ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο φωτογράφος που τα έβαλε με το AI και κέρδισε

Από τότε που εμφανίστηκε η Δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη, η διαχρονική μάχη ανθρώπου και μηχανής φαινόταν μονόπλευρη. Μέχρι που εμφανίστηκε ο φωτογράφος Μάιλς Αστρέι.

Ο 38χρονος φωτογράφος, αποφασισμένος να υπερασπιστεί την αξία της ανθρώπινης ματιάς, ανέλαβε να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του που χρησιμοποιούν AI, καταφέρνοντας να κερδίσει τον διαγωνισμό φωτογραφίας στα 1839 Awards στην κατηγορία “AI generated“, υποβάλλοντας την τραβηγμένη από τον ίδιο φωτογραφία, με τίτλο “Flamingone”.

Η εντυπωσιακή φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται ένα φλαμίνγκο με φόντο ένα χιονισμένο τοπίο, έπεισε τους κριτές να του απονείμουν την τρίτη θέση, με τον Αστρέι να αναφέρει ότι παρακινήθηκε να σπάσει τους κανόνες μετά από αρκετές περιπτώσεις όπου AI εικόνες κέρδιζαν σε συμβατικούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς.

“Σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να ανατρέψω αυτή την ιστορία με τον τρόπο που μόνο ένας άνθρωπος θα μπορούσε, υποβάλλοντας μια πραγματική φωτογραφία σε έναν διαγωνισμό AI. Φυσικά, επέλεξα επίτηδες μια εικόνα που είναι τόσο σουρεαλιστική, σχεδόν απίστευτη, ώστε να μπορεί εύκολα να αποδοθεί στην τεχνητή νοημοσύνη”, είπε.

Λίγο μετά την αποκάλυψη ότι δεν υπήρχε καμία εμπλοκή AI, ο Αστρέι αποκλείστηκε από το βραβείο – το οποίο συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο – και δυο άλλοι δημιουργοί έλαβαν το χάλκινο μετάλλιο και το βραβείο κοινού αντίστοιχα.

“Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί ήδη να παράγει απίστευτα ρεαλιστικό περιεχόμενο, και αν αυτό το περιεχόμενο δεν αμφισβητηθεί, μπορεί εύκολα να ξεγελάσει ολόκληρα ακροατήρια”, είπε ο Αστρέι. “Μέχρι τώρα, δεν είχαμε πολλούς λόγους να αμφισβητούμε την αυθεντικότητα των φωτογραφιών, των βίντεο και των ήχων. Αυτό άλλαξε ξαφνικά και θα πρέπει να προσαρμοστούμε”, πρόσθεσε.

Οι διοργανωτές των βραβείων ανέφεραν ότι ο 38χρονος φωτογράφος θέλησε να περάσει ένα “ισχυρό μήνυμα”, αλλά η συμμετοχή της φωτογραφίας ήταν παρ’ όλα αυτά άδικη. “Κάθε κατηγορία έχει διακριτά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι εικόνες των συμμετεχόντων. Η υποβολή του δεν πληρούσε τις απαιτήσεις για την κατηγορία εικόνας που παράγεται από AI. Καταλαβαίνουμε ότι αυτός ήταν ο σκοπός του, αλλά δεν θέλουμε να εμποδίσουμε άλλους καλλιτέχνες από την ευκαιρία τους να κερδίσουν στην κατηγορία AI. Ελπίζουμε αυτό να φέρει ευαισθητοποίηση (και ένα μήνυμα ελπίδας) σε άλλους φωτογράφους που ανησυχούν για την τεχνητή νοημοσύνη“, είπαν.

Η νίκη του Αστρέι έρχεται ένα χρόνο μετά την είδηση ότι ένας Γερμανός καλλιτέχνης, ο Μπόρις Έλνταγκσεν, κέρδισε ένα βραβείο στον διαγωνισμό Sony World Photography με μια εικόνα που είχε δημιουργηθεί μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο Έλνταγκσεν υπερασπίστηκε την απόφασή του να υποβάλει την εικόνα στην κατηγορία “creative open“, ισχυριζόμενος ότι ήταν ένα σύνθετο έργο για να δημιουργηθεί.

Η φύση εξακολουθεί να υπερτερεί της μηχανής και εσείς βοηθήσατε να αποδειχθεί αυτό! Η φωτογραφία μου F L A M I N G O N E κέρδισε την ψήφο του κοινού και το βραβείο της κριτικής επιτροπής στην κατηγορία AI των @1839awards – η ανατροπή: η φωτογραφία δεν έχει δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη. Μετά την αποκάλυψη, οι διοργανωτές είχαν μια εκπληκτική αντίδραση που μου έφτιαξε τη μέρα. 

Με το περιεχόμενο που δημιουργείται με τεχνητή νοημοσύνη να αναδιαμορφώνει ραγδαία το ψηφιακό τοπίο και ταυτόχρονα να πυροδοτεί μια όλο και πιο έντονη συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις του στο μέλλον του περιεχομένου και των δημιουργών πίσω από αυτό, υπέβαλα αυτή την πραγματική φωτογραφία στην κατηγορία AI των 1839 Awards για να αποδείξω ότι η Μητέρα Φύση και οι ανθρώπινοι ερμηνευτές της μπορούν ακόμα να νικήσουν τη μηχανή και ότι η δημιουργικότητα και το συναίσθημα είναι κάτι περισσότερο από μια σειρά ψηφίων.

Αφού αποκάλυψα στους διοργανωτές την αληθινή φύση του F L A M I N G O N E, η συμμετοχή μου αποκλείστηκε, μια απόφαση που υποστηρίζω πλήρως. Η έκπληξη ήταν η αντίδραση των διοργανωτών: Η Lily Fierman, συνιδρύτρια και διευθύντρια των 1839 Awards, σημείωσε ότι εκτιμά το ισχυρό μήνυμα και ότι ήταν μια σημαντική και επίκαιρη δήλωση. “Ελπίζουμε ότι αυτό θα ευαισθητοποιήσει (και θα δώσει ένα μήνυμα ελπίδας) σε πολλούς φωτογράφους που ανησυχούν για την Τεχνητή Νοημοσύνη”, δήλωσε. Τα λόγια της μου έφτιαξαν τη μέρα περισσότερο από όλα τα άρθρα του Τύπου που δημοσιεύτηκαν έκτοτε“, έγραψε μεταξύ άλλων ο 38χρονος φωτογράφος στην ανάρτησή του στο Instagram.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η Μόσχα προειδοποιεί για μοιραία τραγωδία αν οι Δυτικοί υποτιμήσουν την αποφασιστικότητά της

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι αν η Δύση υποτιμήσει την…

4 hours ago

Βλαδίμηρος Κοκκινάκης: Ο Κρητικής καταγωγής σοβιετικός θρύλος των αιθέρων του οποίου τη γέννηση υπενθύμισε η Ρωσική πρεσβεία

"Σαν σήμερα το 1904 γεννήθηκε ο Σοβιετικός πιλότος δοκιμών Βλαδίμηρος Κοκκινάκης, ειδικευόμενος σε πτήσεις μεγάλου…

4 hours ago

Σε ποιες περιοχές στα Χανιά απογορεύεται η κολύμβηση

Οι ακτές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κρίνονται ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ για ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ, σύμφωνα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη…

5 hours ago

MyCoast: «Βροχή» καταγγελιών στην πλατφόρμα για τις αυθαιρεσίες σε παραλίες – 150 καταγγελίες στα Χανιά

Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες για παράνομες ξαπλώστρες και όχι μόνο στην πλατφόρμα «myCoast». Κυκλάδες, Χαλκιδική, Πρέβεζα, αλλά και…

5 hours ago

Πόσο πιο υποτελής μπορεί να γίνει η δημοτική αρχή των Χανίων;

Τι κατάντια είναι πια αυτή! Τα Χανιά, μία πόλη που κάποτε είχε ένα πολύ ισχυρό…

5 hours ago

Ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης έκλεισε για να γίνει η απόβαση των Αμερικάνων

Το κέντρο των Χανίων μπλόκαρε για να εξυπηρετηθούν οι αμερικάνοι στρατιώτες του αεροπλανοφόρου Άιζενχάουερ. Πιο…

5 hours ago

This website uses cookies.