέση αγάπης και θαυμασμού του Αντόνιο Ταμπούκι για την εύθραυστη προσωπικότητα και το ιδιόρρυθμο λογοτεχνικό έργο του Πορτογάλου συγγραφέα Φερνάντο Πεσσόα όπως αυτό αναδύθηκε μέσα από το περίφημο μπαούλο του 40 περίπου χρόνια μετά το θάνατό του.

Την παράσταση συνοδεύει καλαίσθητο πρόγραμμα-βιβλίο των εκδόσεων «Άγρα», με τη μετάφραση του έργου, τη διανομή, κι έναν πρόλογο του Ανταίου Χρυσοστομίδη για τη σχέση του Αντόνιο Ταμπούκι με το λογοτεχνικό έργο του Φερνάντο Πεσσόα αλλά και με τον έτερο γνωστό θαυμαστή των προσωπείων της ανθρώπινης ψυχής, Λουίτζι Πιραντέλλο.

Ο Αντόνιο Ταμπούκι προλογίζοντας το θεατρικό του έργο γράφει: «Δεν φαίνεται από πουθενά ότι οι Λουίτζι Πιραντέλλο και Φερνάντο Πεσσόα γνωρίστηκαν προσωπικά. Αυτοί οι δύο μεγάλοι δημιουργοί του Εικοστού αιώνα, με μια ποιητική από πολλές απόψεις παρόμοια, δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Κι όμως είχε εμφανιστεί η ευκαιρία. Το 1931 ο Πιραντέλλο πήγε στη Λισσαβόνα όπου έμεινε για μερικές μέρες, για να παρακολουθήσει την παγκόσμια πρεμιέρα (στα πορτογαλικά) του έργου του Όνειρο … αλλά ίσως όχι.

Σε μια από τις τελευταίες του επιστολές στην αρραβωνιαστικιά του Οφέλια Κεϊρός, ο Πεσσόα εκφράζει την πρόθεσή του να πάει, για μια περίοδο θεραπείας, σε μια ψυχιατρική κλινική του Κασκάις. Οι λόγοι που αναφέρει στην αρραβωνιαστικιά είναι η αϋπνία και η αναστάτωση που του προκαλούν οι «επισκέψεις» των ετερωνύμων του που τώρα πια τον αναγκάζουν να γράφει συνεχώς, ξυπνώντας τον στην καρδιά της νύχτας. Πάντως δεν φαίνεται από πουθενά ότι τελικά πήγε στην κλινική.»

Το έργο «Ζητούν τον κύριο Πιραντέλλο στο τηλέφωνο» έχει παιχτεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα στην Ιταλία και σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις ενώ αίσθηση προκάλεσε η πρώτη του παράσταση το 1990, στο Πίκολο Τεάτρο του Τζόρτζιο Στρέλλερ στο Μιλάνο, σε σκηνοθεσία Gino Zampieri με τους ηθοποιούς Renato De Carmine και Ettore Gaipa.

Αξίζει ίσως να αναφερθεί πως το 2005 η Εταιρεία Θεάτρου Μνήμη ανέβασε στο θέατρο Κυδωνία το έργο του Αντόνιο Ταμπούκι «Τρεις ασήμαντες ιστορίες χωρίς συμπέρασμα» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη. Το έργο παίχτηκε από τη 1 έως τις 12 Ιουνίου και από τις 14 Οκτωβρίου έως τις  27 Νοεμβρίου 2005 ενώ περιόδευσε στην Αθήνα (Θέατρο της Άνοιξης) και το Ηράκλειο Κρήτης (Θέατρο Όμμα Στούντιο). Η επίσημη πρεμιέρα του έργου, που παρουσιαζόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έγινε με την παρουσία του συγγραφέα στις 4 Ιουνίου 2005.

www.theatrokydonia.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ο Βασίλης Οικονόμου έπαυσε τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου – Εμπλέκεται σε υπόθεση ξεπλύματος και trafficking

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Βασίλη Οικονόμου παύθηκε από τα καθήκοντά του, καθώς το όνομά του…

7 hours ago

12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων: Δωρεάν εργαστήρια και masterclasses

Για μια ακόμη χρονιά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα που προσφέρεται με…

7 hours ago

Σοβαρό τροχαίο στα Χανιά: Τραυματίστηκε μοτοσικλετιστής

Ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθες το βράδυ στην περιοχή του Μάλεμε, στα Χανιά. Σύμφωνα…

7 hours ago

Ανδρουλάκης από Ηράκλειο: «Στις επόμενες εκλογές δε θα είναι πράσινη μόνο η Κρήτη αλλά η μισή Ελλάδα»

Στο Ηράκλειο μίλησε το βράδυ της Δευτέρας ο Νίκος Ανδρουλάκης. Λίγες ημέρες πριν την εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ,…

7 hours ago

Επίθεση με αλυσοπρίονο: Σκηνές θρίλερ περιέγραψε στη δίκη ο δικαστικός επιμελητής

Καταδικαστική απόφαση εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας, μετά από μια μαραθώνια διαδικασία, το Αυτόφωρο Μονομελές…

7 hours ago

Sex Roulette: Ανησυχία από τo νέο challenge στο ΤikTok – Ανήλικοι κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις και «χάνουν» όσες μείνουν έγκυες

Νέα επικίνδυνη μόδα εμφανίστηκε στο TikTok προκαλώντας πονοκέφαλο σε γονείς και υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη, μιας και…

7 hours ago

This website uses cookies.