ΤΟΠΙΚΑ

ΠΑΓΝΗ: Θαυμασμός για το ιατρικό κατόρθωμα που έφθασε μέχρι τα πέρατα της γης

Μόνο υπερηφάνεια μπορούμε να αισθανόμαστε για τους γιατρούς μας, οι οποίοι παρά τις αντίξοες συνθήκες εργασίας και τις αντικειμενικές δυσκολίες, παραμένουν μαχητές στην πρώτη γραμμή, με κύρος και επιστημονική κατάρτιση.

Η περίπτωση του 29χρονου Νίκου Φανουράκη που πάλεψε με το θάνατο με μία σφαίρα στο κεφάλι και κατάφερε να βγει νικητής και άθικτος νευρολογικά από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, δεν είναι η μοναδική που έχουν χειριστεί με επιτυχία οι γιατροί των νοσοκομείων του Ηρακλείου.

Ένας ακόμα νεαρός στο Ηράκλειο πριν από μερικά χρόνια είχε διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου με μία σφαίρα στο κεφάλι. Η κάκωση που είχε προκληθεί ήταν τόσο βαριά που φαινόταν αδύνατον να επιβιώσει αφού η σφαίρα διαπέρασε από τα αριστερά στα δεξιά όλο τον εγκέφαλο. Κι όμως αυτός ο νεαρός επέζησε! Πέρασε στην αντίπερα όχθη και επέστρεψε. Σε αυτήν ακριβώς την περίπτωση, σε αυτό το ιατρικό θαύμα αναφέρεται η δημοσίευση του έγκυρου επιστημονικού περιοδικού American Journal of Case Reports, ένα δημοσίευμα που φιλοξενείται ήδη σε διεθνή μέσα ενημέρωσης λόγω της σπανιότητας του περιστατικού.

Τη μοιραία νύχτα το εξαιρετικά δύσκολο περιστατικό χειρίστηκαν στο χειρουργείο του ΠΑΓΝΗ οι νευροχειρουργοί Δημήτρης Καραμπέτσος και Μαρία Καρά, με τα προγνωστικά να είναι παντελώς κόντρα σε κάθε πιθανότατα επιβίωσης.

Εκτός από τους δύο νευροχειρουργούς που χειρίστηκαν το περιστατικό την κρίσιμη νύχτα, με την περίπτωση του νεαρού Ηρακλειώτη ασχολήθηκε επισταμένως μία ολόκληρη ομάδα γιατρών στην πορεία των χρόνων. Και η δημοσίευση στο  εξειδικευμένο επιστημονικό Αμερικανικό περιοδικό αφορά ακριβώς στο πώς εξελίχθηκε αυτό το περιστατικό, πώς δηλαδή από μία βαριά κάκωση στον εγκέφαλο, ο άνθρωπος αυτός σήμερα είναι βιώσιμος, επικοινωνεί, βλέπει τα παιδιά του κα έχει ένα επίπεδο συνύπαρξης με την οικογένεια του.

Έχει ενδιαφέρον-και αυτό καταδεικνύει και την σπουδαιότητα της περίπτωσης ιατρικά-ότι η επίμαχη δημοσίευση στο έγκριτο διεθνώς περιοδικό δεν έγινε με πρωτοβουλία της ομάδας των γιατρών του ΠΑΓΝΗ που ασχολήθηκαν με το άρθρο του περιστατικού.  Πρόκειται για τους γιατρούς Χρήστο Τσιτσιπάνη, Ιωάννα Παπαδημητρίου, Ιωάννη Τσουκαρά, Νικόλαο Μουστάκη, Σοφία Λαζαριώτη, Αθανάσιο Θεοφανόπουλο, Γεωργία Κρητικού, Κωνσταντίνο Ντότσικα, Παναγιώτη Σίμο, Εμμανουήλ Κοκκινάκη, Δημήτρη Καραμπέτσο και Αντώνη Βάκη.

Την επίμαχη δημοσίευση φιλοξένησαν διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως η Daily Mail. Όπως αναφέρεται, η σφαίρα έσκισε και έσπασε μέσα το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου του, φτάνοντας σχεδόν στο πίσω μέρος του κρανίου του.

Ο αγρότης μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο σε «κωματώδη κατάσταση» μία ώρα μετά τον πυροβολισμό. Οι γιατροί προχώρησαν σε χειρουργική επέμβαση και αφαίρεσαν μέρος του κρανίου του για να ανακτήσουν τα θραύσματα της σφαίρας. Κάποια δεν μπορούσαν να εξαχθούν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, λιγότερο από το 3% των ανθρώπων επιβιώνουν από τραύμα στο κεφάλι από πυροβολισμό. Από αυτούς, ακόμα λιγότεροι αναρρώνουν πλήρως από τα τραύματά τους και καταφέρνουν να ζουν όπως ζούσαν πριν τον σχεδόν θανάσιμο τραυματισμό.

Δυόμισι χρόνια μετά τον πυροβολισμό στο κεφάλι, ο άνδρας είναι ακόμη ζωντανός – αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να μιλάει παρά μόνο με μονοσύλλαβες εκφράσεις και δυσκολεύεται να κατανοήσει τη σύνθετη γλώσσα. Υποφέρει επίσης από ακούσιους σπασμούς στη δεξιά πλευρά του σώματός του και δυσκολίες στην κίνηση των μυών στην αριστερή πλευρά.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές ανέφεραν ότι εξακολουθεί να έχει συναισθήματα και να είναι σε θέση να εκδηλώνει τις επιθυμίες του με ήχους και τους μύες του προσώπου του. Τα μέλη της οικογένειάς του είπαν επίσης στους γιατρούς ότι  θυμόταν γεγονότα που προηγήθηκαν του πυροβολισμού.

Η σφαίρα τρύπησε την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου του, γεγονός που επηρέασε την ομιλία και την επεξεργασία της γλώσσας, αλλά και τις κινήσεις στη δεξιά πλευρά του σώματος.

Η δεξιά πλευρά, η οποία εμπλέκεται στα συναισθήματα και στην επίλυση προβλημάτων και στις κινήσεις της αριστερής πλευράς, έμεινε αβλαβής.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη εάν επρόκειτο για σκόπιμη επίθεση ή για ατύχημα. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου ισχύουν αυστηροί νόμοι που απαγορεύουν σχεδόν εξ ολοκλήρου την κατοχή όπλου, στην Κρήτη υπάρχει μια ισχυρή «παράδοση» στην κατοχή όπλων, με τη γνωστή φράση να λέει: «Κρήτη και όπλα πάνε μαζί».

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ωστόσο, οι ασθενείς επιβιώνουν εάν η βλάβη στον εγκέφαλο δεν επηρεάζει κρίσιμες δομές και λαμβάνουν γρήγορα ιατρική φροντίδα. Αυτό συνέβη με τον ασθενή από την Κρήτη.

Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατόν να επιβιώσει κανείς από έναν τραυματισμό στην περιοχή, αν και τα άτομα θα είναι πιθανότατα ανάπηρα για το υπόλοιπο της ζωής τους. Οι γιατροί δήλωσαν ότι αποκαλύπτουν την περίπτωση για να δείξουν πώς ο εγκέφαλος μπορεί να ανακάμψει μετά από τραυματισμό στο αριστερό ημισφαίριο.

Στην περίπτωση του 29χρονου, υπήρξε εκτεταμένη βλάβη στο αριστερό εγκεφαλικό και στο αριστερό ημισφαίριο της παρεγκεφαλίδας – που συνδέεται με τον έλεγχο των κινήσεων.

Οι γιατροί έραψαν αμέσως το τραύμα και έκαναν χειρουργική επέμβαση για να μειώσουν την πίεση στον εγκέφαλο και να αφαιρέσουν τα θραύσματα της σφαίρας. Αυτό έγινε μέσω κρανιεκτομής, μίας χειρουργικής επέμβασης που περιλαμβάνει την αφαίρεση μέρους του κρανίου για την ανακούφιση της πίεσης στον εγκέφαλο.

Νοσηλεύτηκε για δυόμισι μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων έκανε επίσης κρανιοπλαστική – ή μερική αποκατάσταση του κρανίου – πριν μεταφερθεί σε κέντρο αποκατάστασης ασθενών για 18 μήνες.

Δύο χρόνια μετά τον τραυματισμό, μεταφέρθηκε ξανά στο νοσοκομείο για έλεγχο.

Οι γιατροί διέγνωσαν σοβαρή αφασία και σοβαρές δυσκολίες επικοινωνίας που τον εμποδίζουν να κατανοεί τη γλώσσα.

Διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι ήταν σε θέση να ακολουθήσει βασικές οδηγίες, όπως να καταλάβει σε ποιον να δώσει ένα στυλό από δύο άτομα αφού λάβει οδηγίες, αλλά και να παράγει ήχους ως απάντηση σε οδηγίες ή να εκφράζει συναισθήματα.

cretalive.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η Μόσχα προειδοποιεί για μοιραία τραγωδία αν οι Δυτικοί υποτιμήσουν την αποφασιστικότητά της

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι αν η Δύση υποτιμήσει την…

6 hours ago

Βλαδίμηρος Κοκκινάκης: Ο Κρητικής καταγωγής σοβιετικός θρύλος των αιθέρων του οποίου τη γέννηση υπενθύμισε η Ρωσική πρεσβεία

"Σαν σήμερα το 1904 γεννήθηκε ο Σοβιετικός πιλότος δοκιμών Βλαδίμηρος Κοκκινάκης, ειδικευόμενος σε πτήσεις μεγάλου…

6 hours ago

Σε ποιες περιοχές στα Χανιά απογορεύεται η κολύμβηση

Οι ακτές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κρίνονται ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ για ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ, σύμφωνα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη…

7 hours ago

MyCoast: «Βροχή» καταγγελιών στην πλατφόρμα για τις αυθαιρεσίες σε παραλίες – 150 καταγγελίες στα Χανιά

Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες για παράνομες ξαπλώστρες και όχι μόνο στην πλατφόρμα «myCoast». Κυκλάδες, Χαλκιδική, Πρέβεζα, αλλά και…

7 hours ago

Πόσο πιο υποτελής μπορεί να γίνει η δημοτική αρχή των Χανίων;

Τι κατάντια είναι πια αυτή! Τα Χανιά, μία πόλη που κάποτε είχε ένα πολύ ισχυρό…

7 hours ago

Ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης έκλεισε για να γίνει η απόβαση των Αμερικάνων

Το κέντρο των Χανίων μπλόκαρε για να εξυπηρετηθούν οι αμερικάνοι στρατιώτες του αεροπλανοφόρου Άιζενχάουερ. Πιο…

7 hours ago

This website uses cookies.