Χέρι–χέρι με τον ανεξάρτητο, προερχόμενο από τους Σπαρτιάτες, Χάρη Κατσιβαρδά, η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε το νομοσχέδιο που προβλέπει τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Ωστόσο, την ιστορική, κατά την κυβέρνηση, αλλαγή θα «σφραγίσει» η αναθεώρηση του Συντάγματος, για την οποία όμως δεν είναι δεδομένη πλέον κάποια πλειοψηφία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 ενώ το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει ότι δεν δίνει λευκή επιταγή, ζητώντας να διασφαλιστεί ότι θα περιλαμβάνει τον όρο «μη κερδοσκοπικά» πανεπιστήμια για να δώσει το πράσινο φως.
Η τριήμερη συζήτηση κορυφώθηκε με την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΝΔ επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Επί της αρχής 159 βουλευτές υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ 129 καταψήφισαν. «Παρών» επί της αρχής είπαν 11 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν στα δημόσια πανεπιστήμια, όπως και το ΠΑΣΟΚ, ενώ σε κάποια δήλωσε «παρών». Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε την τροπολογία για την αύξηση του επιδόματος φοιτητικής στέγης.
H Νίνα Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επέλεξε την επιστολική ψήφο, εμφανίστηκε απούσα επί της αρχής, ενώ τοποθετήθηκε με βάση την κομματική γραμμή στα υπόλοιπα άρθρα. Η ίδια σε δήλωσή της ανέφερε ότι εκ παραδρομής δεν ψήφισε επί της αρχής. Μεταξύ των 11 «παρών» βρίσκονται οι 10 «Σπαρτιάτες» και ο ανεξάρτητος προερχόμενος από την Πλεύση Ελευθερίας, Μ. Χουρδάκης.
Η ψηφοφορία διήρκεσε περίπου δύο ώρες, παρά το γεγονός ότι διεξήχθη ηλεκτρονικά εξαιτίας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας και δύο ακόμη βουλευτών της, της Τζώρτζιας Κεφαλά και της Ελένης Καραγεωργοπούλου που παρέμειναν στην αίθουσα για να επεξεργαστούν ένα -ένα τα προς ψήφιση άρθρα για να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν. Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί γιατί δεν είχαν ψηφίσει όλοι οι βουλευτές προκειμένου να αρχίσει η καταμέτρηση και να ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα. Υπάλληλοι έκαναν λόγο για «καψόνι» της κ. Κωνσταντοπούλου.
Κλείνοντας την μαραθώνια συνεδρίαση ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης υποστήριξε πως μετά από δεκαετίες συζήτησης μπαίνει στα βιβλία του νόμου αυτή η ιστορική αλλαγή με την οποία ευθυγραμμίζεται με όλο τον υπόλοιπο πλανήτη.
Η τριήμερη συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για μια ριζική τομή στην εκπαίδευση, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους.
«Αντί για στέκια κουκουλοφόρων, τα πανεπιστήμια πλέον γίνονται στέκια γνώσης. Τρέμετε τη σύγκριση όσοι κάνατε καριέρες στα αμφιθέατρα, έχοντας μάθει να θεωρείτε τις σχολές τσιφλίκια σας», ανέφερε σχολιάζοντας πως ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης σπούδασε σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, διαφωνεί με την ίδρυση του παραρτήματός του στην Ελλάδα. Αρνητικό πρωταγωνιστή χαρακτήρισε τον Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας πως η πολυφωνία του μετατρέπεται σε παλινωδία, ενώ έστρεψε τα πυρά του και προς τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αποκαλώντας τον «Μπέντζαμιν Μπάτον» για να εισπράξει την απάντηση: «Ο Μπένζαμιν έζησε την ζωή του μικραίνοντας ηλικιακά αντί να μεγαλώνει. Ελπίζω να παραμένω νέος και σύγχρονος στις αντιλήψεις μου ανεξαρτήτως ηλικίας. Αντιθέτως ο κ. Μητσοτάκης εξελίσσεται σε υπερασπιστή γερασμένων ιδεών».
Το γάντι που πέταξε ο πρωθυπουργός σήκωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Εσείς πού σπουδάσατε; Σε δημόσιο πανεπιστήμιο. Εγώ και οι σύντροφοί μου συμμετέχουμε σε διαδηλώσεις από το ‘81 και πολλές φορές δεχθήκαμε και προπηλακισμό από δυνάμεις της αστυνομίας, αλλά και ως βουλευτή μας χτύπησαν τα ΜΑΤ έξω από την Μαλαματίνα επί διακυβέρνησης σας. Ναι κάνουμε τέτοια “καριέρα”, με τους φοιτητές με τους εργάτες στις κινητοποιήσεις και στην διεκδίκηση δικαιωμάτων. Εσείς που κάνατε καριέρα ακριβώς;».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα κάποιων λίγων κολλητών της κυβέρνησης, ποδοπατώντας όνειρα των νέων και το Σύνταγμα.
«Ψευδεπίγραφη» μεταρρύθμιση, λέει ο Ανδρουλάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για διευθετήσεις συμφερόντων. «Το γεγονός ότι είμαστε υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ δεν σημαίνει ότι δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση. Και δεν την δίνουμε επειδή εμείς εγγυόμαστε ότι μπορούμε να τα κάνουμε διαφορετικά και σωστά», είπε και απαντώντας στην κριτική του πρωθυπουργού για υπαναχώρηση από την αρχική του θέση, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει την ίδια θέση μετά το 2006.
Τη βεβαιότητα ότι μια νέα προοδευτική πλειοψηφία θα καταργήσει αυτόν τον νόμο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ που προβλέπει τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, εξέφρασε ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος τόνισε ότι «η Νέα Αριστερά όχι μόνο θα καταψηφίσει το σημερινό νομοσχέδιο, αλλά δεσμεύεται και ότι δεν θα δεχτούμε στο μέλλον κανένα τετελεσμένο». Η Νέα Αριστερά σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟ δεσμεύεται να ενεργοποιήσει όλα τα θεσμικά και κοινωνικά αντίβαρα για την προστασία του Συντάγματος και την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου.
«Όχι» στη συνταγματική αναθεώρηση θα πει η Πλεύση Ελευθερίας σύμφωνα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Γράφει η Ιωάννα Μελάκη * Το μυαλό του μέσου Έλληνα, όσο αριστούχος της μαθηματικής εκπαίδευσης…
Σε μια συγκινητική εκδήλωση, οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Χανίων παρουσίασαν μια διασκευή του έργου…
Αποζημίωση για ιατρική αμέλεια ύψους περίπου 250 χιλιάδων ευρώ καλείται να πληρώσει το ΠΑΓΝΗ σε 39χρονο Κρητικό, επειδή ακρωτηριάστηκε…
«Σήμερα, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, είναι η τελευταία ημέρα των εκλογών του Επιμελητηρίου Χανίων. Είναι σημαντικό οι επιχειρηματίες…
Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας. Ο Δημήτρης Σούρας πήγε στο νοσοκομείο με…
Το δρόμο για τη φυλακή πήρε την Τρίτη, μετά την απολογία του στην αρμόδια ανακρίτρια Ηρακλείου,…
This website uses cookies.