Αύξηση της θερμοκρασίας στην Κρήτη από 2 ως 5 βαθμούς Κελσίου προβλέπουν ως το 2100 οι ειδικοί. Η κλιματική αλλαγή είναι απειλή για την οικονομία, τη γεωργία και τον τουρισμό. Αν δε γίνει κάτι για να αντιμετωπιστεί θα μας κοστίσει όσο δύο φορές το σημερινό χρέος, ενώ ταυτόχρονα οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα μειωθούν και ο τουρισμός θα μετακομίσει… βορειότερα. Αυτά και άλλα εφιαλτικά ακούστηκαν χθες στη Λότζια, όπου οι Ηράκλειώτες συμμετείχαν στην παγκόσμια κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή.
Όπως είπε ο δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, υπεύθυνος του Τμήματος Γεωποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, «Ο υπέρμετρος καταναλωτισμός οδηγεί σε μία πολύ γρήγορη και ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας σε παγκόσμιο επίπεδο». Οι ρύποι που παράγει η ανθρώπινη δραστηριότητα ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα και έχουν την ικανότητα να εγκλωβίζουν τη θερμότητα. Μην αφήνοντάς την να πάει στο διάστημα, η θερμοκρασία της γης συνεχώς ανεβαίνει…
Έτσι, λοιπόν, δυστυχώς, τα διάφορα μοντέλα που έχουν προκύψει από πάρα πολλούς διεθνείς οργανισμούς και όχι μεμονωμένους επιστήμονες, δείχνουν ότι πηγαίνουμε σε μία αύξηση της θερμοκρασίας στο τέλος του αιώνα αρκετά σημαντική, της τάξης των 4 με 4,5 βαθμών Κελσίου. Σύμφωνα με τον κ. Φασουλά, σε επίπεδο Ελλάδας η αντίστοιχη αύξηση προβλέπεται σε 3 με 4,5 βαθμούς Κελσίου και σε επίπεδο Κρήτης από 2 ως 5. Σε πανελλαδικό επίπεδο αναμένεται να αυξηθούν κατά 40 οι ημέρες ανά έτος με θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 35 βαθμών Κελσίου.
Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει, για τη βόρεια Κρήτη εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι μέρες όπου θα επικρατούν ειδικές συνθήκες και κυρίως αυτό θα είναι αποτέλεσμα του ότι ενδέχεται να αλλάξει η διεύθυνση των επικρατούντων ανέμων. Από βοριάδες και νοτιάδες, φαίνεται πως οι άνεμοι που θα επικρατούν στο μέλλον θα είναι ανατολικοί, γεγονός που σημαίνει λιγότερη βροχή. Λιγότερη βροχή σημαίνει, όμως, και λιγότερο νερό…
Νερό
Υπολογίζεται ότι στην Κρήτη θα υπάρξει μια μείωση περίπου 30% του νερού που θα έχουμε για κατανάλωση μέχρι το τέλος του 2.100. Και αυτό γιατί αφενός μεν περιορίζονται οι βροχοπτώσεις κατά 20% με 30%, αλλά θα είναι πιο έντονες. Και όπως επισημαίνει ο κ. Φασουλάς, «οι έντονες βροχές δεν αφήνουν το νερό να κατέβει μέσα στο πετρώματα. Και με δεδομένο ότι η Κρήτη εξαρτάται από το υπόγειο νερό θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα».
Πιέσεις
Στη χθεσινή εκδήλωση στη Λότζια βρέθηκε ο πρώην ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, προσκεκλημένος της «Οικολογικής Παρέμβασης». Όπως δήλωσε: «Το Ηράκλειο, όπως και όλη η υφήλιος, συμμετείχε στην παγκόσμια κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή. Σήμερα (σ.σ. χθες) 144 ηγέτες κρατών συναντήθηκαν στο Παρίσι. Σε όλο τον κόσμο οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους, γέμισαν τις πλατείες, τους δημόσιους χώρους, ακριβώς για να πιέσουν αυτούς τους αρχηγούς κρατών να πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις. Οι δεσμεύσεις αυτή τη στιγμή των κρατών, εφόσον κυρωθούν, αρκούν ώστε η αύξηση της θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τους 2,5 βαθμούς Κελσίου παγκοσμίως». Φυσικά η κλιματική αλλαγή έχει σοβαρές συνέπειες και σε άλλους τομείς, όπως είναι η υγεία. Και πλήττει περισσότερο τους ευάλωτους και τους φτωχότερους ανθρώπους: Τον τρίτο κόσμο, τις γυναίκες, τα παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Επιλέξαμε, όμως, να αναφερθούμε κυρίως στις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, επειδή η συνειδητοποίηση τους είναι αυτή που κινητοποιεί τους ισχυρούς της γης, που συναντήθηκαν στο Παρίσι
Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024 θα…
Ο Δήμος Χανίων και η ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ (ΟΤΑ) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκή Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων…
Η φωτογράφος Ειρήνη Λαγουδάκη έρχεται να μας ταξιδέψει στον μαγευτικό κόσμο της φύσης μέσα από…
Μηνυτήρια αναφορά κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και υποψηφίου προέδρου του κόμματος Παύλου Πολάκη κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Αθηνά…
Πήξαμε πια στα voucher με τον Μητσοτάκη... Από την πανδημία και μετά, έμεθα το κόλπο.…
Στην Κρήτη θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Cretalive, ο Αρχηγός…
This website uses cookies.