Επιστολή από την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων προς το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για τη Διαβούλευση για τη Β’ Φάση του Γενικού Χωροταξικού Κρήτης:
Πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών Τύλισσος, Μάραθος, Δαμάστα, Αστυράκι, Γωνιές, Καμαράκι, Αηδονοχώρι, Μονή και Καμαριώτης
Οι παραπάνω αναφερόμενοι πολιτιστικοί σύλλογοι μαζί με πλήθος κόσμου από τα χωριά μας στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Τύλισσο την Κυριακή 24-5-2015 και ώρα 11:00 π.μ. συμπεράναμε τα παρακάτω:
Στα πλαίσια της ανοικτής διαβούλευσης για τη β’ φάση αναθεώρησης και εξειδίκευσης του περιφερειακού πλαισίου, χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης ενημερωθήκαμε για τις προτάσεις της μελετητικής ομάδας και συγκεκριμένα για τις περιφέρειες των χωριών Τύλισσος, Μάραθος, Δαμάστα, Αστυράκι, Γωνιές, Καμαράκι, Αηδονοχώρι, Μονή και Καμαριώτης, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως μία από τις οκτώ περιοχές της Κρήτης στις οποίες θα αναπτυχθούν βιομηχανικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σκοπός είναι η παραγωγή ενέργειας, η διασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα (καλώδιο) και εξαγωγή της ενέργειας αυτής, χωρίς όμως να παίρνει υπόψη το τι περιλαμβάνεται στις περιοχές αυτές και ειδικότερα στο Μαλεβύζι (σκόπιμα πιστεύουμε). Δεν υπολογίζει τις επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό και στη διατήρηση των τοπίων (που σε άλλα σημεία τα εξυμνεί και προτείνει τη διαφύλαξη τους) και στο περιβάλλον γενικότερα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας που υπάρχει ακόμα στην Κρήτη πλούσια. Δεν έχει μελετήσει τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η χωροθέτηση στο ανθρώπινο δυναμικό της Κρήτης, αφού αυτές οι περιοχές θα είναι ζώνες νεκρές, θα εγκαταλειφθούν από τους σημερινούς κατοίκους της, θα χαθούν εκατομμύρια ΕΥΡΩ από τη κτηνοτροφία, τη γεωργία και τον τουρισμό για να κερδίσουν κάποιες εταιρίες χωρίς καν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Είναι αναγκαίες για την Κρήτη οι Βιομηχανικές ανανεώσιμες πηγές; Ή απλά επιβάλλονται από τις εταιρίες; Δεν απαντά το χωροταξικό σ’ αυτά τα ερωτήματα γιατί για να απαντήσει πρέπει να αναφερθεί και η άλλη άποψη, η οποία μιλάει για ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε στάνες, εργοστάσια, πολυκατοικίες κλπ. Δηλαδή της αυτοκατανάλωσης (η Κρήτη έχει θετική εμπειρία από τα ηλιόθερμα για ζεστό νερό). Όμως αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το κέρδος να το καρπώνεται ο καταναλωτής και όχι οι εταιρίες. Συνέπεια της αυτοκατανάλωσης είναι και η μείωση της παραγόμενης ενέργειας από τα σημερινά εργοστάσια. Πρέπει να αναφέρουμε ακόμα ότι κανένα καλώδιο δεν θα καταργήσει τα υπάρχοντα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας γιατί χωρίς αυτά δεν υπάρχει ισορροπία στο σύστημα και δεν μπορεί να υπάρξει διασύνδεση. Η τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών αλλάζει όλο και περισσότερο δίνοντας τη δυνατότητα της επέκτασης της αυτοκατανάλωσης. Αναφορές στον Τύπο δείχνουν την αποφασιστικότητα των εταιριών να προχωρήσουν σε επενδύσεις ισοπεδώνοντας την Κρήτη προτείνοντας στο Υπουργείο να προχωρήσει στη διασύνδεση της Κρήτης με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (σύμπραξη Δημοσίου με ιδιώτες) με χρονοδιάγραμμα σε 36 μήνες να έχουμε καλώδιο.
Μας παίρνουν τις περιοχές που έζησαν γενιές και γενιές κρητικών από την εποχή των Μινωιτών, τα βουνά μας, τον αέρα μας, τον ήλιο μας, τ’ αμπέλια μας, τις ελιές μας γιατί; Για να κερδίσουν εκατομμύρια οι εταιρίες. Και θέλουν να συμφωνήσουμε;
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι μαζί με τους κατοίκους των περιοχών μας ρωτάμε:
Γιατί δεν αναφέρεται το Γεωπάρκο «ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ» το οποίο υφίσταται από τις 5 Οκτώβρη του 2001 και είναι ενεργό και αναπόσπαστο μέλος του Ευρωπαϊκού και παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων υπό την αιγίδα της 1. UNESCO; Με το Νόμο 3937/2011 τα Γεωπάρκα αναγνωρίζονται ως προστατευόμενες φυσικές περιοχές. (Τα έγγραφα είχαν προσκομιστεί στην Α’ φάση της μελέτης).
Γιατί η μελετητική ομάδα δεν πήρε υπόψη της την απόφαση κήρυξης της περιοχής ως μόνιμο φυσικό καταφύγιο άγριας ζωής, ΦΕΚ 763/2001 και την απόφαση του ΣΤΕ 2796/2002 όπου αναφέρεται η εν λόγω περιοχή «καταφύγια άγρια ζωής που έχουν κατά το νόμο σκοπό τη διατήρηση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση του θηραματικού πλούτου και της άγριας πανίδας εν γένει αλλά και την προστασία και διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος», τα οποία έγγραφα είχε στα χέρια της;
Γιατί δεν πήρε υπόψη της την ενημέρωση από την ελληνική σπηλαιολογική εταιρία τμήμα Κρήτης, η οποία αναφέρεται στα σπήλαια της περιοχής όπως π.χ. τον Αρκαλόσπηλιο και τη αναφορά σε πλήθος κηρυγμένων αρχαιολογικών θέσεων, ιερά κορυφής Πύργου, Τράπεζας, όρος Ευγασός, Νίφτας, Κρούσωση κλπ; Και την περιοχή να αναφέρονται πλήθος βαράθρων, καταβόθρων, σπηλαίων και άλλων καρστικών μορφών;
Γιατί δεν συμπεριέλαβε την μελέτη του ΤΕΕ, τμήμα ανατολικής Κρήτης (που μέλη του είναι και άτομα της μελετητικής ομάδας) την οποία του ανάθεσε ο Δήμος Μαλεβυζίου για την ανάδειξη όλων των οικισμών, που το χωροταξικό τους καταδικάζει σε θάνατο με την πρόταση για ΒΑΠΕ σε παραδοσιακούς οικισμούς με ότι αυτό συνεπάγεται; Φανταστείτε ένα παραδοσιακό οικισμό και δίπλα του ανεμογεννήτριες, πιο δίπλα ένα ηλιοθερμικό με δυο τρία εργοστάσια καύσης βιομάζας και στις δίπλα πλαγιές φωτοβολταϊκά.
Θεωρούμε με όλα τα παραπάνω ότι λάθος δεν υπάρχει, υπάρχει σκοπιμότητα.
Εμείς λέμε ΟΧΙ στη δημιουργία και άλλων ζημιογόνων ΒΑΠΕ στην Κρήτη. Λέμε ΟΧΙ στη χωροθέτηση της ζημιάς για να κερδίσουν οι λίγοι σε βάρος του πληθυσμού, στην καταστροφή του περιβάλλοντος και του τουρισμού. ΟΧΙ στο καλώδιο που θα εξυπηρετήσει μόνο τις εταιρίες και δημιουργεί τις προϋποθέσεις σαν Δούρειος Ίππος της μετατροπής μιας πανέμορφης τουριστικής περιοχής όπως είναι η Κρήτη, η οποία παράγει ποιοτικά προϊόντα, σε μία τεράστια μπαταρία. Λέμε ΟΧΙ στο θάνατο της περιοχής μας.
Λέμε ΝΑΙ στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών με σκοπό την αυτοκατανάλωση, ΝΑΙ στην ανάπτυξη όλων των πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας.
Λέμε ΝΑΙ και υιοθετούμε την πρόταση του Γεωπάρκου που βασίζεται στο τρίπτυχο: α) προστασία και ανάδειξη φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, β) εκπαίδευση και ενημέρωση κοινού και επισκεπτών και γ) ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσα από ένα σχέδιο ολιστικής διαχείρισης για τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη με όλα τα στοιχεία του φυσικού, πολιτισμικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, αναπτύσσοντας υποδομές και δράσεις ερμηνείας, πληροφόρησης και υποδοχής εεπισκεπτών καθώς και στήριξης της τοπικής παραγωγής και οικονομίας, μέσω της προσέλκυσης επισκεπτών ειδικών ενδιαφερόντων: ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, με διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, που στηρίζονται στην ποιότητα και στα τοπικά χαρακτηριστικά όπως οικο- αγρο- αρνιθολογικός, βοτανικός, περιπατητικός, αθλητικός τουρισμός ή τουρισμός περιπέτειας.
Λέμε ΝΑΙ στον χαρακτηρισμό και της περιοχής μας ως περιοχή με «φέρουσα ικανότητα φυσικού και πολιτισμικού κεφαλαίου». Θα πρέπει να αναγνωριστούν με βάση τη μελέτη και το σχεδιασμό του ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ οι περιοχές «ζωνών οργάνωσης πολυδραστηριοτήτων / ήπιας και οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης και ανάδειξης πολιτιστικών και φυσικών πόρων στους ορεινούς και ημιορεινούς όγκους», όπως επίσης να ενταχθούν στα «τοπία ιδιαίτερης σημασίας» οι σημαντικοί γεώτοποι και να αναγνωρισθεί ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ως αναγνωρισμένη περιοχή από την UNESCO.
Ο Δήμος Χανίων πρωτοπορεί σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών έχει…
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Η Ομπρέλα μου» της Κατερίνας Βαγιωνάκη. Σε μια κατάμεστη…
Η θεατρική ομάδα Ανάμεσα στο Φως και τη Σκιά παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Ζαν-Πολ…
Το ένα μετά το άλλο δέχεται τα «πυρά» ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Συρίας, Μπασάρ…
Του Νίκου Αγγελάκη Όλοι στα Χανιά γνωρίζομε τον αγαπητό και εκλεκτό επιστήμονα Ηλία Γ. Γαβριλάκη.…
Στην κορυφή του "βάθρου" σκαρφάλωσε ο Ηρακλειώτης Μάνος Παναγιωτάκης κατακτώντας την πρώτη θέση στον νεοσύστατο διεθνή μουσικό διαγωνισμό N.Scorpion…
This website uses cookies.