Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος, την οποία γιορτάζουμε την Τρίτη 2α Μαΐου, ο Σύλλογος Πνευμονολόγων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σας παρουσιάζει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για το άσθμα και την αντιμετώπισή του.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, 235 εκατομμύρια άνθρωποι στο κόσμο υποφέρουν από άσθμα. Στη χώρα μας πάσχουν περίπου 300.000 Έλληνες, με αυξημένα ποσοστά στην Κρήτη που μάλιστα ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού.
Το άσθμα αποτελεί συχνή μακροχρόνια ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών. Είναι ένα νόσημα στο οποίο συμβαίνει φλεγμονή στους αεραγωγούς, στους σωλήνες δηλαδή που μεταφέρουν τον αέρα που αναπνέουμε στους πνεύμονες. Η φλεγμονή αυτή μπορεί να προκαλείται από πολλά αίτια με συνηθέστερο την αλλεργία. Για τον λόγο αυτό το άσθμα συνδέεται συχνά με αλλεργικές ασθένειες, όπως είναι η αλλεργική ρινίτιδα.
Το άσθμα προκαλεί σφύριγμα στην αναπνοή, δύσπνοια, βάρος στο στήθος και βήχα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή, συμβαίνουν ωστόσο κυρίως τη νύχτα ή νωρίς το πρωί και χαρακτηριστικά μεταβάλλονται σε βάθος χρόνου. Κάποιες φορές, τα συμπτώματα ενδέχεται να επιδεινωθούν με την πάροδο ωρών ή λεπτών, οδηγώντας σε σοβαρή στένωση των αεραγωγών, γνωστή ως κρίση άσθματος.
Η διάγνωση του άσθματος δεν είναι πάντα εύκολη καθώς τα συμπτώματα εμφανίζονται σε διαφορετικό βαθμό σε κάθε ασθενή και μερικές φορές είναι περιορισμένα. Για το λόγο αυτό όταν υπάρχουν συμπτώματα είναι αναγκαίος ο έλεγχος από πνευμονολόγο, ο οποίος από το ιστορικό, την κλινική εξέταση, και τη χρήση συγκεκριμένων διαγνωστικών μεθόδων, με κύρια εξέταση τη σπιρομέτρηση, μπορεί να διαγνώσει το άσθμα.
Εμείς οι πνευμονολόγοι χρησιμοποιούμε τον όρο «έλεγχος του άσθματος» για να αναφερθούμε στο πόσο καλά διαχειριζόμαστε τα συμπτώματα και τον αντίκτυπο που αυτά έχουν στις καθημερινές δραστηριότητες. Σκοπός μας είναι η χορήγηση της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής και στη σωστή δοσολογία ώστε να ζει ο ασθενής φυσιολογικά και να μην εμφανίζει συμπτώματα ή παροξύνσεις. Η θεραπεία αυτή συχνότερα δίδεται με τη μορφή εισπνοών ή με ειδικά για το άσθμα χάπια. Όταν το άσθμα είναι σοβαρό συχνά μπορεί να χορηγηθεί και ειδική -«βιολογική»- ενέσιμη θεραπεία. Οι δοσολογίες της φαρμακευτικής αγωγής τροποποιούνται σύμφωνα με τα εκάστοτε συμπτώματα αλλά και τη σπιρομέτρηση. Ο ειδικός ιατρός για την ρύθμιση αυτή είναι ο πνευμονολόγος.
Σημαντική βοήθεια μπορείτε να βρείτε από τον πνευμονολόγο σας και στο διαδίκτυο στο www.myasthma.gr. Η ιστοσελίδα www.myasthma.gr έχει δημιουργηθεί από την ομάδα άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Στόχος είναι η παροχή έγκυρων πληροφοριών για τη νόσο στους ασθενείς και τους συγγενείς τους, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να στείλουν τις απορίες τους και να πάρουν έγκυρες απαντήσεις από ειδικούς ανώνυμα.
Ο Βρετανοκαναδός επιστήμονας υπολογιστών, συχνά αναφερόμενος ως «πατέρας» της τεχνητής νοημοσύνης, Τζέφρι Χίντον, προειδοποίησε ότι οι πιθανότητες η…
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιχμάν Αλίγιεφ, είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον…
Ακόμα μία ανθρώπινη ζωή χάθηκε στους δρόμους της Κρήτης, μεγαλώνοντας τη μαύρη λίστα των θυμάτων…
Το Σωματείο Επισιτισμού Νομού Χανίων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μουσικών Ελλάδος – Παράρτημα Χανίων,…
Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες με έντονη βροχόπτωση και δριμύ ψύχος, πλήθος πιστών από όλη…
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2024 ΠΡΟΣ: Τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον ευσεβή και φιλόθεο…
This website uses cookies.