Μεγάλη η κινητοποίηση πολιτών αλλά και επισκεπτών του τόπου μας για τη σωτηρία της Φαλάσαρνας. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις μέσα σε δύο ημέρες από την έναρξη συλλογής υπογραφών διαδικτυακά στην πλατφόρμα AVAAZ, πάνω από 1.100 άνθρωποι έχουν συνυπογράψει σχετικό κείμενο.
Μπορείτε να συνυπογράψετε το κείμενο ΕΔΩ.
Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΑΡΑΩΝΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ. ΟΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗ ΦΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!
Τον Αύγουστο του 2022 τέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση τα σχέδια τουριστικής εταιρείας για την κατασκευή ξενοδοχείου 850 κλινών στη θέση Φαλάσαρνα του νομού Χανίων Κρήτης. Το ξενοδοχείο θα καταλαμβάνει ολόκληρη την κεντρική παραλία, μήκους σχεδόν 1 χλμ.
Μια παραλία που έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Ευρώπης, γιατί συνδυάζει μοναδικά τυρκουάζ νερά, σημεία με ροζ άμμο από κοχύλια, ένα ξεχωριστό ηλιοβασίλεμα, μια απέραντη αμμουδιά με αμμοθίνες και αμμόλοφους και γενικά ένα μοναδικό άγριο φυσικό τοπίο της Δυτικής Κρήτης. Απ’ όλα αυτά θα αποκλειστούν οι «κοινοί θνητοί» και θα μπορούν να τα απολαμβάνουν μόνο οι πελάτες του 5στερου ξενοδοχείου.
Η παραλία είναι επιπλέον ενταγμένη στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura, και σε μεγάλο κομμάτι της φύεται το απειλούμενο με εξαφάνιση παγκοσμίως, Androcymbium rechingeri ή κρινάκι όπως το λένε οι ντόπιοι. Η ίδια εταιρεία σχεδιάζει μια άλλη θηριώδη επένδυση σε μια άλλη περιοχή Natura και παραλία παγκοσμίου φήμης, το Λαφονήσι (ή Ελαφονήσι).
Δεν θεωρούμε τυχαίο ότι τα σχέδια αυτά συμπίπτουν με την ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της νομοθεσίας(νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις) για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και για την προστασία των περιοχών Natura. Με δεδομένη την αρνητική γνωμοδότηση για την “επένδυση”, από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κισσάμου, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης,
ΖΗΤΑΜΕ:
Να μην εγκριθούν από την ελληνική κυβέρνηση και από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες τα σχέδια αυτά, καθώς είναι προφανές ότι: Με την ιδιωτικοποίηση της παραλίας πλήττεται το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και τα δικαιώματα που απορρέουν από το άρθρο 24 του Συντάγματος. Μια τέτοια φαραωνική κατασκευή θα καταστρέψει μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και θα δημιουργήσει μεγάλη οικολογική καταστροφή σε μια προστατευόμενη περιοχή με απειλούμενα είδη.
Θα πληγούν εκατοντάδες μικρές τουριστικές επιχειρήσεις που αναπτύχθηκαν ακριβώς γιατί η περιοχή Φαλάσαρνα είναι ένας πόλος έλξης λόγω της μοναδικής παραλίας της.
Αν εγκρίνετε αυτό το σχέδιο, σειρά έχει το Λαφονήσι και η λιμνοθάλασσα του Μπάλου. Σε όλη την Δυτική Κρήτη οι περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους θα ιδιωτικοποιηθούν και καταστραφούν και από μοναδικά δώρα της φύσης θα γίνουν οι «βεράντες» εκατομμυριούχων επενδυτών.
#save_falasarna ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΤΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ