Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Παγκόσμια ημέρα ζώων

Γράφει η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ
Βουλευτής   ΠΑ.ΣΟ.Κ.   Ν. Χανίων

«Η ψυχή είναι ίδια για όλα τα πλάσματα, παρόλο που το σώμα είναι διαφορετικό»  Ιπποκράτης.

Τον Φεβρουάριο του 2011 διενεργήθηκε στην Ελλάδα έρευνα που έδειξε ότι το 75% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει την κακοποίηση ζώων ως «εγκληματική ενέργεια που πρέπει να τιμωρηθεί». Όμως, στην πραγματικότητα παρουσιάζεται έξαρση του φαινόμενου της κακοποίησης των ζώων στη χώρα μας και δυστυχώς πολύ έντονα στην Κρήτη.

Φαίνεται πως ξεχνάμε ότι τα ζώα είναι συναισθανόμενα όντα και η συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντί τους αναδεικνύει και το επίπεδο πολιτισμού της κοινωνίας. Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων που γιορτάζεται σήμερα θα πρέπει να λειτουργεί ως μέρα ευαισθητοποίησης του κοινού με τελικό στόχο να εξαλείψουν τα αποτρόπαια περιστατικά που αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας μας και προκαλούν ντροπή στο υγιές κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Βέβαια, είναι γνωστό ότι υπάρχει πλήθος φιλοζωικών οργανώσεων ανά την Ελλάδα και 3 εξ αυτών στα Χανιά που καταβάλλουν πολύ αξιόλογη προσπάθεια για την προστασία και την περίθαλψη αδέσποτων ή κακοποιημένων ζώων. Η προσφορά τους είναι σημαντική στην ανάδειξη του προβλήματος όπως και στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιστατικών, όμως, δεν είναι αρκετή για τη λύση του. Είναι αναγκαίο να καταδικάζουμε ατομικά και συλλογικά κάθε περιστατικό ενάντια στα ζώα και να φροντίζουμε οι υπαίτιοι να διώκονται ποινικά.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη δείξει ότι είναι ευαισθητοποιημένη απέναντι στο θέμα με το σχέδιο νόμου «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» που έχει εγκριθεί ήδη από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να έρθει σύντομα στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση. Στο εν λόγω νομοσχέδιο η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση των ζώων θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης η οποία δεν θα εξαγοράζεται καθώς και με υψηλή χρηματική ποινή.

Σύντομα, λοιπόν, η κοινωνία μας θα διαθέτει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο ως αρωγό υπέρ της προστασίας των ζώων ώστε η επόμενη 4η Οκτωβρίου να την βρει ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα πιο κοντά στα ζώα, με πολίτες που θα έχουν υψηλό αίσθημα φιλοζωικής συνείδησης.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ευρωεκλογές: Φόβος για… τσουνάμι αποχής – Οι επιπτώσεις στα κόμματα και οι κυβερνητικές σκέψεις για στροφή σε θετική ατζέντα

Έξι μέρες έχουν μείνει μέχρι να ανοίξει η κάλπη της 9 Ιουνίου και τα κόμματα μπαίνουν στην…

15 mins ago

Φωλεοποίηση Caretta caretta στην Παχιά Άμμο Σταυρός

Δεύτερη φωλιά θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta εντοπίστηκε μέσα σε διάστημα λίγων ημερών στην Παχιά Άμμο στον Σταυρό Ακρωτηρίου.…

24 mins ago

Κοινωνικός Τουρισμός 2024-2025: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για 300.000 δικαιούχους

Σήμερα, Δευτέρα 3 Ιουνίου και ώρα 18:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη…

31 mins ago

Δημήτρης Κουτσούμπας από το Ηράκλειο: «Η Ν.Δ. τελευταία βγάζει τους εκβιασμούς της και σε τοπικές βερσιόν»

«Ο κ. Μητσοτάκης εκβιάζει πάλι τον λαό με τα γνωστά ψεύτικα διλήμματα για να υφαρπάξει…

32 mins ago

Έφυγε από την ζωή ο Ρεθυμνιώτης Μανώλης Μαθιουδάκης, πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ – Το «αντίο» του ΚΚΕ

Το βράδυ της Κυριακής, σε ηλικία 91 ετών, έφυγε από τη ζωή ο Ρεθεμνιώτης πρώην…

34 mins ago

Μαρία Δαφέρμου: Η συμμετοχή σας στις ευρωεκλογές είναι δύναμη!

"Η προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον είναι κοινή και η λύση βρίσκεται στη δική σου…

42 mins ago

This website uses cookies.