Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βΑΠΕ: Για την παρέμβαση των συναγωνιστών μας στην εκδήλωση κατά της καταστροφής των χημικών της Συρίας στο Αρκάδι Ρεθύμνου

Στη μεγάλη εκδήλωση που έγινε την περασμένη Κυριακή στο Αρκάδι, με συμμετοχή πολιτών από όλη την Κρήτη, για το μείζον περιβαλλοντικό θέμα που προκύπτει από την καταστροφή των χημικών του πολέμου στη Μεσόγειο, συναγωνιστές μας από τη συντονιστική ομάδα Ρεθύμνου του Παγκρητίου Δικτύου κατά βΑΠΕ, μαζί με μέλη από 12 ακόμη συλλογικότητες του νομού Ρεθύμνου που αγωνίζονται για την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος του τόπου τους, θεώρησαν καθήκον τους να παρέμβουν και να να ζητήσουν τον λόγο από τους διοργανωτές, προκειμένου να διαβάσουν ένα μικρό ενημερωτικό κείμενο.

Για το τι και το πως έγινε μας ενημερώνουν οι ίδιοι οι παρεμβαίνοντες με το σχετικό Δελτίου Τύπου που δημοσιοποιούμε μαζί με το κείμενο που μοίρασαν στον κόσμο και ζήτησαν να διαβάσουν.

Από την μεριά μας, σαν Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των βΑΠΕ, επικροτούμε την ενέργεια και στηρίζουμε τον αγώνα όλων των συναγωνιστών από το Ρέθυμνο (από κάθε συλλογικότητα που συμμετείχε) υπογραμμίζοντας ότι την περασμένη Κυριακή στο Αρκάδι με την δυναμική παρέμβαση τους πραγματικά διαψεύστηκε η δήθεν περιβαλλοντική «ευαισθησία» αυτών που κυβερνούν τον τόπο μας!

Αρκάδι, ζωντανή διάψευση της περιβαλλοντικής “ευαισθησίας” αυτών που κυβερνούν τον τόπο μας.

Σε μια μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των χημικών του πολέμου, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο ηρωικό Αρκάδι, σημείο αναφοράς που εμπνέει πάντα και ενώνει τους Κρητικούς,

Όμως εδώ και χρόνια,το Αρκάδι έχει αναδειχθεί επίσης σε σύμβολο της υποκρισίας των  πολιτικών και αυτοδιοικητικών αρχόντων, οι οποίοι με πράξεις και παραλήψεις τους  ευθύνονται για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής.

Δεκατρείς συλλογικότητες του νομού Ρεθύμνου που παλεύουν για την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής αυτού του τόπου συνυπογράψαμε ένα κείμενο 550 λέξεων με το οποίο καταγγέλλουμε το μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα που έχει ήδη συντελεστεί στην περιοχή του Αρκαδίου (τονΧΥΤΑ –χωματερή Αρκαδίου) και το επίσης μεγάλο έγκλημα που σχεδιάζεται στην περιοχή γύρω από την Μονή (τα μεγάλα αιολικά πάρκα).

Ο κατ’ όνομα «ΧΥΤΑ» Αμαρίου (στην ουσία χωματερή Αρκαδίου) δεσπόζει στο ύψωμα νότια της Μονής, σε ελάχιστη απόσταση και σε άμεση οπτική επαφή με αυτήν.

Σ’ αυτόντον ΧΥΤΑ-χωματερή απορρίπτονται ανεξέλεγκτα όχι μόνο οικιακά απορρίμματα αλλά και επικίνδυνα απόβλητα από βιομηχανικές – βιοτεχνικές δραστηριότητες, ακόμα και νοσοκομειακά απόβλητα. Τα μαύρα ζουμιά της χωματερής κυλούν ανεξέλεγκτα γύρω από την Μονή και μέσω του Αρκαδιώτικου φαραγγιού έφτασαν να ρυπάνουν την θαλάσσια περιοχή του Σταυρωμένου, 13 χιλιόμετρα μακριά.

Τα νερά από πηγές και πηγάδια της ευρύτερης περιοχής, εδώ και χρόνια, είναι ακατάλληλα  για ύδρευση και σε πολλές περιπτώσεις ακατάλληλα ακόμα και για άρδευση. Επειδή όμως, δεν έγιναν ποτέ οι απαραίτητες γεωτρήσεις για να διαπιστωθεί η κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα, οι αρμόδιοι φορείς «εικάζουν» ότι τα υπόγεια νερά δεν έχουν ρυπανθεί!

Όσο για το νέο σχεδιαζόμενο έγκλημα στην περιοχή, αφορά πενήντα (50) ανεμογεννήτριες με ύψος μέχρι 175 μέτρα που προγραμματίζεται να εγκατασταθούν γύρω από την ιστορική Μονή Αρκαδίου!

Με το κείμενό μας αυτό, θέλαμε να υπενθυμίζουμε ότι τα τοξικά ζουμιά της χωματερής δίπλα στην Μονή Αρκαδίου και ο χάρτης της ΡΑΕ με τις εκτάσεις που ουσιαστικά χαρίζονται στις εταιρείες για να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, αποτελούν μέρος μιας πραγματικότητας που διαψεύδει και ακυρώνει  την επίδειξη περιβαλλοντικής «ευαισθησίας» αυτών που κυβερνούν τον τόπο μας.

Τρεις χιλιάδες αντίτυπα από αυτό το δισέλιδο κείμενο μοιράσαμε στην μεγάλη συγκέντρωση στο Αρκάδι. Και χρειάστηκε να δώσουμε μάχη για να διαβάσουμε κάποια αποσπάσματα από το μικρόφωνο της εκδήλωσης .

Γνωρίζοντας ότι σε εκδηλώσεις τέτοιου είδους υπάρχει πάντα μια λίστα σύντομων παρεμβάσεων πήγαμε νωρίς, πριν αρχίσουν να έρχονται τα πούλμαν, για να δηλώσουμε ότι θα κάνουμε μια σύντομη παρέμβαση.

Εκεί αντιμετωπίσαμε όχι μόνο την απόλυτη άρνηση (λίστα ομιλητών ή παρεμβάσεων δεν υπήρχε)  αλλά και την καταφανή υπεροψία των οργανωτών με φράσεις του τύπου “Εδώ μιλάνε μόνο επιστήμονες, δήμαρχοι, ιερείς και εκπρόσωποι νομών”, “Είστε εκτός θέματος”, “Να πάτε να κάνετε δική σας εκδήλωση”.

Όταν, εκ μέρους των εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής Αρκαδίου και των μελών των συλλογικοτήτων που υπογράφουν το κείμενο, συνεχίσαμε να απαιτούμε να μας δοθεί ο λόγος, αντιμετωπίσαμε ύβρεις, βλασφημίες, ακόμα και προπηλακισμούς.

Οι οργανωτές, αντιμετωπίζοντάς μας ως ταραξίες που θα χαλούσαν μια οικογενειακή γιορτή, προτίμησαν να φωνάζουν, να βρίζουν και να διαταράσσουν οι ίδιοι  την εκδήλωση επί μισή και πλέον ώρα,  από το να μας διαθέσουν δυο λεπτά χρόνο για να διαβαστεί το κείμενο!

Κάποια στιγμή, δυο – τρεις συναγωνιστές ανέβηκαν στην εξέδρα κι όταν επί τέλους κατάφεραν κάποιοι δικοί μας να ανοίξουν τα μικρόφωνα, κατάλαβε ο περισσότερος κόσμος γιατί δεν μας άφηναν να μιλήσουμε. Και τότε άρχισαν τα χειροκροτήματα.

Τελικώς, η παρέμβαση που επιχειρήσαμε να κάνουμε ανέδειξε άθελά μας την αυταρχική νοοτροπία που έχουν διαμορφώσει κάποιοι μετά από τόσα χρόνια συμπόρευσης με την εξουσία.

Οργάνωσαν την μεγάλη παγκρήτια συγκέντρωση σαν πάρτι ιδιωτικό. Με δική τους υπαιτιότητα, κάπου το πάρτι χάλασε γιατί δεν ήθελαν να πούμε το αυτονόητο: Ότι το περιβάλλον είναι ενιαίο και η προστασία του δεν είναι θέμα μόνο μιας εκδήλωσης.  Γιατί  ζητήσαμε το αυτονόητο σε κάθε αγωνιστική συγκέντρωση. Να κάνουμε μια σύντομη παρέμβαση. Τελικώς η παρέμβαση έγινε υπενθυμίζοντας ότι ο λαός έχει δικαιώματα όσο τα διεκδικεί και αγωνίζεται γι αυτά. Έστω και με τρόπο μη αρεστό σε κακομαθημένους πολιτικάντηδες.

Συντονιστική ομάδα Ρεθύμνου του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά βΑΠΕ – Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις βΑΠΕ δήμου Αρκαδίου –  Δημοτικό Διαμέρισμα Μέσης Ρεθύμνου- Πολιτιστικός Σύλλογος Αμνάτου – Πολιτιστικός Σύλλογος Ελεύθερνας – Πολιτιστικός Σύλλογος Κυριάννας – Πολιτιστικός Σύλλογος Πίκρη – Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου-Δίκτυο  Αλληλεγγύης  Ρεθύμνου  Χωρίς Μεσάζοντες – Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου -Σύλλογος γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου- Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Οι κορυφαίοι της Παγκόσμιας Σκοποβολής Σκητ στα Χανιά για το «Grand Prix Μάχη της Κρήτης-Στέλιος Καραμπινάκης»

Για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι προπονήσεις στο Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων όπου για 34η χρονιά διεξάγονται…

53 mins ago

Η Χανιώτικη παραλία που βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες “μυστικές” της Ευρώπης

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και η αλήθεια είναι πως το μυαλό όλων μας ταξιδεύει σε ιδιαίτερους…

56 mins ago

Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ

Την Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της δυνατότητας…

2 hours ago

Τιμούν δύο λαμπρούς Κρητικούς επιστήμονες

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασή Γωνιάς «Ο Τίμιος Σταυρός» σε συνεργασία με τον Δήμο Αποκορώνου διοργανώνουν…

2 hours ago

Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών: Απαράδεκτη εγκύκλιος! Χαρίζει δύο ώρες απλήρωτης εργασίας

Την απόσυρση της ερμηνευτικής εγκυκλίου του ν.Χατζηδάκη "που χαρίζει 2 ώρες απλήρωτης εργασίας στους εργοδότες"…

2 hours ago

Φιάσκο με το MyCoast: Από τις 6.622 καταγγελίες για παρανομίες στις παραλίες, έχει εγκριθεί… μία

Είτε οι καταγγελίες των πολιτών για αυθαιρεσίες στις παραλίες δεν προχωρούν σε επεξεργασία, είτε διαπιστώνονται…

2 hours ago

This website uses cookies.