Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Παίρνει πίσω η “ΑΥΓΗ” τον αποθεωτικό τίτλο περί σωτήριου μνημονίου (…αλλά η ουσία μένει)

“Εκ παραδρομής” επιλέχθηκε ο “αποθεωτικός” τίτλος για το τρίτο μνημόνιο από την Αυγή, όπως ισχυρίζεται σε νέο δημοσίευμα της η εφημερίδα. Παρόλα αυτά, περνάει και πάλι στην αντεπίθεση. Κοινώς, ναι μεν, αλλά

“Το τρίτο Μνημόνιο βελτίωσε τη θέση της χώρας”. Τίτλος της Αυγής της Κυριακής για το άρθρο που παρέδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Απασχόλησης, με το οποίο αντικρούει την κριτική της αντιπολίτευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, περί κόστους μνημονίων και ανεργίας.

Ο εν λόγω τίτλος ξεσήκωσε αιτιολογημένο νέο γύρο αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ έδωσε “όπλο” στα χέρια των ανθρώπων της ΝΔ, η οποία έσπευσε να εκμεταλλευτεί το “φάλτσο”.

Οι αντιδράσεις στα social media είχαν να κάνουν με το γεγονός πως για πρώτη φορά, η εφημερίδα που απηχεί τις θέσεις της κυβέρνησης, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο που υπεραμύνεται ευθέως της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ να περάσει το τρίτο μνημόνιο από τη Βουλή, επιλογή που είχε γίνει μονόδρομος μετά τις αδιέξοδες περσινές διαπραγματεύσεις.

Από την άλλη, η ΝΔ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το ατόπημα, “ξεχνώντας” ή αποσιωπώντας βέβαια, όπως και συνηθίζει, πως η ίδια είχε περάσει τα δικά της μνημονιακά μέτρα λιτότητας που οδήγησαν στην επιδείνωση της ύφεσης στην προ ΣΥΡΙΖΑ εποχή. Κριτική ασκήθηκε και από μερίδα των media.

Τελικά, η Αυγή “επανόρθωσε” με ένα μικρό κείμενο στο οπισθόφυλλο της Τρίτης, αναφέροντας πως ο τίτλος μπήκε “εκ παραδρομής”. Δεν παρέλειψε ωστόσο να επιτεθεί στους “σχολιαστές των μέσων ενημέρωσης”, γιατί όπως καταγράφεται, δεν διάβασαν το περιεχόμενο πριν κρίνουν.

Παρόλα αυτά, και να διαβάσει κανείς το περιεχόμενο (όπως και πράγματι, επιβάλλεται να πράξει πριν κρίνει), καταλήγει στο συμπέρασμα πως το υπόλοιπο κείμενο “δένει” με τον αρχικό τίτλο που είχε επιλεχθεί για το φύλλο της Κυριακής. Γινόμαστε πιο αναλυτικοί παρακάτω.

Με το άρθρο της η Ράνια Αντωνοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός Απασχόλησης, επιτίθεται στην αντιπολίτευση εν όψει ΔΕΘ, και όπως λέει, η ΝΔ προτίθεται να “επαναφέρει στο προσκήνιο την υποτιθέμενη επιχειρηματολογία περί “καταστροφής της χώρας” από την κυβέρνησή μας. Σε πρόσφατο άρθρο μας στον Τύπο,1 εξηγήσαμε ότι η ανεργία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο όχι μόνο δεν εκτοξεύτηκε, όπως ανακριβώς επιμένουν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., αντιθέτως μειώνεται αργά, αλλά σταθερά. Αυτό καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ”.Η κ. Αντωνοπούλου επικαλείται την ΕΛΣΤΑΤ και αναφέρει πως η ΝΔ επικαλείται τον ΟΑΕΔ που καταγράφει τον αριθμό των ανέργων που εγγράφονται στα μητρώα “προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις παροχές και τα προγράμματα απασχόλησης που υλοποιούνται”, και όχι την πορεία της ανεργίας.

Στη συνέχεια κάνει λόγο για το “κόστος” του τρίτου μνημονίου, ασκώντας δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για διασπορά ψευδών πληροφοριών σχετικά με “υποτιθέμενη” διόγκωση του κόστους.

“Πόσο είναι το πραγματικό κόστος του τρίτου Μνημονίου;”, διερωτάται η ίδια, για να απαντήσει:

“Υπάρχουν αντικειμενικές και έγκυρες πηγές οι οποίες βασίζονται σε στοιχεία, προερχόμενα, μεταξύ άλλων, από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τον ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ που αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα του κόστους του τρίτου Μνημονίου. Σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου European School of Management and Technology του Βερολίνου2, που εκπόνησαν τον περασμένο Ιούλιο οι Jorg Rocholl και Axel Stahmer, σύμβουλοι του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, η Ελλάδα δανείστηκε 86 δισ. ευρώ για να πληρώσει τα «σπασμένα» των προηγούμενων κυβερνήσεων:

* Χρεολύσια ύψους 35,9 δισ. ευρώ.

* Πληρωμές Τόκων ύψους 17,8 δισ. ευρώ.

* Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών ύψους 25 δισ. ευρώ. Τελικώς οι ελληνικές τράπεζες χρειάστηκαν 5 δισ., οπότε αφαιρούνται 20 δισ. από το συνολικό κόστος.

* Πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, ύψους 7,3 δισ. ευρώ.

Συνεπώς το ακαθάριστο κόστος της διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ για το τρίτο Μνημόνιο είναι 66 δισ. Όμως, το καθαρό κόστος προκύπτει υπολογίζοντας τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα για τη διετία 2015-2016 από 7,5% του ΑΕΠ, που προέβλεπε η προηγούμενη συμφωνία, σε 0,25% του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε στο τρίτο Μνημόνιο. Το όφελος αυτό αντιστοιχεί σε αποφυγή μέτρων ύψους 12,5 δισ. ευρώ με επίπτωση αφαίρεσης 20 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ (μέσω πολλαπλασιαστών)”.

Και καταλήγει ως εξής, επίλογος που εν πολλοίς δικαιολογεί τον αρχικό τίτλο. Ότι δηλαδή το τρίτο μνημόνιο, “βελτίωσε τη θέση της χώρας”.

“Πέρυσι, την ίδια εποχή, με άρθρο μου στην “Αυγή”, στο οποίο γινόταν σύγκριση των τριών Μνημονίων, είχα προβλέψει πως με το τρίτο Μνημόνιο θα είχαμε τη περίοδο 2015-2018 μία εξοικονόμηση κόστους, ύψους 19,3 δισ., λόγω των χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων και χωρίς να συμπεριλάβουμε το όφελος από την αναδιάρθρωση του χρέους. Με άλλα λόγια η μελέτη του γερμανικού πανεπιστημίου επιβεβαιώνει τις αρχικές μας εκτιμήσεις ότι υπήρξε καθαρό όφελος από την τελευταία διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και όχι ζημία, όπως διατείνονται αντιπολίτευση και αναλυτές των Μέσων Ενημέρωσης”, καταλήγει στο κείμενο της η κ. Αντωνοπούλου.

Η αλήθεια είναι πως εδώ που είμαστε, δεν χρειαζόμαστε ούτε τίτλους, ούτε εξαγγελίες, ούτε αντιπολιτευτικές κραυγές σκοπιμότητας και μικροπολιτικής σπέκουλας. Χρειαζόμαστε ουσία από όλους. Και μόνο ουσία.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της κ. Αντωνοπούλου όπως δημοσιεύθηκε στην Αυγή της Κυριακής

news247.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Θλιβερό ευρωπαϊκό «ρεκόρ» στην έλλειψη στέγης καταγράφει η Μ. Βρετανία – Άρθρο σοκ της DW

Το πρόβλημα στέγης, που είναι πλέον έντονο και στη χώρα μας, αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις σε…

4 hours ago

«Καμία δικαιολογία πλέον»: Για πρώτη φορά Ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν το Ισραήλ και ζητούν την εφαρμογή της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου

Αρκετές χώρες και παγκόσμιοι οργανισμοί καταδίκασαν την ισραηλινή επιδρομή σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, το βράδυ…

4 hours ago

Ένα πράγμα είναι ασυγχώρητο: Η αναισθησία και η ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑ τους

Από το fb του δημοσιογράφου Δημήτρη Αλικάκου Αυτές οι δυο φωτογραφίες με έχουν στοιχειώσει. Δεξιά,…

5 hours ago

Επική στιγμή: Αστραπή σε συναυλία των Metallica αφήνει το πλήθος άναυδο στη βροχή

Συνήθως η βροχή δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί σε μια συναυλία. Στη…

7 hours ago

Εμπρησμός από πρόθεση η φωτιά στο εργοστάσιο παρασκευής γευμάτων στη Λαμία

Επιβεβαιώθηκε η αρχική πεποίθηση των Αρχών ότι η φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο παρασκευής γευμάτων στην ΒΙ.ΠΕ.…

7 hours ago

Παναθηναϊκός: Ανεπανάληπτη υποδοχή για τον “επτάστερο” στο ΟΑΚΑ

Από το Βερολίνο στην Αθήνα και από το αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” στο ΟΑΚΑ. Αυτή τη…

7 hours ago

This website uses cookies.