Μια παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη του Αντόνιο Ταμπούκι
«Ζητούν τον κύριο Πιραντέλλο στο τηλέφωνο».
Η παράσταση εντάσσεται σε έναν κύκλο εκδηλώσεων που θα ξεκινήσουν την ημέρα εκείνη από το Μεγάλο Αρσενάλι στις 7.30 μμ με την παρουσία συγγενών, φίλων και άλλων ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό και θα ολοκληρωθούν με την παράσταση του θεατρικού έργου (διάρκειας μίας ώρας) στο Θέατρο Κυδωνία, στην οδό Υψηλαντών 12, η οποία θα ξεκινήσει στις 10.00 μμ.
Η παράσταση θα επαναληφθεί την Παρασκευή 28, Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στις 9.30 μμ.
Υπενθυμίζουμε πως ο Αντόνιο Ταμπούκι, ο σπουδαίος αυτός ιταλός συγγραφέας και διανοητής, ανέπτυξε τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής του ιδιαίτερη σχέση με τους κατοίκους και την πόλη των Χανίων την οποία επισκεπτόταν ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι στις αρχές Ιουνίου, μια σχέση την οποία περιγράφει ο ίδιος με λαμπερά χρώματα στο βιβλίο του «Ταξίδια και άλλα ταξίδια» (πρόσφατα κυκλοφόρησε σε μετάφραση Ανταίου Χρυσοστομίδη από τις εκδόσεις «Άγρα»). Στις 28 Μαίου 2011, ο Δήμος Χανίων, σε τελετή που έγινε στο Μεγάλο Αρσενάλι της πόλης τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη του.
Το θεατρικό έργο «Ζητούν τον κύριο Πιραντέλλο στο τηλέφωνο» (Il signor Pirandello è desiderato al telefono) γραμμένο το 1988 απηχεί την μακρόχρονη φιλολογική ενασχόληση, την προσωπική σχέση αγάπης και θαυμασμού του Αντόνιο Ταμπούκι για την εύθραυστη προσωπικότητα και το ιδιόρρυθμο λογοτεχνικό έργο του Πορτογάλου συγγραφέα Φερνάντο Πεσσόα όπως αυτό αναδύθηκε μέσα από το περίφημο μπαούλο του 40 περίπου χρόνια μετά το θάνατό του.
Το έργο μετέφρασε ο Ανταίος Χρυσοστομίδης ειδικά για την εκδήλωση της ημέρας αυτής και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, σκηνικά και κοστούμια Όλγας Βερυκάκη, επεξεργασία ήχων και μουσική επιμέλεια Δημήτρη Ιατρόπουλου, φωτισμοί Μαρίας Μπαλαντίνου και βοηθό σκηνοθέτη την Πηνελόπη Τσιαμήτρου. Τις φιγούρες που κρέμονται στους τοίχους του σκηνικού ζωγράφισε η Όλγα Βερυκάκη για τις ανάγκες της παράστασης και αποτελούν μια σπουδή πάνω στο έργο του Jean Rustin, ενώ οι κούκλες κατασκευάστηκαν από τον Παύλο Νόβακ.
Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Μιχάλης Βιρβιδάκης και Αντώνης Παλιεράκης ενώ στην παράσταση ακούγονται μαγνητοφωνημένες οι φωνές των ηθοποιών Χριστίνας Βεριβάκη, Γιώργου Γραμματικάκη, Ελπίδας Ζαμπετάκη και Πηνελόπης Τσιαμήτρου.
Την παράσταση συνοδεύει καλαίσθητο πρόγραμμα-βιβλίο των εκδόσεων «Άγρα», με τη μετάφραση του έργου, τη διανομή, κι έναν πρόλογο του Ανταίου Χρυσοστομίδη για τη σχέση του Αντόνιο Ταμπούκι με το λογοτεχνικό έργο του Φερνάντο Πεσσόα αλλά και με τον έτερο γνωστό θαυμαστή των προσωπείων της ανθρώπινης ψυχής, Λουίτζι Πιραντέλλο.
Ο Αντόνιο Ταμπούκι προλογίζοντας το θεατρικό του έργο γράφει: «Δεν φαίνεται από πουθενά ότι οι Λουίτζι Πιραντέλλο και Φερνάντο Πεσσόα γνωρίστηκαν προσωπικά. Αυτοί οι δύο μεγάλοι δημιουργοί του Εικοστού αιώνα, με μια ποιητική από πολλές απόψεις παρόμοια, δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Κι όμως είχε εμφανιστεί η ευκαιρία. Το 1931 ο Πιραντέλλο πήγε στη Λισσαβόνα όπου έμεινε για μερικές μέρες, για να παρακολουθήσει την παγκόσμια πρεμιέρα (στα πορτογαλικά) του έργου του Όνειρο … αλλά ίσως όχι.
Σε μια από τις τελευταίες του επιστολές στην αρραβωνιαστικιά του Οφέλια Κεϊρός, ο Πεσσόα εκφράζει την πρόθεσή του να πάει, για μια περίοδο θεραπείας, σε μια ψυχιατρική κλινική του Κασκάις. Οι λόγοι που αναφέρει στην αρραβωνιαστικιά είναι η αϋπνία και η αναστάτωση που του προκαλούν οι «επισκέψεις» των ετερωνύμων του που τώρα πια τον αναγκάζουν να γράφει συνεχώς, ξυπνώντας τον στην καρδιά της νύχτας. Πάντως δεν φαίνεται από πουθενά ότι τελικά πήγε στην κλινική.»
Το έργο «Ζητούν τον κύριο Πιραντέλλο στο τηλέφωνο» έχει παιχτεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα στην Ιταλία και σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις ενώ αίσθηση προκάλεσε η πρώτη του παράσταση το 1990, στο Πίκολο Τεάτρο του Τζόρτζιο Στρέλλερ στο Μιλάνο, σε σκηνοθεσία Gino Zampieri με τους ηθοποιούς Renato De Carmine και Ettore Gaipa.
Αξίζει ίσως να αναφερθεί πως το 2005 η Εταιρεία Θεάτρου Μνήμη ανέβασε στο θέατρο Κυδωνία το έργο του Αντόνιο Ταμπούκι «Τρεις ασήμαντες ιστορίες χωρίς συμπέρασμα» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη. Το έργο παίχτηκε από τη 1 έως τις 12 Ιουνίου και από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 27 Νοεμβρίου 2005 ενώ περιόδευσε στην Αθήνα (Θέατρο της Άνοιξης) και το Ηράκλειο Κρήτης (Θέατρο Όμμα Στούντιο). Η επίσημη πρεμιέρα του έργου, που παρουσιαζόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έγινε με την παρουσία του συγγραφέα στις 4 Ιουνίου 2005.
Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο που επρόκειτο να γίνει σήμερα σε…
Εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς ανακοίνωσε πως ισραηλινή όμηρος έχασε τη ζωή της, στον…
Μια πρόσφατη ανακάλυψη των επιστημόνων αναφορικά με τον Ήλιο δημιουργεί ερωτήματα. Στο σημείο υπάρχουν μερικά παράξενα…
Σε μαζική σύσκεψη που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ στην αίθουσα του ΤΕΕ…
Σοκαριστικές στιγμές είχε ζήσει η Νικολέτα Κάρδαρη, μαθήτρια της Γ' Λυκείου στο Μουσικό Σχολείο Χανίων…
«Δεν θα δείτε ποτέ από εμένα και το ΠΑΣΟΚ να πάμε στο παρασκήνιο, να κάνουμε…
This website uses cookies.