OIKONOMIA

«Πάγωμα» κατώτατου: «Σφαλιάρα» που μας ρίχνει πιο βαθιά στον πάτο της Ε.Ε. – Δύο χρόνια νέες χώρες θα μας προσπερνούν

Πραγματικά καίριο χτύπημα για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενους ήταν η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης να παγώσει ουσιαστικά για επιπλέον δύο ακόμη χρόνια στα 650 ευρώ τον κατώτατο μισθό της χώρας.

Κι αυτό γιατί με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat η χώρα μας βρίσκεται ήδη πολύ χαμηλά στην κατάταξη με βάση τον κατώτατο μισθό πίσω από χώρες όπως η Σλοβενία, η Μάλτα και η Πορτογαλία ενώ στην πλάτη μας νιώθουμε «καυτή την ανάσα» χωρών όπως η Πολωνία, η Λιθουανία και η Εσθονία που το πιθανότερο είναι ότι μέσα στην επόμενη διετία θα μας φτάσουν ή και θα μας ξεπεράσουν.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι στα επίσημα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα παρουσιάζεται με κατώτατο στα 758 ευρώ λίγο υψηλότερα από την Πορτογαλία αλλά αυτό δεν είναι η πραγματική εικόνα καθώς η υπηρεσία της Ε.Ε. επιμερίζει στα 650 ευρώ τους δύο επιπλέον μισθούς των δώρων και του επιδόματος αδείας.

Κίνδυνος πτώσης ακόμα 4-5 θέσεων στην Ευρώπη των 27

Αν όμως λάβουμε υπόψη τον πραγματικό μηνιαίο μισθό των 650 ευρώ και όχι τα «ωραιοποιημένα» στοιχεία της Eurostat τότε είναι πολύ πιθανό από την (πραγματική) 12η θέση που είμαστε σήμερα να πέσουμε 4 και 5 θέσεις πιο κάτω εκεί δηλαδή που βρίσκεται σήμερα για παράδειγμα η Τσεχία με 574 ευρώ.

Επίσης ένα άλλο τραγικό οικονομικό στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα με την απόφαση του παγώματος στα 650 ευρώ μέχρι το 2023 στην ουσία θα κλείσει 12 χρόνια με χαμηλότερο κατώτατο μισθό από τα 751 ευρώ του 2011 και 14 χρόνια από τα 740 ευρώ του 2009.

Και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα μεταξύ των 27 της Ε.Ε. που έχει χαμηλότερο κατώτατο μισθό από ότι 14 χρόνια πριν. Όλες οι υπόλοιπες, χωρίς καμία εξαίρεση, έχουν ανοδική πορεία και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα πολύ σημαντική.

Για παράδειγμα στο ίδιο διάστημα χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Εσθονία και η Λιθουανία έχουν διπλάσιάσει έως και τριπλασιάσει τον κατώτατο μισθό τους.

Και το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι αυτόν τον πολύ χαμηλό μισθό δεν τον λαμβάνει μία μικρή μειοψηφία εργαζόμενων, ενδεχομένως πολύ νέων, που μόλις εισήλθαν στην αγορά εργασίας, όπως δηλαδή συμβαίνει στις περισσότερες χώρες.

Αντίθετα ο κατώτατος στην Ελλάδα αφορά περισσότερους από 700.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για πλήρη απασχόληση ή εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και απολαβές ακόμη και κάτω των 500 ευρώ μηνιαίως, οι οποίες όμως εξαρτώνται απο το ύψος του κατώτατου μισθού.

Μεγάλες ανισότητες εντός Ε.Ε.

Πάντως οι μεγάλες ανισότητες μεταξύ Βορά-Νότου αλλά και Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης αναδεικνύονται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και στο ύψος του κατώτατου μισθού.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Λουξεμβούργο με κατώτατο μισθό τις 2.141,99 ευρώ. Ενώ στην τελευταία θέση, είναι η Αλβανία με μόλις 213,45 ευρώ.

Χαμηλοί μισθοί καταγράφονται στις βαλκανικές χώρες, καθώς και σε εκείνες του πρώην ανατολικού μπλοκ, ενώ τους πιο υψηλούς μισθούς λαμβάνουν κυρίως οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, εκεί όπου ο κατώτατος μισθός ξεπερνά τα 1.000 ευρώ (Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία).

Στη μεσαία ζώνη υπάρχουν 10 χώρες όπου ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται από 500 έως 1.000 ευρώ (Σλοβενία, Μάλτα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Πολωνία, Λιθουανία, Εσθονία, Σλοβακία, Τσεχία, Κροατία). Τέλος σε επτά χώρες ο μισθός υπολείπεται των 500 ευρώ (Ουγγαρία, Ρουμανία, Λετονία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία και Αλβανία).

Ο κατώτατος μισθός στην Ευρώπη σύμφωνα με την Eurostat

-Λουξεμβούργο: 2.141,99

-Ιρλανδία: 1.656,2

-Ολλανδία: 1.635,6

-Ηνωμένο Βασίλειο: 1.598,69

-Βέλγιο: 1.593,81

-Γερμανία: 1.584

-Γαλλία: 1.539,42

-Ισπανία: 1.050

-Σλοβενία: 940,58

-Μάλτα: 777,1

-Ελλάδα: 758,33 (650 +προσαύξηση δώρων-επιδόματος αδείας)

-Πορτογαλία: 740,83

-Πολωνία: 610,79

-Λιθουανία: 607

-Εσθονία: 584

-Σλοβακία: 580

-Τσεχία: 574,62

-Κροατία: 546,07

-Ουγγαρία: 487,1

-Ρουμανία: 466,23

-Λετονία: 430

-Σερβία: 343,49

-Μαυροβούνιο: 331,33

-Βουλγαρία: 311,89

-Αλβανία: 213,45

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πλειστηριασμοί: Εκτινάχθηκαν πάνω από 200% σε δύο χρόνια

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις συμβολαιογραφικές πράξεις, με βάση τα οποία οι πλειστηριασμοί και…

1 hour ago

«Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του

Σοβαρό πρόβλημα φαίνεται πως είναι η διατήρηση της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα, με τα funds να… οδηγούν…

1 hour ago

«Silent beauty»: Γιατί έκανα ταινία την σεξουαλική κακοποίηση από τον ιερέα παππού μου

Έπεσε στα χέρια της μια φωτογραφία. Ήταν ο ιερέας παππούς της με τις ανιψιές της.…

1 hour ago

Ιατρείο μνήμης αποκτά ο δήμος Αθηναίων

Στη διάθεση των δημοτών τέθηκε το πρώτο Ιατρείο Μνήμης από τον Δήμο Αθηναίων, σε συνεργασία με…

2 hours ago

Λιομάζωμα στην κατεχόμενη Παλαιστίνη: Θέρος, τρύγος, πόλεμος, αποσταμό δεν έχουν

Της Ρούλας Μουτσέλου «Δε φανταζόμουνα έτσι τη θλίψη και το θάνατο... Τη νύχτα πάνω στην…

2 hours ago

Μητσοτάκης για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Στόχος μέχρι το 2027 η αναμονή να φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Ανάρτηση για την έναρξη των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης έκανε ο Κυριάκος…

2 hours ago

This website uses cookies.