ΤΟΠΙΚΑ

ΠΑΓΝΗ: Σφοδρές αντιδράσεις για τη νοσηλεία 16χρονης στην Ψυχιατρική Ενηλίκων: «Είναι ενάντια σε κάθε ιατρική και νομική λογική»

«Δηλώνουμε με όλη μας την επιστημονική και ανθρώπινη ευσυνειδησία ότι δεν είμαστε σε θέση αλλά ούτε και διατεθειμένοι, παρανομώντας, να θέσουμε σε κίνδυνο με οποιονδήποτε τρόπο οποιοδήποτε ανήλικο ασθενή», αναφέρουν 4 ιατροί Ψυχιατρικής Ενηλίκων

Σε δήλωση σχετικά με τη λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, την οποία με τις παρούσες συνθήκες χαρακτηρίζουν ως επικίνδυνη, προέβησαν τέσσερις ειδικευμένοι ιατροί Ψυχιατρικής Ενηλίκων και συγκεκριμένα οι κ.κ. Βασίλειος Κούδας, Κωνσταντίνος Φαλούτσος, Ειρήνη Κουτεντάκη, Χαράλαμπος Πανιεράκης και Μαρία Σφακιωτάκη.

Στη δήλωσή τους, οι 4 ιατροί αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι 16χρονο κορίτσι δόθηκε εντολή να νοσηλευτεί στην Ψυχιατρική Ενηλίκων την περασμένη Παρασκευή, λόγω της υπολειτουργίας της Παιδοψυχιατρικής, πρακτική που είναι ενάντια σε κάθε ιατρική και νομική λογική, όπως αναφέρουν.

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνουν, «η κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας στο νομό μας, στην αν. Κρήτη και γενικότερα στο νησί είναι γνωστή και ανάλογη της υπόλοιπης άσχημης κατάστασης που επικρατεί στο ΕΣΥ και μέρα με την ημέρα επιδεινώνεται όλο και περισσότερο. Ενδεικτικό είναι ότι για τους δύο νομούς της αν. Κρήτης υπάρχει μόνο μια δημόσια ψυχιατρική κλινική, αυτή του ΠΑΓΝΗ, με τεράστιο φόρτο εργασίας, με σχεδόν καθημερινή την ύπαρξη επιπλέον κλινών από την κανονική χωρητικότητα της κλινικής, π.χ σήμερα 01/07/2024 υπάρχουν 12 ράντζα επιπλέον και σχεδόν μηδαμινή ύπαρξη ΠΦΥ σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα του οποίου καθημερινά οι ανάγκες διογκώνονται.

Η κατάσταση δε που επικρατεί στην ψυχιατρική παιδιών και εφήβων είναι ακόμα χειρότερη με αποκορύφωμα την από 06/04/24 μετατροπή της μοναδικής παιδοψυχιατρικής κλινικής του νοτίου Αιγαίου σε κλινική-φάντασμα μετά την παραίτηση ενός ακόμα συναδέλφου παιδοψυχιάτρου και τη παραμονή στο ΠΑΓΝΗ ενός και μόνου, ο οποίος προφανώς μόνος του δεν είναι σε θέση να διατηρήσει τη λειτουργία αυτής της κλινικής που πρέπει να νοσηλεύει ανήλικούς ασθενείς, να εφημερεύει, να έχει λειτουργία τακτικών εξωτερικών ιατρείων κ.τ.λ. Η παραπάνω κατάσταση προφανώς είναι εις γνώσιν όλων των διοικητικών υπεύθυνων ( διοίκηση ΠΑΓΝΗ, ΔΥΠΕ, υπουργείο υγείας ) οι οποίοι με εκκωφαντικό τρόπο και ενώ γνώριζαν εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια που οδηγείται η κατάσταση δεν έπραξαν τίποτα, ενισχύοντας έτσι την εντύπωση ότι η καθημερινή απαξίωση του ΕΣΥ δεν είναι θεόσταλτη συμφορά αλλά οργανωμένη πολιτική επιλογή με καταστροφικές συνέπειες για τη διαρκώς υποβαθμιζόμενη υγεία του λαού μας. Παρόλες τις διαμαρτυρίες της φυσικής διεύθυνσης της κλινικής, του σωματείου εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, άλλων φορέων που έχουν έννομο συμφέρον  να λειτουργεί όπως πρέπει αυτή η τόσο σημαντική δομή, η λύση που βρέθηκε μετά από αυτή την εξέλιξη ώστε να εξυπηρετούνται τα πλέον έκτακτα περιστατικά και «τυπικά» η κλινική να εμφανίζεται ως λειτουργική, ήταν με συνεχόμενα «εντέλεσθε» εκ μέρους της διοίκησης, να αναγκάζεται ο μοναδικός παιδοψυχίατρος συνάδελφος να εφημερεύει για μέρες ολόκληρες καταπατώντας κάθε έννοια ανθρώπινης και επιστημονικής λογικής.

Προφανώς μια τέτοια τακτική εκ μέρους της διοίκησης ήταν ολοφάνερα αδιέξοδη και έτσι την περασμένη Παρασκευή 28/06/24 κατέφυγε σε μια ακόμα πιο αδιέξοδη και παράνομη, δίνοντας εντολή για νοσηλεία μιας δεκαεξάχρονης ασθενούς στην ψυχιατρική ενηλίκων και μεταθέτοντας την ιατρική ευθύνη για τη φροντίδα αυτής σε άλλη ειδικότητα, αυτή της ψυχιατρικής ενηλίκων. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι εδώ και δεκαετίες οι δύο ειδικότητες έχουν διαχωρισθεί και σωστά, ενώ παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, παραμένει σε πλήρη ισχύ η νομοθεσία που καθιστά παράνομη κάθε προσπάθεια άσκησης μιας ειδικότητας από μια άλλη.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι με ευθύνη των διοικήσεων και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών α) η πραγματοποίηση νοσηλείας στη παιδοψυχιατρική κλινική με τις παρούσες συνθήκες κρίνεται επικίνδυνη εφόσον είναι αδύνατο και παράνομο ο ένας και μοναδικός  παιδοψυχίατρος να εφημερεύει διαρκώς. β) δεν είναι δυνατό να παρέχεται νόμιμη και ασφαλής κάλυψη από ψυχίατρο ενηλίκων σε ανήλικο ασθενή όταν δεν εφημερεύει  παιδοψυχίατρος αφού αποτελεί διαφορετική ειδικότητα. Συνεπώς εμείς οι ειδικευμένοι ψυχίατροι της ψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ δηλώνουμε με όλη μας την επιστημονική και ανθρώπινη ευσυνειδησία ότι δεν είμαστε σε θέση αλλά ούτε και διατεθειμένοι παρανομώντας, να θέσουμε σε κίνδυνο με οποιονδήποτε τρόπο οποιοδήποτε ανήλικο ασθενή ο οποίος μας ανατίθεται ενάντια σε κάθε ιατρική και νομική λογική. Η αντίδραση μας αυτή δεν αποτελεί άρνηση εκτέλεσης των καθηκόντων μας, οι χιλιάδες των ασθενών που εξυπηρετούμαι κάθε χρόνο νομίζουμε ότι ξέρουν καλύτερα, αντίθετα, κατά τη γνώμη μας αποτελεί τη μοναδική επιβεβλημένη στάση μας ώστε να διαφυλαχθούν πρώτα οι παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε ανήλικους ασθενείς αλλά και η επιστημονική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια μας. Τέλος καλούμε το επιστημονικό συμβούλιο και όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε έκθεση ασθενούς σε κίνδυνο και προφανώς να μη γίνει η αντιποίηση ειδικότητας αποδεκτή καθημερινότητα».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πόσους υποψήφιους προέδρους αντέχει ένα κόμμα;

Του Όμηρου Ταχμαζίδη * ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ συμπεριλάβαμε μια διάταξη σύμφωνα με την…

14 mins ago

Χανιά: Επιχείρηση διάσωσης για τουρίστα που τραυματίστηκε στο φαράγγι της Ρόκας

Επιχείρηση διάσωσης 40χρονου Πολωνού τουρίστα, που τραυματίστηκε στο φαράγγι της Ρόκας, στήθηκε νωρίς το απόγευμα…

28 mins ago

Συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Περιφέρεια Κρήτης με έμφαση στα Χανιά

Λόγω της ιδιαίτερα ξηρής χρονιάς και της πανευρωπαϊκής ανησυχίας για λειψυδρία, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης…

47 mins ago

Υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Γιάννης Κανελλάκης – «Ανδρέα, δεν θα σε προδώσουμε»

Στην κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μπαίνει ένας ακόμη υποψήφιος, ο έβδομος κατά σειρά.…

47 mins ago

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Σγουράκη, όχι όμως στο όραμά του για το Μνημειακό Συγκρότημα της Μάχης της Κρήτης

Του Νίκου Αγγελάκη Στερνό αντίο σε ένα ανθρωπό γνωστό σε όλη την Ελλάδα για τη…

1 hour ago

ΝΔ για διαγραφή Αυγενάκη: Δεν κάνουμε εκπτώσεις σε ατομικές συμπεριφορές, υποκριτικό να μας εγκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ

«Εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουμε αποδείξει με πράξεις και όχι με λόγια ότι όταν…

1 hour ago

This website uses cookies.