Βαρύς είναι ο «φόρος αίματος» των αμάχων που έχουν σκοτωθεί τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Παλαιστίνη, στη Λωρίδα της Γάζας συγκεκριμένα, μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν μέλη της Χαμάς στα νότια της χώρας στις 7 Οκτωβρίου.
Ενώ οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο πως αναμένεται από ώρα σε ώρα η χερσαία επίθεση του Ισραήλ κατά στόχων της Χαμάς στη Γάζα, ο Θεόδωρος Λιόλιος, αναπληρωτής κοσμήτορας και καθηγητής πυρηνικής φυσικής και στρατιωτικών επιστημών, μιλώντας στο Mega ανέδειξε το ζήτημα της χρήσης πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή, καθώς και το σενάριο το Ισράηλ να «χτυπήσει» την Τεχεράνη.
Τι θα γίνει αν το Ισραήλ ρίξει πυρηνικά στην Τεχεράνη
«Η εμβέλεια των πυρηνικών πυραύλων του Ισραήλ είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να φτάσει στην Τεχεράνη. Οι προσομοιώσεις μας, δείχνουν ότι εάν πυρηνικός πύραυλος τώρα, έχουμε μία ακτίνα γύρω στο 1 χλμ της πύρινης σφαίρας» ανέφερε αρχικά ο κ. Λιόλιος.
«Αν σκεφτούμε πως υπάρχουν 12.000 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στην Τεχεράνη, τότε τα θύματα θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες από ένα ανάλογο χτύπημα» σημείωσε στη συνέχεια.
Πόσο πιθανό είναι ένα ανάλογο σενάριο
Ο κ. Λιόλιος, ερωτώμενος για το πόσο πιθανό είναι το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, δηλαδή το Ισραήλ να πλήξει με πυρηνικούς πυραύλους το κράτος, που θεωρεί υπεύθυνο για τη χρηματοδότηση της Χαμάς, σημείωσε πως «αποτελεί δόγμα του Ισραήλ».
«Υπάρχει στη βιβλιογραφία, όπως και σε κάθε χώρα που έχει πυρηνικά όπλα η οποία αναφέρει πως σε περίπτωση που κινδυνεύσει, δεν θα διστάσει να τα χρησιμοποιήσει. Το 1973, ξέρουμε πολύ καλά, ότι έδειξαν στους Άραβες ότι τους σημαδεύουν με τα πυρηνικά όπλα. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν μία επίθεση των Αράβων εναντίον των Ισραηλινών, εάν εισβάλλουν, με αποτέλεσμα την επίθεση του Ισραήλ με πυρηνικά όπλα. Δεν μπορεί να επιβιώσει αλλιώς» σημείωσε στη συνέχεια ο καθηγητής.
Διευκρίνισε, επίσης, πως καμία από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, πλην του Ισραήλ, δεν διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, ενώ επανέλαβε πως στο δόγμα της χώρας ανφαέρεται πως, σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από τις εν λόγω (σ.σ. χώρες), θα χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά του όπλα.
Ισραήλ: «Διπλωματικός πυρετός» για την επίλυση της σύγκρουσης
Πλήθος ηγετών, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθούν μέσα από τον «δρόμο» της διπλωματίας να επιλύσουν το Μεσανατολικό προτού πάρει κι άλλες προεκτάσεις και εξεταστεί το σενάριο εμπλοκής χωρών, όπως το Ιράν.
Άξιο αναφοράς είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός σχεδιάζει μέσα στις επόμενες ημέρες να επισκεφθεί το Ισραήλ και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο ευρύτερο πλαίσιο εύρεσης ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση με τη Χαμάς.
Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο πως η επίσκεψη και η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
Περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς και ο ακριβής χρόνος κατά τη διάρκεια του οποίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Ισραήλ, θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες, ενώ εντάσσονται στο διπλωματικό πλαίσιο για την εύρεση ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η επικοινωνία του με τον Ερντογάν
Υπενθυμίζεται πως νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου στο επίκεντρο μπήκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα.