Δίκη πολιτικού χαρακτήρα, που έθιξε από την πλευρά της κατηγορούμενης θέματα δημοκρατίας και ισονομίας, ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου για την επίθεση με αυγό που δέχθηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας από την Μαρίνα Δημητριάδου. Η υπόθεση εκδικάστηκε απόντος του υφυπουργού και το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 μηνών με τριετή αναστολή χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών, για το αδίκημα της λόγω και έργω εξύβρισης, στη Μαρίνα Δημητριάδου, κρίνοντας ωστόσο πως η επίθεση σε βάρος του υφυπουργού δεν ήταν απρόκλητη, όπως ανέφερε το κατηγορητήριο. Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή της με ποινή έξι μηνών με βάση τις αρχικές κατηγορίες αφού δεν απεδείχθη όπως είπε, «δικαιολογημένη αγανάκτηση», αλλά το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για εξύβριση λόγω και έργω χωρίς να δεχθεί το «απρόκλητο».
της Χαράς Βηλαρά
Αμέσως μετά την εκδίκαση της υπόθεσης οι συνήγοροι της 33χρονης κατέθεσαν έφεση.
Απών ο υφυπουργός
Ο υφυπουργός και μηνυτής δεν ήταν παρών ούτε αυτή τη φορά στην αίθουσα του δικαστηρίου, επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις και με έγγραφό του προς τον εισαγγελέα δήλωσε ότι ανακαλεί την παράσταση πολιτικής αγωγής, ζητά όμως τη δίωξη και την τιμωρία της 33χρονης.
Οι συνήγοροι της Μαρίνας Δημητριάδου ζήτησαν την αναβολή της δίκης με το αίτημα να είναι παρών ο υφυπουργός, «για να δικαιολογήσει τη μήνυση και να δείξει σεβασμό στη δικαιοσύνη», όπως είπε χαρακτηριστικά ο ένας εκ των συνηγόρων Θωμάς Λεχωβίτης. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως το δικαστήριο πρέπει να αντιμετωπίζει ισότιμα τον κ. Όθωνα όπως κάθε πολίτη, ότι είναι θεμελιώδες το αίτημα που θα έδινε σαφές μήνυμα για την ισονομία, ενώ είπε χαρακτηριστικά «τι θα γίνει στο μέλλον όταν σωρηδόν αρχίσουν να έρχονται τέτοια έγγραφα;».
Το δικαστήριο ωστόσο έκρινε πως η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς την κατάθεση του κ. Όθωνα και απέρριψε το αίτημα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο δικαστικό μέγαρο χθες τα μέτρα ασφαλείας ήταν ιδιαιτέρως έντονα, με την παρουσία μεγάλης αστυνομικής δύναμης και με εξονυχιστικό έλεγχο τόσο σωματικό με το ειδικό μηχάνημα όσο και στις τσάντες όσων προσέρχονταν στην αίθουσα, εικόνες που βλέπουμε εξαιρετικά σπάνια στο Ρέθυμνο.
Οι μάρτυρες
Παρόντες στο δικαστήριο ήταν δεκάδες πολίτες σε ένδειξη συμπαράστασης στην 33χρονη, οι οποίοι όταν μάλιστα άκουσαν την πρόταση του εισαγγελέα για έξι μήνες φυλάκιση χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών, αποδοκίμασαν με έντονο τρόπο την έδρα.
Το παρόν στην αίθουσα του δικαστηρίου έδωσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο οποίος μάλιστα κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης της 33χρονης ιστορικού.
Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν επίσης οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης Όλγα Γκράτζιου και Χρήστος Χατζηιωσήφ, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια υποδειγματική, σοβαρή και συνεπή φοιτήτρια υψηλής μόρφωσης, που διάλεξε να κάνει «επίπονες» σπουδές σε δύσκολη συγκυρία.
Συγκεκριμένα, δε, η κα Γκράτσιου είπε μεταξύ άλλων ότι η κατηγορούμενη θίγεται από τα μέτρα της κυβέρνησης.
Ως μάρτυρας από την πλευρά του υφυπουργού κατέθεσε ο αστυνομικός Στέφανος Στεφανάκης που ήταν παρών στο περιστατικό που σημειώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου στην είσοδο της μαρίνας του Ρεθύμνου και προχώρησε με συναδέλφους του στην προσαγωγή της 33χρονης. Περιέγραψε τα γεγονότα, καταθέτοντας πως ο κ. Όθωνας αμέσως μετά το συμβάν είπε πως θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του. Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης πως η κα Δημητριάδου αποκάλεσε τον υφυπουργό «προδότη και δωσίλογο προσβάλλοντας την τιμή και την υπόληψή του».
Όταν ρωτήθηκε από τον συνήγορο της 33χρονης κ. Λεχωβίτη, πως είναι δυνατόν ο υφυπουργός να λέει στους αστυνομικούς πως θα κινηθεί νομικά και στις δηλώσεις του λίγα λεπτά αργότερα στα ΜΜΕ να χαρακτηρίζει το περιστατικό ως «γεγονός όχι ιδιαίτερης σημασίας», ο μάρτυρας απάντησε πως δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό παρά μόνο ο ίδιος ο κ. Όθωνας.
Η κατάθεση της Μαρίνας Δημητριάδου
Στην κατάθεσή της η κατηγορούμενη υποστήριξε ότι προέβη στην πράξη αυτή καθώς έκρινε προκλητική τη στάση του κ. Όθωνα να επιλέξει να μιλήσει σε μια εκδήλωση για το ποδήλατο, αντί να δώσει λόγο για τις πολιτικές της κυβέρνησης, που πλήττουν το σύνολο του ελληνικού λαού. «Είμαι υπέρ του ποδηλάτου αλλά αγανάκτησα με το ότι επέλεξε να μας μιλήσει για το ποδήλατο τη στιγμή που με τα μέτρα της κυβέρνησης προσβάλλεται η ζωή μου, το εργασιακό μου μέλλον, η οικογένειά μου, γενικότερα το περιβάλλον μου, όπως και όλων μας. Η ενέργειά μου έγινε στο πρόσωπό του κ. Όθωνα ως εκπροσώπου της κυβέρνησης στο Ρέθυμνο. Μας έχουν κλείσει τα μέσα διαλόγου, η διαμαρτυρία απαντάται με δακρυγόνα, η διαμαρτυρία φιμώνεται».
Η ίδια παραδέχθηκε πως είχε σκοπό εξαρχής να εκφράσει την αγανάκτησή της με αυτόν τον τρόπο, γι’ αυτό και έφερε πάνω της αυγά, αρνήθηκε ωστόσο τις κατηγορίες για εξύβριση, υποστηρίζοντας πως τα όσα έλεγε ο κ. Όθωνας όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση και για τα οποία τον είχε ακούσει να μιλάει σε τραπέζι όπου είχαν βρεθεί, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα λέει και κάνει τώρα. Υποστήριξε δε, πως «ή στάση του είναι προδοτική και αποτελεί εμπαιγμό».
Όταν ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα, γιατί δεν έμεινε μόνο στα λόγια για να εκφράσει την αγανάκτησή της αλλά προχώρησε σε πράξη, η ίδια απάντησε πως «ο διάλογος με τον κ. Όθωνα είναι μάταιος. Όταν είχαμε βρεθεί, κατακρίναμε μαζί την πολιτική της ΝΔ που ήταν κυβέρνηση τότε, λέγαμε και για κινήματα. Όμως δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα και δεν δίνουμε τον ίδιο ορισμό σε έννοιες όπως η αξιοπρέπεια, η τιμή, η εργασία».
Οι συνήγοροι υπεράσπισης
«Ο κ. Χατζηδάκης, ο κ. Καστανίδης, που δέχθηκαν επιθέσεις σιώπησαν, δεν έκαναν μήνυση. Γιατί; Γιατί αντιλαμβάνονται σε ένα ποτάμι οργής ότι αυτό θα πρέπει να τελειώσει με ανοχή και όχι εμπάθεια», είπε στην αγόρευσή του ο κ. Λεχωβίτης, τονίζοντας ότι ο κ. Όθωνας έκανε τα πάντα για να «πετύχει την κράτησή της εκείνη τη μέρα».
Ο ίδιος είπε επίσης πως το δικαστήριο δεν έχει κανένα στοιχείο για την «προσβολή της τιμής και της υπόληψή του υφυπουργού» πέρα από τη μαρτυρία του αστυνομικού.
«Η μήνυση αυτή είναι τρομοκράτηση του λαού» είπε στην αγόρευσή του ο κ. Τσούλας. «Από την απόφαση αυτή κρίνεται αν οι πολιτικοί θα μπορούν να οχυρώνονται πίσω από την εξουσία και να μην έρχονται στο δικαστήριο να συζητούν», υποστήριξε επίσης, ενώ έθεσε το ερώτημα αν έχει κατατεθεί άραγε καμία μήνυση για τα δακρυγόνα που εκτοξεύονται από την αστυνομία στις πορείες.
Ο κ. Τσούλας στην αγόρευσή του είπε επίσης πως η 33χρονη «το αυγό το πέταξε σε όλους μας, πήρε το βάρος της κοινωνίας πάνω της».
Σε ό,τι αφορά πάντως το θέμα των δακρυγόνων επέμειναν και οι δυο συνήγοροι και στις ερωτήσεις τους προς τους μάρτυρες αλλά και στις αγορεύσεις τους, υποστηρίζοντας πως από τη συνεχή χρήση απαγορευμένων μάλιστα χημικών πλήττεται ο λαός, χωρίς να έχουν τιμωρηθεί οι αρμόδιοι.
“Ανακόλουθος ο Μ. Όθωνας”
Γενναία χαρακτήρισε την απόφαση για το «μη απρόκλητο» της επίθεσης η Μαρίνα Δημητριάδου, τονίζοντας πως «το δικαστήριο δεν υπέκυψε στο κλίμα τρομοκρατίας που επιδιώκει η κυβέρνηση και φίμωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας. Έδειξε δηλαδή το δικαστήριο ότι η ενέργειά μου δεν ήταν απρόκλητη, με προκαλούν οι πολιτικοί και δικαιούμαι να αγανακτώ, με όποιο τρόπο. Αυτό που συνεχίζει να παραμένει ως ποινή είναι η εξύβριση για την οποία θα υποβάλλουμε έφεση. Θεωρώ απαράδεκτο όμως ότι δεν ήρθε ο κ. Όθωνας παρά τις δεσμεύσεις του ότι θα ήταν παρών λόγω του σεβασμού του προς την ελληνική δικαιοσύνη. Είναι ανακόλουθος των λόγων και των πράξεών του. Νομίζω πως ήταν κατάφωρη απόδειξη το πόσο σέβονται οι έλληνες πολιτικοί τη δικαιοσύνη».
Ο κ. Θοδωρής Τσούλας δήλωσε μετά την απόφαση: «αυτό που κρίθηκε σήμερα είναι το κατά πόσο είναι απρόκλητη η συγκεκριμένη πράξη της Μαρίνας ή όχι. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν ήταν στη συγκεκριμένη περίπτωση απρόκλητη.
Από κει και πέρα νομίζω ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να δούμε πως θα σωθούμε από τους σωτήρες μας. Ο κόσμος θα πρέπει να σηκωθεί από τον καναπέ και να αρχίσει να διαδηλώνει λέγοντας αυτά τα πράγματα που σκέφτεται στον καναπέ του. Αυτά πρέπει να εκφραστούν, να γνωρίζει ο κόσμος ότι δε είναι μόνος του, να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μπιμπελό που μας χρησιμοποιούν κάθε τέσσερα χρόνια αλλά είμαστε ενεργοί πολίτες που κρίνουμε αν μας κοροϊδεύουν ή όχι».
Δήλωση Μιχ. Κριτσωτάκη
Στους λόγους που τον οδήγησαν να παραστεί στο δικαστήριο και να καταθέσει υπέρ της Μαρίνας Δημητριάδου, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης. Μεταξύ άλλων τόνισε:
«Ήρθα παρά το ότι δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα εμπλέξουν πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ κατά το σύνηθες. Ήρθα όμως για λόγους συνείδησης γιατί κατάλαβα ότι εδώ στήνεται ένα σκηνικό για την τρομοκράτηση όλων εκείνων που δίκαια διαμαρτύρονται για τις απολύσεις, για την ανεργία, για όλα αυτά που βλέπουμε να συντελούνται στην ελληνική κοινωνία και από την άλλη πλευρά η κυβερνητική εξουσία το μόνο που έχει να αντιπαραθέσει είναι τον φόβο με κάθε μέσο. Από την αρχή αυτή η δίκη δεν έπρεπε να ξεκινήσει από τη στιγμή που δεν ήρθε ο κατήγορος να καταθέσει την άποψή του».
Πηγή: goodnet.gr
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.