18.8 C
Chania
Friday, November 22, 2024

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Στα πολύ χαμηλά η Ελλάδα στον Δείκτη Δίκαιης Ανάπτυξης

Ημερομηνία:

Την 29η θέση μεταξύ των 30 πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ καταλαμβάνει η Ελλάδα στον Δείκτη Δίκαιης Ανάπτυξης (Inclusive Development Index, IDI), που καταρτίζει ο οργανισμός, βάση της έκθεσης για το 2017 που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Και, ίσως να μοιάζει παράλογο να θεωρεί κανείς ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να συγκριθεί με τις πρώτες χώρες στον δείκτη αυτό, δηλαδή, με τη Νορβηγία, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία ή την Ισλανδία, ωστόσο το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι ο δείκτης για τη χώρα μας υπέστη τη μεγαλύτερη μείωση (7,87%) στην πενταετία από το 2011 ως το 2015. Η αμέσως επόμενη μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Ισπανία (6,48%) και μετά στη Σλοβενία (6,13%) με τη διαφορά ότι αυτές οι χώρες βρίσκονται στην 26η και 20η θέση κατάταξης, αντίστοιχα.

Από την άλλη, στην 28η θέση βρίσκεται η Πορτογαλία και στην 27η η Ιταλία, γεγονός που επιβεβαιώνει την άποψη ότι οι χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται σε κρίση παρουσιάζουν και τις χειρότερες επιδόσεις, όσον αφορά στην δίκαιη κατανομή της ανάπτυξης. Αντιθέτως, χώρες όπως η Δανία, η Ολλανδία ή η Γερμανία που βρίσκονται πιο ψηλά στον πίνακα κατάταξης, είναι οι λεγόμενες «πιστώτριες» χώρες στην κρίση της Ευρωζώνης.

Για την ιστορία, ο Δείκτης Δίκαιης Ανάπτυξης προκύπτει από τη βαθμολογία κάθε χώρας σε έναν αριθμό επιμέρους δεικτών, που αφορούν στην ανάπτυξη, τις κοινωνικές ανισότητες και τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών. Όσον αφορά στην ανάπτυξη, λαμβάνονται υπόψη το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η παραγωγικότητα της εργασίας, το προσδόκιμο υγιούς ζωής και το ποσοστό της απασχόλησης.

Για τις κοινωνικές ανισότητες λαμβάνονται υπόψη η εισοδηματική ανισότητα, το ποσοστό της φτώχειας, η ανισότητα στον πλούτο και το μέσο εισόδημα (median income), ενώ για τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, η αποταμίευση (ως ποσοστό του ΑΕΠ), το δημόσιο χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και η σχέση του ΑΕΠ με την κατανάλωση άνθρακα.

Το WEF σημειώνει ότι ο νέος δείκτης δίκαιης ανάπτυξης παρέχει μία πιο συνολική αξιολόγηση του επιπέδου ανάπτυξης των χωρών από τον συμβατικό δείκτη του κατά κεφαλήν Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ