ΤΟΠΙΚΑ

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς ζητά την απόσυρση του Σχεδίου νόμου για το Περβάλλον

Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης ζητά την απόσυρση του περιβαλλοντικου νομοσχεδίου που έχει καταθέσει προς ψήφιση η κυβέρνηση.

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Σε μια εποχή έντονου προβληματισμού για τη σχέση αλληλεξάρτησης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς-Δυτικής Κρήτης σας απευθύνει έκκληση να αποσύρετε την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου με αντικείμενο τον «Εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή αυτές τις ημέρες και αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Συνοπτικά, τρεις λόγοι τεκμηρίωσης αιτήματός μας:

  • Η προβληματική διαδικασία (δεδομένης και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας) που δεν επέτρεψε την ουσιαστική συζήτηση της πληθώρας των προτεινόμενων αλλαγών, ούτε στην κοινωνία, ούτε στο κοινοβούλιο.2. Η κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης που στον πυρήνα της διαμόρφωσής τους, είναι φορείς «τοπικότητας», αποκέντρωσης και διαβούλευσης. Η εικοσαετής συσσώρευση εμπειρίας και προσαρμογής στον ρόλο αυτό, καθώς και η αντίστοιχη οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες διαγράφονται. Η οικοδομηθείσα εμπιστοσύνη ούτε μεταφέρεται προς τον νέο οργανισμό ούτε μπορεί να σωρευτεί εκ νέου χωρίς τη δαπάνη ισοδύναμου χρόνου και κόπου (από ποιά τοπική δομή άραγε;) Στη θέση των ΦΔ μπαίνει (ακόμη) μία υπηρεσία με έδρα την Αθήνα. Ενώ ήταν πάγιο αίτημα των ίδιων των ΦΔ η δημιουργία κεντρικής δομής στήριξης του συστήματος, τους χρεώθηκαν τα προβλήματα από τη μη διαμόρφωσή της, και τους αποδόθηκαν διαχρονικές αδυναμίες του ΥΠΕΝ, οδηγώντας στην πρόταση κατάργησης. Επιπλέον δεν δίνεται λύση στην υπερδεκαετή ομηρία των νυν εργαζόμενων οι οποίοι είχαν προσληφθεί μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ και επίσης έχουν συσσωρεύσει σημαντική και εξαιρετικά αναγκαία στις μέρες μας εμπειρία.
  • Η «μηχανιστική» θεώρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Τα χωροταξικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για το δομημένο περιβάλλον μεταφέρονται μηχανιστικά ως εργαλεία χωροταξίας του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτό, σε αντίθεση με την αντίληψη ότι κυρίαρχο αντικείμενο της χωροταξίας στο φυσικό περιβάλλον είναι οι κατανομές των προστατευτέων ειδών και οικοτόπων και όχι οι χρήσεις γης. Η προσέγγιση αυτή είναι σε αντίθεση με τη διεθνή πρακτική (π.χ. κατηγορίες Προστατευόμενων Περιοχών της IUCN). Ενδεικτικά, η αντικατάσταση του άρθρου 19 ν.1650 στερείται επιστημονικής βάσης, ενώ καταλήγει σε διατυπώσεις όπως “στις περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης επιτρέπονται(!;) τα δάση” ή “οι υγρότοποι…”
  • Η χαλάρωση των καθεστώτων προστασίας. Το σ/ν επιτρέπει, αναιτιολόγητα, σε όλες τις κατηγορίες, πολλές, ασύμβατες ως σήμερα, δραστηριότητες. Ευρύτερα, η δηλωμένη πρόθεση του Υπουργείου Π.ΕΝ. για εύνοια προς τις επενδύσεις, υιοθετεί τη στρεβλή άποψη πως οι έννοιες περιβάλλον και ανάπτυξη είναι ασύμβατες. Εμείς πρεσβεύουμε ότι μια στιβαρή περιβαλλοντική νομοθεσία, σε αρμονία με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Ελληνικό Σύνταγμα, δεν προστατεύει μόνο το περιβάλλον, αλλά προστατεύει και ευνοεί αξιόπιστες και σοβαρές επενδύσεις, καθώς τους παρέχει ένα σταθερό και ασφαλές πλαίσιο, κοινωνική συναίνεση και προστιθέμενη αξία στην ίδια την επένδυση. Ειδικά το τελευταίο σημείο αφορά άμεσα τη Χώρα μας, καθώς η καλή ποιότητα περιβάλλοντος είναι από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά της και ελκυστής επενδύσεων.

Για το ΔΣ του ΦΔ ΕΔ Σαμαριάς – ΔΚ

Ο Πρόεδρος

Δρ Πέτρος Λυμπεράκης

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Δικαίωμα στον Ασάνζ να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Οιδρυτής του αποκαλυπτικού ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του…

13 hours ago

3η Γιορτή Αθλητισμού στην Γαύδο

Ο Δήμος Γαύδου στο πλαίσιο της 3ης Γιορτής Αθλητισμού στο νησί της Καλυψούς, την ακριτική Γαύδο, προκηρύσσει τους…

13 hours ago

Στο Κ.Α.Σ. η μελέτη για κατασκευές σκίασης και εξοπλισμού στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, μετέβη σήμερα στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του…

13 hours ago

Χανιά: Λουκέτο σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται ως Αθλητικό Κέντρο

Συνεργεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πραγματοποίησαν έλεγχο σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται ως Αθλητικό…

13 hours ago

Οι Έλληνες της ηλικιακής ομάδας 25 – 34 είναι οι πιο πιεσμένοι οικονομικά στην ευρωζώνη – Ζουν στα παιδικά τους δωμάτια

Το ποσοστό των εργαζόμενων νέων που ζουν με τους γονείς τους στην ΕΕ έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια,…

14 hours ago

ChatGPT-4ο: Επανάσταση στο AI – Τι υπόσχεται το νέο μοντέλο

Τη χρήση του δημοφιλούς chatbot της, ChatGPT, επεκτείνει η OpenAI λανσάροντας ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που υπόσχεται…

15 hours ago

This website uses cookies.